Ściąganie w prawo

Awatar użytkownika
Rafcio
Moderator
Moderator
Przebieg: 130000
Silnik: 1.4 Turbo 120KM
Rocznik: 2013
Podziękował: 332 razy
Otrzymał podziękowań: 164 razy

Ściąganie w prawo

Post autor: Rafcio »

Wczoraj byłem w serwisie z problemem ściągania w prawo- żeby jechać prosto musiałem kierownicę lekko tzymać w lewo, ustawiali zbieżność 2 razy i nic. Pomogło dopiero przełożenie opon tylnych na przód i normalnie szok, auto jedzie prosto, kierownica prosto :zdiwiony . Serwis twierdzi że widocznie jakieś uszkodzenie wewnętrzne opony- na tylnej osi mogą się kulać :) I teraz już można bez problemu jeździć bo było to męczące :jazda
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna :jazda
Awatar użytkownika
kk25
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 150650
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2008
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: kk25 »

Jedź i sprawdź sobie wyważenie. Jeśli opona ma jakieś uszkodzenie, przecież jest na nią jakaś gwarancja. Mój gumiarz zawsze mówi "opona to życie".
Przecież, jak będzie jakiś problem z oponą lub z felgą ( może być lekko zwichrowana, a wtedy też trzeba ją reklamować), to nie ma bola, musi wcześniej lub później paść łożysko w piaście.
Teksty typu, że z tyłu może hulać niech sobie w d**ę wsadzą :zły
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Przebieg: 131000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowań: 304 razy

Post autor: Tomek »

Coś mi się tak przypomina że chyba kiedyś emmer pisał że przekładanie opon pomagało przy ściąganiu w T-Jet'ie.
Ale nie jestem do końca pewien..
Awatar użytkownika
jay_21
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 67000
Silnik: 1.4 T-Jet
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: jay_21 »

rafcio082 pisze:Serwis twierdzi że widocznie jakieś uszkodzenie wewnętrzne opony- na tylnej osi mogą się kulać
Jeżeli opona jest uszkodzona to lepiej ją wymienić ponieważ opony aktywnie wpływają na bezpieczeństwo.. Przełożenie takiej opony na tył to tylko półśrodek, osobiście bałbym się jeździć z uszkodzoną oponą.
Linea 1.4 T-Jet Red Flamenco Dynamic
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: emmer »

miałem dokładnie to samo. ustawiali mi co chwilę zbieżność - bo ściąga. przełożyli przód na tył, tył na przód i było ok (opony zimowe). ale... właśnie zawsze jakieś jest.
po pierwsze, czy to zbieg okoliczności że to drugi taki przypadek? a może cos z geometrią przodu?
po drugie, moja "popsuta" opona trafiła z lewego przodu na lewy tył. w serwisie powiedzieli że nie ma problemu. ale problem jest bo rozsypuje mi się łożysko akurat w lewym tyle. znowu przypadek?

a reklamowanie opony to według mnie jak reklamowanie butów: niewłaściwie Pan użytkował.
peku
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 101000
Silnik: 1.4 16V Turbo PB+LPG

Re: Ściąganie w prawo

Post autor: peku »

Podepnę sie pod temat (choć lekko starawy :) ).
Samochód ma tendencje do ściagania w prawo ,byłem dzisiaj w serwisie Auto-Hit w Tychach i serwis stwierdził po wykonaniu jazdy próbnej, że ściąganie jest niewielkie , typowe dla wiekszości samochodów ( oczywiście wyjechali z teorią pochylenia drogi ) i niema wiekszego sensu próba jego usunięcia.
Doczytałem w sieci że w tych modelach samochodów jest to dość częsta przypadłość i niektórzy próbowali ją usunąć przekładając koła ,wyważając je , ustawiając zbiezność i wymieniając podzespoły zawieszenia typu wachacze itp.
Zabiegi te w wielu przypadkach nie przynosiły oczekiwanych rezultatów , dlatego zastanawiam się czy ciagnięcie tego tematu i utarczki z serwisem mają w ogóle sens jeżeli jest to wada konstrukcyjna do której producent niechce się przyznać.
Stąd moje pytanie - czy ktoś z Was miał podobny problem i jeśli tak to jaki był jego finał.
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 344 razy
Otrzymał podziękowań: 957 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

Chyba każdy posiadacz T-Jet'a ma tą przypadłość, i jedyne co z tym można zrobić, to powiedzieć: TTTM i żyć z tym dalej :ink
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 285000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Podziękował: 368 razy
Otrzymał podziękowań: 621 razy

Post autor: smak56 »

Jakiś czas temu w TVN Turbo, był przypadek ściągania w prawo VW Jetta. Pan poszedł na wojnę, którą chyba wygrał. Kiedy to oglądałem od razu pomyślałem o naszym T-jecie. To co robili z tą usterką w ASO, to z tego co pamiętam: zamieniali opony, wyważali koła, zmieniali zbieżność, po której nie ściągało ale cięło opony, by w reszcie ustawić inne ciśnienie w każdym kole, tak by nie ściągało. Jakiś niezależny zakład stwierdził, że przesynięte są względem siebie osie pojazdu (czy jakoś tak) i można to naprawić. Jak ktoś umie znaleźć ten program to niech poszuka. Może się przyda. (program z marca lub początku kwietnia br.)
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz

niestety - musisz przywyknąć
peku
klubowicz
klubowicz

Czyli rozumiem że wasze furaki też tak mają i daliście sobie z tym spokój ?
Awatar użytkownika
wazka
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 56000
Silnik: 1.4 T-Jet 16v + LPG
Rocznik: 2010
Podziękował: 4 razy

Post autor: wazka »

Zależy jak bardzo ci ściąga. Sprawdź zbieżność, koła czy są dobże wyważone a jak się nie poprawi to się przyzwyczaj. U mni jest to samo.
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz

właśnie - w zalezy jakim stopniu. jeżeli to minimalnie to tak będzie. jeżeli bardzo - to tak jak wazka napisał
peku
klubowicz
klubowicz

Ściąga delikatnie jak się puści kierownicę na prostej drodze to powoli zaczyna ciągnąc w prawo no i jak dynamicznie ruszę to kierownica wykonuje lekki ruch w prawo.

Z tym ściąganiem to zorientowałem się dopiero dwa miesiące po kupnie auta jak jechałem autostradą to samochód zachowywał się jakby dostawał cały czas boczny wiatr z lewej strony. Normalnie w jeżdzie miejskiej na naszych cudownych koleinach to problemu nie widać bo nie jest to takie ściąganie żeby reka to odczuła. Mechanik z ASO po jeździe testowej stwierdził że on problemu nie widzi i to zachowanie jest typowe w tych autach , także nawet nie próbowali sprawdzać zbieżności i geometri.
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Podziękował: 219 razy
Otrzymał podziękowań: 375 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

W czasie jazdy skręć kierownicą lekko w prawo i puść, nie wróci, a ze skrętu w lewo wróci. Ten typ tak ma. Jak zaczniesz naprawiać, to stracisz czas i kasę.
peku
klubowicz
klubowicz

Dam sobie z tym spokój, kumpel miał podobną sytuację w stilo tyle że tam te modele ściągały w lewo i też serwis sobie z tym nie poradził.
ODPOWIEDZ