Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie

Informacje ogólne
Awatar użytkownika
Fiacik
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 11000
Silnik: 1,4 16V turbo mildhy
Rocznik: 2024
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie

Post autor: Fiacik »

Jutro sobie to pooglądam bo przekroczyłem podobnie jak Ty wcześniej 40.000km i oby w mojej Lince już to było poprawione.
Piękna kobieta to niezbędny element wyposażenia pięknego auta :)
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Przebieg: 131000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowań: 304 razy

Post autor: Tomek »

Fajnie się siedziało w domu na urlopie.. a to trwało prawie trzy miesiące.. no ale cóż, trzeba było wracać do pracy. Dlatego też Lina skończyła postój, i wróciła na drogi :)
Na sam początek zrobiłem delikatny maraton, bo jak pojechałem w piątek rano, tak wróciłem z pracy dopiero w czwartek rano.
Przez ten czas była chwila żeby pomyziać Fiacika, bo strasznie był ostatnio samotny.. dlatego został obmyty z kurzu, ogarnięty wewnątrz, zamontowałem sobie w okolicy lampki mikrofon do zestawu głośnomówiącego, uzupełniłem też elektrolit w akumulatorze.
Na ostatni weekend miałem w pracy do dyspozycji BMW 7 3.5l Pb, ale zepsuło się jeszcze w piątek :zlośnik coś pukło w automatycznej skrzyni, wyskoczył jakiś napis po niemiecku i przestało jechać. Ale w sumie nie ma tego złego, bo w zamian dali BMW X5 4.4 V8 :zlośnik Matko Boska jak toto zapie...la .. przez weekend zrobiłem tym autem jakieś 800 km, a potem w czwartek przeżywałem straszną traumę jak trzeba się było zderzyć z rzeczywistością , i wsiąść do swojego V8.
Jutro rano znów do pracy, i jak się uda to będę chciał zmienić Linie kółka na zimowe.
enter
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 0
Silnik: 1,4
Rocznik: 2011
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: enter »

Tara78 pisze:Tankowanie i znowu załamka czemu aż tyle litrów tam wchodzi i nie po 1,70 panic Zrobiony serwis olejowy, wymiana filtra kabinowego, paliwa, oleju, wymiana płynu wspomagania. Mycie i woskowanie diabełka i można jeździć :jazda
Na wiosnę pójdzie ceramika na budę i spa inside :) Mam nadzieję, że warto zainwestować te pieniądze w maszynkę do polerki i preparat coby jeszcze bardziej cieszył oko.
pytałem o koszt wykonania powłoki ceramicznej w firmie S-plus w samochodzie kilkunastoletnim (dokładnie 2003r.) i taka powłoka jest bardzo droga. sam się rozglądam za czymś co da dobry efekt a jednocześnie nie zniszczy jeszcze bardziej lakieru
Pozdrawiam Enter
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator

Dzisiaj tak jak planowałem Linea dostała zimowe koła, a letni komplet został wyczyszczony i trafił do piwniczki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Fiacik
klubowicz
klubowicz

A ciśnienie zmniejszyłeś ?
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator

Nigdy tego nie robiłem. A trzeba???
Awatar użytkownika
Sebek
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 100
Silnik: 1.0 Turbo
Rocznik: 2023
Podziękował: 167 razy
Otrzymał podziękowań: 107 razy

Post autor: Sebek »

Z samego rana umysłem autko i stwierdziłem że padła mi żarówka, lewa przednia przeciwmgłowa. :zlawy
FSO 1500, SKODA FAVORIT lpg BRC, FIAT SIENA lpg BRC, RENAULT CLIO II dCi, FIAT LINEA lpg TARTARINI, RENAULT CLIO V, SKODA KAMIQ
Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 150000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2007
Podziękował: 339 razy
Otrzymał podziękowań: 185 razy

Post autor: leszek1234 »

Tomek - widzę polerkę . A jakiego płynu używasz do czyszczenia tą polerką felg? (domyślam się , że to ta butelka co jest na zdjęciu)
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator

To coś, co tam leży trudno nazwać polerką. Kiedyś miałem pomroczność jasną i kupiłem toto. Nie nadaje się do niczego, ale z drugiej strony szkoda wyrzucić. Nie polecam kupowania tego.
A pasta to 3M. Niebieski korek oznacza, że to taka wykończeniowa pasta jest. I tak szczerze to nie widziałem większej różnicy przed pastowaniem i po.
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Podziękował: 219 razy
Otrzymał podziękowań: 375 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

Bo to jest pasta w zasadzie do ścierania pozostałości po grubszych pastach i nadawania ostatecznego błysku.

A ja dzisiaj tak podle zajechałem, że tylko dzięki refleksowi tamtego kierowcy mam jeszcze auto. Pozdrawiam pana z zielonego SUVa :) Wychodzi rzadkie jeżdżenie po mieście.
Awatar użytkownika
Fiacik
klubowicz
klubowicz

Tomek pisze:Nigdy tego nie robiłem. A trzeba???
Zalecają to dobre serwisy oponiarskie,ja to robię już od wielu lat i wielu moich znajomych.
Tak samo jak coroczne wyważanie przed założeniem,zwłaszcza jak się robi te 20 000km rocznie.
robert75
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 100114
Silnik: 1.4 100km
Rocznik: 2014
Podziękował: 1 raz

Post autor: robert75 »

Dzisaj umyłem furke i stwierdziłem że z przodu wygląda jak świnka morska. Wcześniej nic nie brałem :-<<
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 344 razy
Otrzymał podziękowań: 957 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

Fiacik pisze:
Tomek pisze:Nigdy tego nie robiłem. A trzeba???
Zalecają to dobre serwisy oponiarskie,ja to robię już od wielu lat i wielu moich znajomych.
Tak samo jak coroczne wyważanie przed założeniem,zwłaszcza jak się robi te 20 000km rocznie.
Zmniejszenie ciśnienia jak sądzę ma mieć wpływ na lepszą przyczepność opony, ale czy przypadkiem nie powinno się tego robić w bardziej ekstremalnych warunkach ? :pomysli Jakaś sugestia o ile zmniejszyć to ciśnienie ? :pomysli
Ja jestem po przełożeniu kółek na zimówki :luzak Przy okazji, podczas wymiany lewego przedniego koła okazało się standardowo, że przewód od czujnika zużycia klocków hamulcowych jest zerwany i dynda sobie w najlepsze :zły Podjąłem więc od razu akcję naprawczą, przewód troszkę przedłużyłem i polutowałem, zobaczymy jak będzie dalej.
Podczas ostatniej akcji z regeneracją miski olejowej okazało się, że "fachman" uzupełnił mi poziom oleju... do mojego 5W40 dolał mi litr 10W4 :zły Tak więc po wymianie kół wybrałem się na wymianę oleju. Nie wiem co dokładnie mi tam wlali, ale z michy zleciała smoła :zdiwiony Zalałem świeżutkim Motul'em 5W40, od razu wymiana filtra oleju i przy okazji zmieniłem też olej w skrzyni :luzak
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 285000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Podziękował: 368 razy
Otrzymał podziękowań: 621 razy

Post autor: smak56 »

mwas pisze: Zmniejszenie ciśnienia jak sądzę ma mieć wpływ na lepszą przyczepność opony, ale czy przypadkiem nie powinno się tego robić w bardziej ekstremalnych warunkach ? :pomysli Jakaś sugestia o ile zmniejszyć to ciśnienie ? :pomysli
Maciej, Fiacikowi chodziło o zmniejszenie ciśnienia w oponach zdjętych. Tych, które "odpoczywają" w piwnicy i czekają do wiosny. Chodzi o zmniejszenie naprężeń w oponie.
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 344 razy
Otrzymał podziękowań: 957 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

smak56 pisze:
mwas pisze: Zmniejszenie ciśnienia jak sądzę ma mieć wpływ na lepszą przyczepność opony, ale czy przypadkiem nie powinno się tego robić w bardziej ekstremalnych warunkach ? :pomysli Jakaś sugestia o ile zmniejszyć to ciśnienie ? :pomysli
Maciej, Fiacikowi chodziło o zmniejszenie ciśnienia w oponach zdjętych. Tych, które "odpoczywają" w piwnicy i czekają do wiosny. Chodzi o zmniejszenie naprężeń w oponie.

Aaaaa... i trzeba było tak od razu gadać :ink Generalnie pierwsze o tym słyszę, dobrze jest więc wiedzieć :luzak A do jakich wartości jest zalecane zjechać z ciśnieniem ?
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
ODPOWIEDZ