[M] Montaż kamery cofania + monitor 4"

Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 285000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Podziękował: 368 razy
Otrzymał podziękowań: 621 razy

Re: [M] Montaż kamery cofania + monitor 4"

Post autor: smak56 »

helletic pisze:Nr 11 :zlośnik mogły się wszystkie fotki nie wgrać :ink. W każdym bądź razie w pierwszym wątku postu :ink
Pewnie masz rację! ja widzę na 8.

To wszystko przez PREZESA! Zmniejszył rozmiar i nie wszystkie się otwierają. A jak się otworzą to i tak niewiele widać! :red
smak56
* * * *
Obrazek
helletic
Moderator
Moderator
Podziękował: 453 razy
Otrzymał podziękowań: 329 razy

Post autor: helletic »

U mnie 11 i 13 foto, zresztą nieistotne :ink.
PREZES nawywijał i nie chce naprawić :zlośnik
pawel on
Nowy
Nowy
Przebieg: 52000
Silnik: 1.4 16V turbo
Rocznik: 2010

Post autor: pawel on »

Nie widzę na 1 stronie tego postu żadnych zdjęć tylko 3 filmiki.
a chciałbym zobaczyć jak jest zamontowana ta kamerka. Na zdjęci kupna wydaje się dość duża.
Sam również posiadam kamerkę bezprzewodową zamontowaną w zderzaku, ale coś firmy chyba słabawej, bo już drugi raz pada przewód przesyłający sygnał i chyba zmieniłbym na lepszą kamerkę.
Mam też pytanie, czy kamerka bezprzewodowa tej firmy którą polecał hellatic jest godna uwagi?
Mam już dziurkę, więc lepiej byłoby ją zakryć. ( mam też gumową nakładkę jakby co)
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz

nie ma helletica, więc go wyręczę (Jarek nie gniewaj się)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
smak56
* * * *
Obrazek
pawel on
Nowy
Nowy

dzięki smak56
moje wrażenia .. troszkę zbyt widoczna ta kamerka, ale najważniejsze, aby dobrze działała.
Ja chyba zakupię bezprzewodową z tej firmy którą polecał helletic.
Ciekaw jestem, czy będzie dobra?
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz

pawel on; nie śpiesz się z zakupem nowej. Poproś helletica o opinię i wtedy podejmiesz decyzję. On się na tym zna, a jak nie, to ma takiego kogoś, który mu doradza. Też korzystałem z jego usług. Jarek jest z Poznania - a to są fajne chłopaki. Ty skąd jesteś? (uzupełnij profil)
smak56
* * * *
Obrazek
helletic
Moderator
Moderator

Wstrzymaj się jeszcze z zakupem bezprzewodowej. Jutro będę w Mekce sprzętu car audio i obadam temat (zaczerpnę rad Guru i na własne oczy przekonam się jak to działa). Szczerze mówiąc nie zagłębiałem się w temat bezprzewodowych kamerek. Pewnie, że można wybrać kamerkę wpuszczaną w zderzak jak czujnik cofania i śladu po niej właściwie nie ma. Tylko, że ustawić obiektyw (kąt w pionie) tak jak userowi pasuje, to już niestety se ne da i trzeba się przyzwyczajać do kamerki a nie ustawiać sprzęt pod siebie.

Stefan, piękne ujęcie :zlośnik :pivo jak najbardziej powielać i udostępniać Userom z forum!

Swoją drogą, ciekawe dlaczego kolega pawel on nie widzi fotek :pomysli
pawel on
Nowy
Nowy

z ustawieniem nie miałem problemu. montowałem na płaskim tuż obok tablicy rej. na wys kółeczka europy.
kąt kamerki to 180 stopni więc widać cały tył bez problemu. tylko jak co roku mam wymieniać przewodzik to mnie wkurza kiedy padnie ci w najciekawszym momencie.
ok czekam na informację od ciebie.
dzięki.
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz

helletic pisze:
Swoją drogą, ciekawe dlaczego kolega pawel on nie widzi fotek :pomysli
Jeżeli korzysta z przeglądarki Internet Explorer to tak jest. Przy zmniejszonej wielkości, zdjęć nie widać. Trzeba przejść na Mozillę lub ponoć Chrome. Tego drugiego wyrzuciłem bo mi mulił.
smak56
* * * *
Obrazek
helletic
Moderator
Moderator

pawel on pisze:montowałem na płaskim tuż obok tablicy rej. na wys kółeczka europy.
kąt kamerki to 180 stopni więc widać cały tył bez problemu
Bardzo dobre miejsce na zamontowanie tego typu kamerki (na zasadzie czujnika cofania). Płaska powierzchnia, kąt bardzo zbliżony do 90 st. względem drogi, idealna dla kamerki :ok) ! Niektóre kamerki wyświetlają siatkę (jak ta u mnie), która ułatwia ustawienie punktu krytycznego do przeszkody. Ja chciałem mieć taką odległość około 10-15 cm, dlatego potrzebna mi była regulacja w pionie. Ustawienie czerwonej linii, czy linii krytycznej w takiej kamerce jest niemożliwa, wtedy trzeba się dostosować do kamerki. Każdy lubi co innego, jeden zbiera znaczki, inny podkłady kolejowe i dzięki temu świat nie jest nudny :pivo :zlośnik

-- 24 wrz 2013, o 14:26 --
smak56 pisze:Jeżeli korzysta z przeglądarki Internet Explorer to tak jest. Przy zmniejszonej wielkości, zdjęć nie widać. Trzeba przejść na Mozillę lub ponoć Chrome. Tego drugiego wyrzuciłem bo mi mulił.
A możliwe, że tak jest :pomysli ... IE używam tylko do ściągnięcia Mozilli :zlośnik tu wszystko widać i nie muli :ok)
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz

Z tymi podkładami to chyba trochę przegiąłeś? :ryczy Moja by mnie chyba pogoniła, jakbym np. w łazience położył (postawił) kilka! :pomysli
smak56
* * * *
Obrazek
helletic
Moderator
Moderator

Znam takich, co mają dosłownie porobione ścieżki w pokojach pomiędzy graciarnią :zlośnik ! Pewnie jak by dobrze pogmerał, to by znalazł przynajmniej jeden podkład kolejowy :ryczy :ryczy :ryczy ! Wiesz, ludzie mają czasami na prawdę dziwne hobby :zlośnik

-- 25 wrz 2013, o 18:12 --

Sprawa z kamerami bezprzewodowymi obadana. Ogólnie to polega na zastosowaniu modułu do łączności bezprzewodowej kamera-monitor (na częstotliwości wi-fi, czyli 2,4GHz). Cena takiego modułu około 60-70 pln. Podpina się jedną część do kamery, drugą do monitora. Ogólnie jest to odradzane rozwiązanie, ale jak się kto upiera, nikt nie zabrania. Po pierwsze występują zakłócenia (mogą, nie muszą, im dalsza odległość od siebie kamery z monitorem, tym gorzej). Po drugie jakość obrazu jest zdecydowanie gorsza. Po trzecie i tak trzeba się pobawić w podłączanie modułów, choćby przy lampie, by mieć sygnał ze wstecznego światła. Zdjęcie plastików z progów i poprowadzenie nimi przewodu, to nie jest wcale trudna sprawa, więc wolał bym te 60-70 pln przeznaczyć na coś innego. Kamery Noxon wpuszczane w zderzak są również bardzo dobrymi kamerami. Ten sam obiektyw, tylko inna obudowa. Brak regulacji w pionie, przez co widać pięknie obraz za nami, ale manewrowanie z taką kamerką na milimetry jest nie polecane (za wysoko "patrzy" kamera).
Guru usilnie poleca rozwiązanie z kamerką jaką ja posiadam, jeśli ktoś chce używać kamery do manewrowania w ciasnych przestrzeniach, gdzie potrzeba dokładnego ustawienia kamery. Do podziwiania krajobrazu za autem wystarczy kamera wpuszczana w zderzak :)
pawel on
Nowy
Nowy

dzięki za informację helletic.
Chyba najpierw skorzystam z opcji przewód bezpośrednio podłączony od kamerki do wyświetlacza.
Tylko nie wiem jeszcze kiedy to zrobię, ale jak skończę dam znać, czy coś pomogło.
mada
Nowy
Nowy
Przebieg: 6
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2012
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Post autor: mada »

A ja mam pytanie czy ktoś mógłby mi powiedzieć do czego służą te 2 kabelki (zaznaczone strzałkami)?
co do nich podpiąć?
wdzięczny będę za opdpowiedź
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
marcin24
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 175000
Rocznik: 2008
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Post autor: marcin24 »

może masę samochodu ???