Demontaż ramion wycieraczek
- Tomek
- Moderator
- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 304 razy
Re: Demontaż ramion wycieraczek
Zrobiłem dzisiaj kolejne podejście do wycieraczek.
Zrobiłem sobie taki pseudo ściągacz ze stuningowanego trochę szlifierką kątową ścisku stolarskiego.
No ale wycieraczki nadal ani drgną
Kupię jeszcze naftę, ale czuję że trzeba będzie zmieniać łożyska McPhersona bez zdejmowania wycieraczek i podszybia.
Zrobiłem wstępne rozpoznanie, i choć miejsca mało, i ręce się kaleczą, to mimo wszystko powinno się udać.
Zrobiłem sobie taki pseudo ściągacz ze stuningowanego trochę szlifierką kątową ścisku stolarskiego.
No ale wycieraczki nadal ani drgną

Kupię jeszcze naftę, ale czuję że trzeba będzie zmieniać łożyska McPhersona bez zdejmowania wycieraczek i podszybia.
Zrobiłem wstępne rozpoznanie, i choć miejsca mało, i ręce się kaleczą, to mimo wszystko powinno się udać.
- cichy
- klubowicz
- Przebieg: 217000
- Silnik: 2.0 110KM HDi
- Podziękował: 104 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
- Kontakt:
a jest to możliwe, jeśli tak to i mnie taka wizja czeka. Dzisiaj podczas kręcenia na parkingu zaczęły mi trzeszczeć, identycznie jak kilka lat temu (i znowu nowy wydatekTomek pisze:czuję że trzeba będzie zmieniać łożyska McPhersona bez zdejmowania wycieraczek i podszybia.

Sympatyk forum :-)
- leszek1234
- klubowicz
- Przebieg: 150000
- Silnik: 1.4 16V Turbo
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 339 razy
- Otrzymał podziękowań: 185 razy
Ja wyczytałem na innych forach (VW, Renault, BMW) że to nie tylko nasz problem. Pomaga napsikanie penetratora + ściągacz (kupny lub robiony), wstępne napięcie go (tzn. założenie na wycieraczkę i wytworzenie nim siły ściągającej) a następnie ogrzanie (opalarka, suszarka) ramienia wycieraczki. Robi "pyk" i puszcza. Jestem na etapie kupna ściągacza, jak będę go miał to przetestuję ten sposób...
- smak56
- klubowicz
- Przebieg: 285000
- Silnik: 1.3 multijet
- Podziękował: 368 razy
- Otrzymał podziękowań: 621 razy
To może być dobry sposób. Problem widzę tylko w opaleniu farby ramienia i przede wszystkim spaleniu (deformacji) plastikowego podszybia! 

Ostatnio zmieniony 22 kwie 2013, 1:31 przez smak56, łącznie zmieniany 1 raz.
smak56
* * * *

* * * *
- leszek1234
- klubowicz
udało się
dzisiaj zakupiłem ściągacz w sklepie metalowym metodą prób (wychodziłem ze sklepu i przymierzałem). Kupiłem konkretny , na klucz 17. Musiałem użyć bardzo dużej siły i nie wyobrażam sobie aby taki mały ściągacz do wycieraczek z pokrętłem (jak na allegr..) mógł coś poradzić. Ponieważ ramiona ściągacza mi się rozjeżdżały musiałem je zablokować ściskiem stolarskim. Miałem pietra, że coś pęknie (a było lane penetratorem od 3 dni) ale udało się bez szkód. Poniżej demonstruję wykorzystane narzędzia, końcówki ściągacza okleiłem taśmą żeby nie darł farby. Ponadto link gdzie gość pokazuje jak użyć innego ściągacza
http://tvnplayer.pl/programy-online/mec ... 7,468.html" onclick="window.open(this.href);return false; (środek filmu)
Wszystko przesmarowane i skręcone - mam nadzieję, że w przyszłości nie będzie takich cyrków z demontażem

dzisiaj zakupiłem ściągacz w sklepie metalowym metodą prób (wychodziłem ze sklepu i przymierzałem). Kupiłem konkretny , na klucz 17. Musiałem użyć bardzo dużej siły i nie wyobrażam sobie aby taki mały ściągacz do wycieraczek z pokrętłem (jak na allegr..) mógł coś poradzić. Ponieważ ramiona ściągacza mi się rozjeżdżały musiałem je zablokować ściskiem stolarskim. Miałem pietra, że coś pęknie (a było lane penetratorem od 3 dni) ale udało się bez szkód. Poniżej demonstruję wykorzystane narzędzia, końcówki ściągacza okleiłem taśmą żeby nie darł farby. Ponadto link gdzie gość pokazuje jak użyć innego ściągacza
http://tvnplayer.pl/programy-online/mec ... 7,468.html" onclick="window.open(this.href);return false; (środek filmu)
Wszystko przesmarowane i skręcone - mam nadzieję, że w przyszłości nie będzie takich cyrków z demontażem

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Tomek
- Moderator
- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 304 razy
Kurcze, przecież faktycznie można podjechać do gości co wymieniają szyby, i na pewno ściągną wycieraczki bez problemu
Dzięki leszek za naprowadzenie tym linkiem

Dzięki leszek za naprowadzenie tym linkiem

- smak56
- klubowicz
leszek1234; Moje gratulacje
. A jak wyglądał wieloklin? 

smak56
* * * *

* * * *
- leszek1234
- klubowicz
- smak56
- klubowicz
Ja dwa lata temu zastosowałem smar miedziowy. Wczoraj nie było żadnego problemu ze zdjęciem wycieraczek, więc przed złożeniem, powtórzyłem zabieg i myślę, że starczy na długo. 

smak56
* * * *

* * * *
- alvaro
- klubowicz
- Przebieg: 205000
- Silnik: 1.4 8v + LPG BRC
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
A ten smar miedziowy dobry będzie do przesmarowania piast przy zmianie opon na letnie żeby tak to ciężko nie schodziło?
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
Da radęalvaro pisze:A ten smar miedziowy dobry będzie do przesmarowania piast przy zmianie opon na letnie żeby tak to ciężko nie schodziło?

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM