Światła dzienne - modułowe

Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Podziękował: 104 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy
Kontakt:

Re: Światła dzienne - modułowe

Post autor: cichy »

emmer pisze:a dużo roboty masz żeby to odkręcić po co ma ci świecić dodatkowo 6 żaróweczek?
nic mi się dodatkowo nie świeci, chyba że bym jeździł na pozycyjnych to tak. Sprawa wygląda tak jak na fimiku. Przekręcam zapłon i jadę bez włączonych świateł to mam tylko światła dzienne, jak przekręcę na pozycję to dodatkowo ma dzienne a jak średnie to dzienne się wyłączają. Jeżdżę tylko na dziennych w ciągu dnia a wieczorem i w nocy wiadomo :)

[youtube][/youtube]
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2013, 22:02 przez cichy, łącznie zmieniany 1 raz.
Sympatyk forum :-)
Awatar użytkownika
adamson
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 41000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2018
Podziękował: 267 razy
Otrzymał podziękowań: 158 razy

Post autor: adamson »

Nie, no , spoko ! Jest to dopuszczalne.
FIAT TIPO HB Lounge 1.4 T-jet 120 KM
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: emmer »

nie skumałem :)
Jery
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 163000
Silnik: 1.3 IMA
Rocznik: 2010
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Jery »

cichy pisze:nic mi się dodatkowo nie świeci, chyba że bym jeździł na pozycyjnych to tak
:pomysli Pojawia się jednak problem gdy chcesz zostawić samochód w miejscu nie oświetlonym, na poboczu, na światłach pozycyjnych. Sądząc z Twojego opisu wtedy również świecą światła dzienne. A to już nie zgodne z przepisami :przykry :zlośnik
Henia ;-) red milano
Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Kontakt:

Jery pisze:
cichy pisze:nic mi się dodatkowo nie świeci, chyba że bym jeździł na pozycyjnych to tak
:pomysli Pojawia się jednak problem gdy chcesz zostawić samochód w miejscu nie oświetlonym, na poboczu, na światłach pozycyjnych. Sądząc z Twojego opisu wtedy również świecą światła dzienne. A to już nie zgodne z przepisami :przykry :zlośnik
Tutaj się muszę spytać spytać jakiegoś policjanta z drogówki a co do przepisów i zgodności z prawem, jest taki zapis:

"W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej."
Jery
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 163000
Silnik: 1.3 IMA
Rocznik: 2010
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Jery »

cichy pisze: Tutaj się muszę spytać spytać jakiegoś policjanta z drogówki a co do przepisów i zgodności z prawem, jest taki zapis:

"W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej."
Owszem ale przepis dotyczy zachowania świateł w czasie jazdy (mogą świecić się światła dzienne, pozycyjne i oświetlenia tablicy rejestracyjnej), a nie na postoju.

U nas światła pozycyjne spełniają rolę świateł postojowych. Uważam, że w czasie parkowania nie można mieć włączonych świateł dziennych.

Z wikipedii:
[quote]Światła postojowe są to światła, które są włączane w warunkach niedostatecznej widoczności, w czasie postoju oraz w czasie zatrzymania pojazdu. Dopuszcza się włączenie świateł postojowych jedynie od strony środka jezdni w pojeździe nie złączonym przyczepą oraz w pojazdach o długości nieprzekraczającej 6 m i szerokości nieprzekraczającej 2 m (Dz.U.Nr 32 Poz.262 z 2002 roku). W samochodach osobowych stosowane są żarówki o mocy 5 W (najczęściej W5W). Światła postojowe nie należą do obowiązkowych elementów samochodu. Często mylone są ze światłami pozycyjnymi.[/quote]

-- 19 kwi 2013, o 07:13 --

Prawdę mówiąc podłączenie sterowania świateł dziennych do jednej z lamp pozycyjnych też rodzi problemy. Bo w zależności po której stronie drogi parkujemy (mamy włączone światła wyłącznie po prawej lub lewej stronie pojazdu) to albo świecą nam światła dzienne albo nie :-<<

-- 19 kwi 2013, o 07:25 --

Ale jak ktoś ma "inteligentny" sterownik do świateł dziennych to powyższa sytuacja nie nastąpi. W większości sterowników światłą dzienne załączają się po zwiększeniu napięcia akumulatora a więc po zapaleniu silnika :banan
Henia ;-) red milano
Awatar użytkownika
chromek
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 113000
Silnik: 1.4 8v LPG
Rocznik: 2009
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: chromek »

Kolego Jery - kiedy włączysz postojówki i wyciągniesz kluczyk to dzienne zgasną... Nie ma z tym żadnego problemu. Sam tak mam podłączone i diagnosta nic nie mówił przy przeglądzie - a za to przyczepił się ustawienia zwykłych świateł (po wymianie żarówki na marketową na trasie).
Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Kontakt:

chromek pisze:kiedy włączysz postojówki i wyciągniesz kluczyk to dzienne zgasną... Nie ma z tym żadnego problemu.
Jery kolega chromek ma rację, że ja na to nie wpadłem żeby to też sprawdzić :-<< Sprawa przedstawia się tak, żeby włączyć światła postojowe, nie jest nam potrzebny zapłon (dodane zdjęcie, trochę słabo widoczne ale widać że się świeci pozycja) bez kluczyka w stacyjce, przekręcamy na pozycję i nam świeci bez dziennychw chwili gdy włączę zapłon to świecą mi się dzienne i pozycja a po wyłączeniu pozycji tylko dzienne. A w nocy na poboczu nie ma problemu bo bez kluczyka świeci mi tylko pozycja :banan Całe szczęście to podłączenie nie koliduje mi z polskim prawem więc tak to zostawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
adamson
klubowicz
klubowicz

adamson pisze:Nie, no , spoko ! Jest to dopuszczalne.
No przecież pisałem :lacha .
Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Kontakt:

adamson to masz piwko :)
Awatar użytkownika
adamson
klubowicz
klubowicz

Ok, dzięki :pivo . Właśnie kończę opróżniać :smak .
ODPOWIEDZ