car-audi by emmer

Gra muzyka
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

car-audi by emmer

Post autor: emmer »

a więc korzystając z dzisiejszej niezłej aury postanowiłem zabrać się za audio w mojej lince

na początek zaopatrujemy sie w przewód prądowy z bezpiecznikiem. bezpiecznik najlepiej zamontować około do 20 cm od akumulatora. następnie przykręcamy gdzieś w pobliżu aku. u mnie to wygląda tak:

Obrazek

Następnie przeciągamy przewód z komory silnika do wnętrza pojazdu. ja wykorzystałem do tego miejsce gdzie linka od otwierania maski przechodzi do wnętrza. trzeba odsunąć uszczelkę odkręcić dwie śrubki,, odsunąć tą nieszczęsną gumę która się rwie. teraz mamy możliwość włożenia ręki pod kratkę. najlepiej tę operację przeprowadzić od wnętrza pojazdu. trzeba się trochę pogimanstykować. tak więc wciskamy się pod kierownicę i szukamy linki od otwierania maski. przechodzi ona przez taką przelotkę z gumy. w tej gumie mamy dodatkowy otwór który trzeba przekłuć. następnie wsuwamy przewód i zostawiamy odpowiednią długość.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Następnie odkręcamy śrubkę przy dźwigieńce otwierania maski

Obrazek

Potem odkręcamy śrubkę przy dźwigience otwierania klapki wlewu paliwa

Obrazek

Następnie odkręcamy śrubkę po otwarciu tylnych drzwi przy słupku. podważamy ten plastikowy próg i przeciągamy przewód. następnie wszystko skręcamy.

Następnie podnosimy siedzisko tylnej kanapy i odkręcamy dwie plastikowe śruby.przeciągamy przewód. skręcamy

Obrazek

Przeplatamy przewód pod tylnym oparciem w rogu i już mamy kabel w bagażniku.

Obrazek

a tu schemat kostki z tyłu radyjka. ucieszyłem się ponieważ jest wyjście na automatyczną antenę która rozłączać będzie i właczać wzmacniacz przy wyłączaniu i włączaniu radia.

Obrazek

radyjko łatwo wychodzi. wystarczy dwa kawałki drutu zagiętego aby boki miało około 3 - 4 cm. wkładamy jednocześnie w otwory i wysuwamy radyjko.

i na tyle straczyło mi czasu. ciąg dalszy nastąpi. pozostało zamontować adapter do kabli RCA, podłączyć automatyczną antenę, przeprowadzić drugim bokiem do bagażnika i podłączyć do wzmaka i suba.

ok. udało się zakończyć pracę. z braku możliwości fotkowania krótka relacja.

przyszedł czas na wyciągnięcie radyjka. miałem jeden klucz a drugi dorobiłem z kawałka drutu. wciskamy w otowry i wyciągamy bez problemu radyjko.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

teraz mamy wszystko jak na dłoni. podpinamy się adapterem który był wyświetlany w innym poście po tylne głośniki i masę (ja odizolowałem kawałki przewodów i dopiąlem się do nich). podłączamy do adaptera przewód RCA i kabel sygnałowy do rozłączania wzmaka. i tu UWAGA. nie potzrebny jest u nas taki adapter. według magika-elektryka z którym rozmawałem juz po instalacji audio są dostępne kostki które załatwiają tą sprawę. kupujemy, podłączamy do kostki z tyłu i po robocie (mądry polak ....)

dalej już poleciało bez problemu. puiszczamy kable tym razem prawą stronę pod plastkiowymi progami i wpuszczamy do bagażnika, podobnie jak przy podłączaniu prądowego przewodu. kabel masowy do wzmacniacza podłączamy do śruby znajdującej sie pod siedziskiem kanapy tylnej (tej mniejszej części). pozostaje podłączenie wszystkiego do wzmacniacza, kable głośnikowe z wzmacniacza do suba i na końcu oczywiście na końcu wkładamy bezpiecznik w nową instalację. krótkie strojenie radia i wzmacniaczas i tablica rejestracyjna zastanaiwa się którey ma wyskoczyć z ramki :)

efekt wygląda tak

Obrazek

a jak gra to niestety nie da się tutaj zaprezentować. powiem szczerze ze nasze samochodziki ze względu na swoją budowe (sedan) sa idealnym miejscem na montaż subwoofera. powiem szczerze ze nie gra to oczywiście tak jak wtedy gdy mamy zamontowane radyjko ze osobnym sterowaniem subem, ale i tak efekt jest piorunujący.

kolejny etap to będzie wymiana głośników przód i wygłuszenie drzwi. ale to chyba temat na po wakacjach. i tak w prosty sposób, tanim nakładem (sprzęt stał u mnie wymontowany z poprzedniej fury) najpierw mnie slychać a potem widać. :)

w razie jakichś pytań chętnie służę radą - w miarę możliwości...
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2010, 9:12 przez emmer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Przebieg: 131000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowań: 304 razy

Post autor: Tomek »

Bardzo sympatycznie to wygląda.
Z niecierpliwością będę czekał na dalszy ciąg relacji (swoją drogą świetny reportaż)
Ja u siebie w aucie wykorzystałem dokładnie ten sam patent gdy wjeżdżałem z przewodami do komory silnika aby podłączyć CB bezpośrednio do akumulatora.
Awatar użytkownika
jay_21
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 67000
Silnik: 1.4 T-Jet
Rocznik: 2008
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: jay_21 »

emmer, świetny manual! :brawo Po skończeniu całości można by to zrobić w pdf'ie :)
Linea 1.4 T-Jet Red Flamenco Dynamic
Awatar użytkownika
ślimak
Administrator
Administrator
Przebieg: 7000
Silnik: 2.0 HYBRID
Rocznik: 2022
Podziękował: 553 razy
Otrzymał podziękowań: 441 razy
Kontakt:

Post autor: ślimak »

No wypas Panie. Czekamy na dalszy ciąg....
Toyota sie je..e !!
Awatar użytkownika
M
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 40500
Silnik: 1,3 MultiJet
Rocznik: 2007
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Post autor: M »

pełna profesjonalna robota tylko na fotosach jakiegoś bro brakuje czytaj umilacza pracy :)
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz

ustawa o wychowaniu w trzeźwości...

następnym razem cos się wklei.
Awatar użytkownika
jay_21
klubowicz
klubowicz

emmer, może by tak zrobić manuala w PDF-ie i umieścić tu jako załącznik? Ciekaw jestem jak to gra ale pewnie na zlocie sam się przekonam :)

A co do wzmacniacza to widzę, że w kostce z tyłu jest sterowanie subem. To będą PIN-y oznaczone jako BOOSTER i u góry BOOSTER DET.

[ Dodano: |20 Kwi 2010|, o 12:28 ]
Aha i jakie radyjko siedzi u Ciebie? Sprawdziłeś może przy wyciąganiu radia? Pozdr
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz

odnośnie kostki to dokładnie tak jest, że wystarczy dokupić brakującą część (niestety dowiedziałem się juz podczas roboty, także niechciało mi się czekać)

a odnośnie radyjka - dzisiaj sprawdzę. wyjęcie zajmuje dosłownie 2 sek.
Awatar użytkownika
jay_21
klubowicz
klubowicz

emmer pisze: odnośnie radyjka - dzisiaj sprawdzę.
ok :)
emmer pisze:wyjęcie zajmuje dosłownie 2 sek.
znaczy się wkładasz te druciki i samo odskakuje czy wkładasz druciki i drucikami je pociągasz do siebie?
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz

trzeba je podciągnąc. mam ten plus ze mam jeden oryginalny który sie blokuje w momencie włożenia. dopoki nie wyciagniesz radia nie mozesz go wyjąc. takze wychodzi z radiem. ale nawet drucikami nie powinno byc problemu, bo nie jest na tak zwany scisk
Awatar użytkownika
jay_21
klubowicz
klubowicz

emmer, czyli wyciąga się lekko i sprawnie :) A z tyłu za radiem jest dość miejsca na kable itp.? Czy już raczej ścisk?
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz

radyjko bardzo chetnie wychodzi, ja przynajmniej nie mialem żadnego problemu a wyciagałem ze cztery razy

miejsca jest mnóstwo. kabelki z kostek sa ładnie owiniete materialową izolacja. drugi przewód to przewód atenowy. u mnie zmiescił sie ten adapter od kabli rca takze miejsca w porownaniu z innymi smaochodami jest bardzo duzo.
Awatar użytkownika
krzyspi
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 110250
Silnik: 1.4 8V

Post autor: krzyspi »

wielgachne :pivo za instrukcje :D dziękli niej zaoszczędziłem kilka cennych minut na myślenie co gdzie i jak poprowadzić :D a tak chwila moment i już 1200 Watt od magnata wylądowało w bagażniku :banan :pivo
"Będziemy wiecznie gnać.. ...nie próbuj nas zatrzymać... ...BO DROGA TO NASZ DOM"
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Przebieg: 131000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowań: 304 razy

Post autor: Tomek »

krzyspi, bez foto się nie liczy :zlośnik
Awatar użytkownika
krzyspi
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 110250
Silnik: 1.4 8V

Post autor: krzyspi »

Tomek pisze:krzyspi, bez foto się nie liczy
a no to już jutro bo dziś to już czasu zbrakło bo trzeba na jakąś andrzejkową impreze się szykować :D

[ Dodano: |28 Lis 2010|, o 12:18 ]
chciałem dodać fotkę ale cały czas mi rozłącza stronę a jak odświerze to wyskakuje mi "nie określono typu postu" :/

[ Dodano: |28 Lis 2010|, o 12:26 ]
a o to i efekt mojej pracy :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Będziemy wiecznie gnać.. ...nie próbuj nas zatrzymać... ...BO DROGA TO NASZ DOM"
ODPOWIEDZ