Kluczyk

Awatar użytkownika
kk25
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 150650
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2008
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Kluczyk

Post autor: kk25 »

W sobotę awarii uległ mój składany kluczyk. Zaczął się on momentami blokować i po złożeniu nie chciał się otworzyć. Wiem, że posiadają nasze kluczyki takie dolegliwości, gdyż w służbowych stilo spotkałem się z takimi awariami. Kluczyki w stilo są konstrukcyjnie takie same, jedynie kolor mają niebieski. Szukając po sieci znalazłem na AutoKącik. pl świetny opis rozłożenia naszych kluczyków na czynniki pierwsze. Oto link : http://autokacik.pl/showflat.php?Number=282607349" onclick="window.open(this.href);return false;

U mnie okazało się, że na przycisku otwierającym grot ułamała się mała wypustka, która blokuje go, aby nie wyskoczył razem ze sprężyną w momencie, kiedy kluczyk jest rozebrany. Wypustka ta wpadła do gniazda przycisku blokując przycisk momentami w ten sposób, że nie można było go wcisnąć do końca i dlatego grot nie chciał się otworzyć. Po rozebraniu kluczyka usunąłem ułamany element, delikatnie poskładałem mechanizm otwierania kluczyka i teraz jest git.
Małą ciekawostką w naszym kluczyku jest to, że na obwodzie drukowanym jest dioda sygnalizująca wciskanie przycisku pilota, ale na obudwie nie ma żadnego otworu i po złożeniu kluczyka po prostu jej nie widać.
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Podziękował: 219 razy
Otrzymał podziękowań: 375 razy

Re: Kluczyk

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

Fajny manual. Dioda pewnie dla serwisu.
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 285000
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Podziękował: 368 razy
Otrzymał podziękowań: 621 razy

Post autor: smak56 »

kk25 dzięki za link (przyda się) :pivo
smak56
* * * *
Obrazek
duskap
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 113000
Silnik: 1,4 T-Jet+LPG
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: duskap »

kk25 pisze: Małą ciekawostką w naszym kluczyku jest to, że na obwodzie drukowanym jest dioda sygnalizująca wciskanie przycisku pilota, ale na obudwie nie ma żadnego otworu i po złożeniu kluczyka po prostu jej nie widać.
Kluczyk od naszego Porsche jest wewnątrz identyczny jak w Pandzie. Natomiast obudowa kluczyka Pandy ma oczko na diodę. Ciekawe czemu Włosi (w GP) i Turcy (Linea) oszczędzili na oczku na diodę.
will
Moderator
Moderator
Przebieg: 120000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: will »

Nie mieli takich wiertełek :zlośnik
LINEA 1.4 8V DYNAMIC