Pisk pompy paliwa

aver
Nowy
Nowy
Przebieg: 120000
Silnik: 1,4 8V + LPG
Rocznik: 2008

Pisk pompy paliwa

Post autor: aver »

Mam problem prawdopodobnie z pompą paliwa... po przekręceniu stacyjki standardowo słychac pompowanie ciśnienia paliwa (ok 2 sek.), potem cisza, a jak przekęce zapłon (odpalę)to słychac delikatny pisk przez cały czas. Znajomy mechanik wspominał ze to piszczy pompa paliwa. Auto nabyte kilka miesiecy temu jako demo, stąd może było na rezerwie jezdzone często. Niestety gwarancji już brak. Zastanawiam się czy to efekt kopniętej pompy paliwa? Wyczytałem gdzieś ze powodem pisku nie koniecznie musi byc pompa, może być coś z filtrem paliwa. Myślę na starcie o jego wymianie, tylko nie wiem gdzie on jest. Dodam ze w autku jest silnik 1,4 8V, odpala i jeździ bez zastrzeżeń, tyle tylko że piszczy, co mnie irytuje. Pare dni temu czyściłem wentylator kabiny i teraz nastała cisza, stąd pisk stał się dokuczliwy. Jakieś propozycje?
AVER
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 344 razy
Otrzymał podziękowań: 957 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

aver, taki pisk mam od samego początku posiadania auta. Mnie on osobiście nie przeszkadza, bo słychać go tylko, jak radio jest wyłączone, co się raczej nie zdarza :lacha Odnośnie poprawności działania: uznałem, że po prostu TTTM i się z tym pogodziłem, przez te 4,5 roku jak śmigam, to nic się z tym nie dzieje - dźwięk się ani nie pogłębia, ani nie zmniejsza. Nie wiem z kolei jak z filtrem paliwa, bo z tego co się orientuję, to w naszych autach się go nie wymienia, chyba że się mylę, to niech mnie ktoś poprawi :pomysli
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Przebieg: 131000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowań: 304 razy

Post autor: Tomek »

aver pisze:coś z filtrem paliwa. Myślę na starcie o jego wymianie, tylko nie wiem gdzie on jest.
Nie znajdziesz filtru paliwa, bo.... go po prostu nie ma :zlośnik
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: emmer »

olej sprawę - TTTM
aver
Nowy
Nowy
Silnik: 1,4 8V + LPG

Post autor: aver »

Ponoc w pompie paliwa jest jakiś filterek na wlocie, może tam jakiś syf się dostał i powoduje zawirowanie paliwa, czego efektem jest właśnie ten pisk. Wyciągnięcie pompy paliwa to nie problem, tylko sie obawiam, że na kompie bład jakiś wyskoczy i bede musiał wybrac się na komputer. Do tej pory staram się usuwac mankamenty bezkoszkotow swoimi siłami, badz małych nakładach. Wymiana pompy w serwisie to prawie 700zł, a używanej nie chce bo nie wiadomo jak długo popracuje. Za tą kwote to pisk aż tak bardzo mi nie przeszkadza :) Sam nowy silniczek do pompy (zamiennik) znalazłem za 120zł. Niby niewiele, choc się waham czy warto to ruszać, skoro badź co badź pracuje prawidłowo (poza tym piskiem).
AVER
helletic
Moderator
Moderator
Podziękował: 453 razy
Otrzymał podziękowań: 329 razy

Post autor: helletic »

tak jak koledzy wyżej pisali: TTTM i u mnie jest tak samo od nowości piszczy, więc olej temat :ink
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Przebieg: 131000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowań: 304 razy

Post autor: Tomek »

aver pisze:Ponoc w pompie paliwa jest jakiś filterek na wlocie, może tam jakiś syf się dostał i powoduje zawirowanie paliwa,
Jest takie sitko na smoku pompy. Ma za zadanie zatrzymywać większe nieczystości.
Choć trudno nazwać to filtrem.
Jeżeli czujesz się na siłach, to można pompę wyjąć i sprawdzić jak to wygląda.
Żadnych nieprzewidzianych "check enginów" po tej operacji nie powinno być, tak że śmiało.
will
Moderator
Moderator
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: will »

u mnie pompa nie piszczy, czasami tylko było słychać przy wciśnięciu sprzęgła jakby delikatny pisk ale przy totalnej ciszy bardzo słaby.
LINEA 1.4 8V DYNAMIC
Astra K 1.4
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Podziękował: 219 razy
Otrzymał podziękowań: 375 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

Masz coś podpięte do radia, albo na stałe do gniazda zapalniczki?
Gdy podepnę nawigację to idzie jakieś zakłócenie i głośniki cicho piszczą, równo z obrotami. Efekt jak głośne turbo.
ryszardtuning
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 103000
Silnik: 1,4 8v
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Pisk pompy paliwa

Post autor: ryszardtuning »

Na pewno pompa. Mnie to osobiście wkurza, bo dźwięk jest nieprzyjemny, bardzo wysoki zakres tonów.Demontowałem pompe i żaden błąd nie wyskakuje. Nie dobierałem się do wnętrza pompy z uwagi na delikatne plastiki. Trochę syfu było na dnie, usunąłem mechanicznie szmatką na tyle ile się dało.
Nigdy więcej "niemowlaka".
Awatar użytkownika
sylwek
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 48000
Silnik: 1.4 8V + LPG
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 95 razy

Post autor: sylwek »

aver pisze:jak przekęce zapłon (odpalę)to słychac delikatny pisk przez cały czas. Znajomy mechanik wspominał ze to piszczy pompa paliwa
Mam dokładnie to samo, a przed paroma chwilami miałem okazję potwierdzić to w niemal nowej Linei. Czyli jaki pisali - TTTM :)
Awatar użytkownika
mikus
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 46000
Silnik: 1.4 8V

Post autor: mikus »

Witam i mnie to wczoraj dopadło pompa zaczła piszczeć po odpaleniu silnika i piszczy cały czas dość głośno , czy to może oznaczać że już na nią czas na wymiane ? wspomnę że przez 9 lat nic wcześnie takiego się nie działo była cisza po odpalenia ,
ps:
czy ten pisk oznacza awarie lub zużycie pompy po 9 latach i lepiej wymienić bo z miesiąc jade nawakacje ? proszę o porade
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: emmer »

TTTM
Awatar użytkownika
mikus
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 46000
Silnik: 1.4 8V

Post autor: mikus »

czyli po odpaleniu silnika pisk pompy to nie awaria tylko taki efekt pracy ? i mam się tym nie przejmować
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 344 razy
Otrzymał podziękowań: 957 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

Moja piszczy od samego początku... pytanie jak bardzo piszczy Twoja, ja u siebie przestałem na nią zwracać uwagę :ink
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
ODPOWIEDZ