Pisk pompy paliwa
-
- Nowy
- Przebieg: 120000
- Silnik: 1,4 8V + LPG
- Rocznik: 2008
Pisk pompy paliwa
Mam problem prawdopodobnie z pompą paliwa... po przekręceniu stacyjki standardowo słychac pompowanie ciśnienia paliwa (ok 2 sek.), potem cisza, a jak przekęce zapłon (odpalę)to słychac delikatny pisk przez cały czas. Znajomy mechanik wspominał ze to piszczy pompa paliwa. Auto nabyte kilka miesiecy temu jako demo, stąd może było na rezerwie jezdzone często. Niestety gwarancji już brak. Zastanawiam się czy to efekt kopniętej pompy paliwa? Wyczytałem gdzieś ze powodem pisku nie koniecznie musi byc pompa, może być coś z filtrem paliwa. Myślę na starcie o jego wymianie, tylko nie wiem gdzie on jest. Dodam ze w autku jest silnik 1,4 8V, odpala i jeździ bez zastrzeżeń, tyle tylko że piszczy, co mnie irytuje. Pare dni temu czyściłem wentylator kabiny i teraz nastała cisza, stąd pisk stał się dokuczliwy. Jakieś propozycje?
AVER
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
aver, taki pisk mam od samego początku posiadania auta. Mnie on osobiście nie przeszkadza, bo słychać go tylko, jak radio jest wyłączone, co się raczej nie zdarza
Odnośnie poprawności działania: uznałem, że po prostu TTTM i się z tym pogodziłem, przez te 4,5 roku jak śmigam, to nic się z tym nie dzieje - dźwięk się ani nie pogłębia, ani nie zmniejsza. Nie wiem z kolei jak z filtrem paliwa, bo z tego co się orientuję, to w naszych autach się go nie wymienia, chyba że się mylę, to niech mnie ktoś poprawi 

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
-
- Nowy
- Przebieg: 120000
- Silnik: 1,4 8V + LPG
Ponoc w pompie paliwa jest jakiś filterek na wlocie, może tam jakiś syf się dostał i powoduje zawirowanie paliwa, czego efektem jest właśnie ten pisk. Wyciągnięcie pompy paliwa to nie problem, tylko sie obawiam, że na kompie bład jakiś wyskoczy i bede musiał wybrac się na komputer. Do tej pory staram się usuwac mankamenty bezkoszkotow swoimi siłami, badz małych nakładach. Wymiana pompy w serwisie to prawie 700zł, a używanej nie chce bo nie wiadomo jak długo popracuje. Za tą kwote to pisk aż tak bardzo mi nie przeszkadza
Sam nowy silniczek do pompy (zamiennik) znalazłem za 120zł. Niby niewiele, choc się waham czy warto to ruszać, skoro badź co badź pracuje prawidłowo (poza tym piskiem).

AVER
- Tomek
- Moderator
- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 304 razy
Jest takie sitko na smoku pompy. Ma za zadanie zatrzymywać większe nieczystości.aver pisze:Ponoc w pompie paliwa jest jakiś filterek na wlocie, może tam jakiś syf się dostał i powoduje zawirowanie paliwa,
Choć trudno nazwać to filtrem.
Jeżeli czujesz się na siłach, to można pompę wyjąć i sprawdzić jak to wygląda.
Żadnych nieprzewidzianych "check enginów" po tej operacji nie powinno być, tak że śmiało.
- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz
- Przebieg: 144000
- Silnik: T-Jet z gazem
- Podziękował: 219 razy
- Otrzymał podziękowań: 375 razy
-
- klubowicz
- Przebieg: 103000
- Silnik: 1,4 8v
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: Pisk pompy paliwa
Na pewno pompa. Mnie to osobiście wkurza, bo dźwięk jest nieprzyjemny, bardzo wysoki zakres tonów.Demontowałem pompe i żaden błąd nie wyskakuje. Nie dobierałem się do wnętrza pompy z uwagi na delikatne plastiki. Trochę syfu było na dnie, usunąłem mechanicznie szmatką na tyle ile się dało.
Nigdy więcej "niemowlaka".
- sylwek
- klubowicz
- Przebieg: 48000
- Silnik: 1.4 8V + LPG
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowań: 95 razy
Mam dokładnie to samo, a przed paroma chwilami miałem okazję potwierdzić to w niemal nowej Linei. Czyli jaki pisali - TTTMaver pisze:jak przekęce zapłon (odpalę)to słychac delikatny pisk przez cały czas. Znajomy mechanik wspominał ze to piszczy pompa paliwa

- mikus
- klubowicz
- Przebieg: 46000
- Silnik: 1.4 8V
Witam i mnie to wczoraj dopadło pompa zaczła piszczeć po odpaleniu silnika i piszczy cały czas dość głośno , czy to może oznaczać że już na nią czas na wymiane ? wspomnę że przez 9 lat nic wcześnie takiego się nie działo była cisza po odpalenia ,
ps:
czy ten pisk oznacza awarie lub zużycie pompy po 9 latach i lepiej wymienić bo z miesiąc jade nawakacje ? proszę o porade
ps:
czy ten pisk oznacza awarie lub zużycie pompy po 9 latach i lepiej wymienić bo z miesiąc jade nawakacje ? proszę o porade
- mikus
- klubowicz
- Przebieg: 46000
- Silnik: 1.4 8V
czyli po odpaleniu silnika pisk pompy to nie awaria tylko taki efekt pracy ? i mam się tym nie przejmować
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
Moja piszczy od samego początku... pytanie jak bardzo piszczy Twoja, ja u siebie przestałem na nią zwracać uwagę 

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM