No powiem Ci że jesteś odważny. 4 lata jeździć na 1 oleju, filtrach i 30 tyśwojtekk pisze:Zrobiliśmy pierwszy okresowy przegląd. I spokój na dwa najbliższe lata
Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie
- Tomek
- Moderator

- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 306 razy
Nie dzisiaj a wczoraj...
Z ciekawości postanowiłem dobrać się do odmy, no i tragedia... kupa majonezu... ale nie zdążył jeszcze wejść do przepustnicy, więc ta chociaż czysta.
Wyczyściłem odmę, i przy okazji wtyknąłem w nią ten "tłumik płomieni", czyli ten druciak, bo leżał już w domu jakiś czas, a ja jakoś weny nie miałem na dłubanie przy aucie.
Auto dodatkowo posprzątane wewnątrz, oraz dokładnie umyte na zewnątrz.
Mój koleżka w tym samym czasie zajmował się skórzaną tapicerką w swoim aucie, więc dodatkowo jego pianką Sonax do czyszczenia i pielęgnacji skóry ogarnąłem u siebie kierownicę, gałkę i mieszek. Gorąco polecam ten produkt. Pianka ta po użyciu nie pozostawia skóry świecącej i śliskiej, i moim zdaniem świetnie nadaje się na te skrawki skóry jakie mamy w Linach. Dodatkowo świetnie czyści.
A dzisiaj zmieniony olej i filtry.
Teraz muszę zacząć monitorować na bieżąco, czy po zmianie z Seleni na Castrol, też będzie się odkładał majonez w odmie.. Jeżeli ten objaw nie ustąpi to zacznę modzić jakiś odstojnik
Z ciekawości postanowiłem dobrać się do odmy, no i tragedia... kupa majonezu... ale nie zdążył jeszcze wejść do przepustnicy, więc ta chociaż czysta.
Wyczyściłem odmę, i przy okazji wtyknąłem w nią ten "tłumik płomieni", czyli ten druciak, bo leżał już w domu jakiś czas, a ja jakoś weny nie miałem na dłubanie przy aucie.
Auto dodatkowo posprzątane wewnątrz, oraz dokładnie umyte na zewnątrz.
Mój koleżka w tym samym czasie zajmował się skórzaną tapicerką w swoim aucie, więc dodatkowo jego pianką Sonax do czyszczenia i pielęgnacji skóry ogarnąłem u siebie kierownicę, gałkę i mieszek. Gorąco polecam ten produkt. Pianka ta po użyciu nie pozostawia skóry świecącej i śliskiej, i moim zdaniem świetnie nadaje się na te skrawki skóry jakie mamy w Linach. Dodatkowo świetnie czyści.
A dzisiaj zmieniony olej i filtry.
Teraz muszę zacząć monitorować na bieżąco, czy po zmianie z Seleni na Castrol, też będzie się odkładał majonez w odmie.. Jeżeli ten objaw nie ustąpi to zacznę modzić jakiś odstojnik
- mwas
- Prezes

- Przebieg: 123456
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 350 razy
- Otrzymał podziękowań: 980 razy
- Kontakt:
Tomek, jeśli na Castrolu też będziesz miał taki "majonezik", to zamiast kombinować z jakimiś odstojnikami będę Ci polecał rozważenie zmiany oleju na inna markęTomek pisze:eraz muszę zacząć monitorować na bieżąco, czy po zmianie z Seleni na Castrol, też będzie się odkładał majonez w odmie.. Jeżeli ten objaw nie ustąpi to zacznę modzić jakiś odstojnik
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
-
helletic
Dziś:
- wymiana filtra pyłkowego klimatyzacji (zagęszczę te wymiany do co pół roku, bo syf już zdążył przelecieć na wskroś filtra, po przebiegu tylko 14 tys. a co za tym idzie...)
- wymontowanie i przeczyszczenie wentylatora nadmuchu kabiny
- przymiarki do zrobienia podświetlenia klamek, wszelakich schowków i bagażnika LEDami
Tomek ja się zastanawiam nad tym, czy by tej odmy w ogóle nie olać, zaślepić wejście kapy filtra powietrza, gdzie przychodzi duża odma, a odmę puścić luzem, niech sobie "rzyga" majonezem pod siebie. Inny szlauch założyć, dłuższy i puścić pod silnik. To jako plan na "Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie" albo zrobię w niedalekiej przyszłości
- wymiana filtra pyłkowego klimatyzacji (zagęszczę te wymiany do co pół roku, bo syf już zdążył przelecieć na wskroś filtra, po przebiegu tylko 14 tys. a co za tym idzie...)
- wymontowanie i przeczyszczenie wentylatora nadmuchu kabiny
- przymiarki do zrobienia podświetlenia klamek, wszelakich schowków i bagażnika LEDami
Tomek ja się zastanawiam nad tym, czy by tej odmy w ogóle nie olać, zaślepić wejście kapy filtra powietrza, gdzie przychodzi duża odma, a odmę puścić luzem, niech sobie "rzyga" majonezem pod siebie. Inny szlauch założyć, dłuższy i puścić pod silnik. To jako plan na "Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie" albo zrobię w niedalekiej przyszłości
- mwas
- Prezes

- Przebieg: 123456
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 350 razy
- Otrzymał podziękowań: 980 razy
- Kontakt:
A wtedy nie będzie efektu wciągania większej ilości oliwy przez silnik ?helletic pisze: czy by tej odmy w ogóle nie olać, zaślepić wejście kapy filtra powietrza, gdzie przychodzi duża odma, a odmę puścić luzem, niech sobie "rzyga" majonezem pod siebie. Inny szlauch założyć, dłuższy i puścić pod silnik
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
-
helletic
mwas, z tego co mi mówił naprawdę dobry mechanik (nie z ASO jakby co), to on tak robi od dawien dawna w Renault Laguna 2002 r. i nie ma jakoś jego auto większego apetytu na olej. Odmę zakłada tylko na przegląd, bo ta cała odma, to tylko wymysł ekologów, żeby każdy opar z silnika był filtrowany katalizatorem.
- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz

- Przebieg: 144000
- Silnik: T-Jet z gazem
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 220 razy
- Otrzymał podziękowań: 376 razy
-
helletic
-
helletic
Dziś się zabawiłem w generalną polerką Lineczki. Oprócz tego, że nie czuję pleców, efekt jest zajefajny

A dziś znów, tj. 25.04.2012 r. odwiedziłem ASO w którym to usunięto wyciek z wybieraka skrzyni biegów (naprawa gwarancyjna
), ustawienie zbieżności, oraz wymieniłem przednie żarówki postojowe (Philips Bluevision), mijania (Philips z gazem ksenonowym...ponoć, ale świecą na prawdę baaaardzo jasno
i żarówki podświetlenia tablicy rej. na niebieskie
)
A dziś znów, tj. 25.04.2012 r. odwiedziłem ASO w którym to usunięto wyciek z wybieraka skrzyni biegów (naprawa gwarancyjna