[1.4] Lekki zgrzyt przy zmianie biegu 2 na 3
- karol_zydek
- klubowicz
- Przebieg: 170000
- Silnik: 1.4
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 42 razy
-
- klubowicz
- Przebieg: 195000
- Silnik: 1.4 8v+LPG
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
- Kontakt:
Jestem umówiony z ASO na 14 stycznia, przy czym zauważyłem, że u mnie wybierak też się lekko poci i teraz nie wiem czy od razu im mówić o tym zgrzycie czy dopiero jak wymienią. Tak ogólnie mówiąc to zaczyna mi ten samochód lekko podnosić ciśnienie (dziś zaczęło dochodzić do mnie jakieś piszczenie z tyłu na nierównościach) ale póki jest gwarancja to podchodzę do tego z rezerwą.
Jestem już po wizycie, mechanik po przejechaniu sie autem stwierdzil ze synchronizator w skrzyni niedomaga, mówił że rzadki przypadek, chyba że sie nie wysprzęgla dobrze to też można załatwić. Ja kupiłem wersję demo to też nie wiadomo kto tym jeździł.
Jestem już po wizycie, mechanik po przejechaniu sie autem stwierdzil ze synchronizator w skrzyni niedomaga, mówił że rzadki przypadek, chyba że sie nie wysprzęgla dobrze to też można załatwić. Ja kupiłem wersję demo to też nie wiadomo kto tym jeździł.
- karol_zydek
- klubowicz
- karol_zydek
- klubowicz
- wojtekk
- klubowicz
- Przebieg: 37200
- Silnik: 1.4 T-Jet
Dołączę się do tematu. U nas w Linei od początku jest taka sprawa, że dźwignia zmiany biegów jest, ujmę to tak, zamulona. Przyzwyczajony jestem, że jak dźwignia jest w pozycji 'luz', to jak pociągnę ją w lewo lub w prawo to po puszczeniu powinna odbić i znaleźć się w centralnym punkcie. U nas ta sytuacja nie ma miejsca. Tylko to powoduje, że odczuwam duży dyskomfort, ale naprawdę nerwowo robi się, kiedy chcąc wrzucić 3 bieg okazuje się, że muszę go szukać
Zaznaczam, że nie zdarza się to często.
Minęły już 3 lata jezdżenia i na razie nie ma żadnych konsekwencji tej sytuacji, ale obawiem się, że coś jest nie tak i w końcu to coś da o sobie znać. Linea zdążyła już stracić gwarancję

Minęły już 3 lata jezdżenia i na razie nie ma żadnych konsekwencji tej sytuacji, ale obawiem się, że coś jest nie tak i w końcu to coś da o sobie znać. Linea zdążyła już stracić gwarancję
- wojtekk
- klubowicz
- Przebieg: 37200
- Silnik: 1.4 T-Jet
Tak od nowości. Chciałem oddać to na gwarancję, ale dałem się komuś przekonać, że to nic złego, a dać fachowcom w ASO dobrać się do skrzyni biegów to wieeelkie ryzyko. Czas pokaże czy będziemy tego żałować. W jednej Linei miałem możliwość sprawdzenia i było ok. To była Linea 8v, ale to bez znaczenia. Byłem ciekawy, czy ktoś w Tjet też ma/miał takie coś, ale widzę, że usterka u innych nie występuje
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Podziękował: 346 razy
- Otrzymał podziękowań: 965 razy
- Kontakt:
wojtekk, myślę, że usterka nie koniecznie dotyczy samej skrzyni, bardziej obstawiam, że masz coś pokręcone przy linkach od zmiany biegów
Tylko aż dziw bierze, że wytrzymałeś z tym taki kawał czasu, że aż Ci się gwarancja skończyła ! Z drugiej strony - jak coś jest nie tak z linkami, to również dziw bierze, że tak się dziarsko trzymają 

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Podziękował: 346 razy
- Otrzymał podziękowań: 965 razy
- Kontakt:
wojtekk, o ile się orientuję linki to nie jest jakiś drastyczny koszt, więc możesz pomyśleć o ich wymianie
Szkoda tylko, że nie zrobiłeś tego na gwarancji, nie musiałbyś teraz wydawać żadnych pieniędzy. A jak jeździłeś na przeglądy gwarancyjne, to nikt nie zwrócił na to uwagi ??

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM