Do tego celu wykorzystałem pojemnościowe czujniki dotykowe opisane szczegółowo na tej stronie http://pcbheaven.com/circuitpages/PIC_F ... ch_Button/" onclick="window.open(this.href);return false;
do których dorobiłem zasilanie na 5V i przekaźniki (oddzielają one instalację 12V od 5V i pozwalają załączać urządzenia większej mocy)
Nie jest to forum elektroniczne więc nie będę się tutaj zagłębiał w sprawę od strony elektroniki - jeśli ktoś wykona czujniki ze strony którą podałem to dorobienie zasilania i przekaźnika nie będzie dla niego problemem

1. Czujniki oraz niedokończona jeszcze płytka z przekaźnikami i stabilizatorem zasilania na 5V (jak się potem okazało prowizoryczny radiatorek z blaszki był za mały)
2. Zmontowany układ w trakcie testów poza samochodem (3 taśmy led podłączone do 3 przekaźników - docelowo będą pod jednym z przycisków jako podświetlenie kabiny i schowka) jak widać tu już użyty duży radiator.
[youtube][/youtube]
3. Montaż sterownika z przekaźnikami w samochodzie (całość jest podpięta pod zasilanie z pod gniazda zapalniczki które opisałem tutaj: http://www.lineaklubpolska.pl/viewtopic.php?t=1307" onclick="window.open(this.href);return false; )
4. Guziczek reset umieszczony tak aby był do niego dostęp przez wnękę w osłonie bezpieczników w kabinie.
Czujniki kalibrują się podczas startu i śmiesznie byłoby wyłączać silnik w przypadku niezadziałania lub zawieszenia się czujnika

5. Teraz najciekawsza część - montaż czujników pod zaślepkami przycisków konsoli środkowej:
-wyjmujemy radio - drut miedziany 2,5mm2 w izolacji świetnie się sprawdza w roli klucza

-odkręcamy 4 śruby kieszeni radia (trox 20 lub 25 - ważne aby był długi i miał magnetyczną końcówkę - lepiej nie zgubić śrubek )
-aby wyjąć metalową kieszeń należy poluzować po jednej śrubie górnej konsoli z każdej strony
-odkręcamy 2 wcześniej poluzowane śruby i trzecią bardziej w głębi i już można wyszarpywać konsolę z zatrzasków (należy jeszcze odłączyć kabel od przycisków)

6. W domowym zaciszu rozbieramy konsolę i montujemy czujniki:
-listwa z przyciskami po zdjęciu szarej osłony

-przyciski (jak się okazuje płytka z elektroniką jest przygotowana pod pełen zestaw przycisków)

- po wydłubaniu zaślepek można do nich wkleić czujniki

- podekscytowany postępem prac zapomniałem na chwilę o aparacie - to już widok (od tyłu) złożonej konsoli z wklejoną dodatkową elektroniką:

7. Efekt końcowy czyli bez zmian zewnętrznych w konsoli środkowej oraz zamontowane podświetlenie kabiny i schowka sterowane z jednego z przycisków

8. A tak działa całość - niestety na filmiku słabo widać bursztynowe podświetlenie (efekt rzeczywisty lepiej oddaje foto powyżej)
Czerwone i niebieskie ledy są zamontowane tylko chwilowo w celu wizualizacji działania pozostałych dwóch przycisków, które obecnie nie mają jeszcze zastosowania
[youtube][/youtube]