[T-jet] Skontroluj silnik - wskazania komputera .....

tom113
Nowy
Nowy
Przebieg: 13000
Silnik: 1.4 T-Jet
Rocznik: 2008

[T-jet] Skontroluj silnik - wskazania komputera .....

Post autor: tom113 »

Witam !!!

Szanowni Użytkownicy,....
Mam, (jak to w lince bywa) problem z zapalającym się lampką silniczka na obrotomierzu. Jest to światło ciągłe, które wg instrukcji mówi o awarii systemu kontroli silnika EOBD.(Pojawił się parokrotnie).
Moja linka to benzyniak 120 km. Założyłem niedawno gaz i sądziłem, że błąd ten jest wywołany nieprawidłowym składem mieszanki.
Jednakże po sprawdzeniu (w zakładzie zakładającym gaz) stwierdził, że jest on wywołany czym innym-mieszanka jest w porządku.
Wg urządzenia kontrolującego wyskakujący (ostatni) błąd wystąpił na niedogrzanym silniku (72 stop.), podczas hamowania silnikiem i nosi nazwę "P1172". Został on wykasowany jak poprzednio.

Jeśli ktoś miał podobny problem, zwłaszcza taki typ błędu to proszę o info.

W ogóle dobrze by było mieć taki temat z wszelakimi błędami występującymi w Linei.
Jeśli już gdzieś na forum to zostało opisane to proszę o wskazanie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: emmer »

chyba nie ma nikogo z takim doswiadczeniem. tez mam t-jeta i tez niedawno załozyłem gaz, ale cos takiego mi się nie pojawia.

przychodzi mi na myśł tylko jedno rozwiązanie - jechac do ASO i podpiąc pod kompa. byc może gazownik cos spieprzył przy robocie i teraz mówi ze to nie jest problem instalacji.
tom113
Nowy
Nowy

Ok, zobaczę jak dalej będzie. Wczoraj wykasował ten błąd. Jeździłem jeszcze 20 km i nic. Być może dziś wyskoczy znów.

Ale.... cholera pojawił się następny..... opiszę go gdzie indziej.

Co do wszelkich błędów można by je opisywać pod tym tematem, aby Panowie z ASO nie był "wszechwiedzącymi" !!!!
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Przebieg: 131000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowań: 304 razy

Post autor: Tomek »

tom113, google wszystko Ci znajdzie, wystarczy wpisać..
Mnie na szybko bez zagłębiania się w temat wyszedł "P1172" błąd sondy lambda, nieszczelność w układzie dolotowym.
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz

od kolegów z alfaclubu:
Kod:
-- P1172 error

P1172 Lambda adaptat. 2 (additive) above upper limit
P1172 Lambda adaptat. 2 (additive) below lower limit

Jeśli TRA > 0 to air leak, TRA <0 to fuel injectors problems lub MAF (przepływomierz)
P1172 dotyczy tylko wolnych obrotów lub obciażenia.
Opis tego błędu sugeruje sprawdzanie w kolejności
- fałszywe powietrze na dolocie, tor wydechowy
-sonda lambda ( np. brak grzania grzałki )
- cisnienie paliwa ( filtr przytkany w pompie)
- system paliwowy ( np. wtryskiwacze )
- mechaniczne uszkodzenia ( uszczelniacz gumowy cylindra, słabsze cisnienie w którymś cylindrze, podpalone zawory )
- no i na końcu uszkodzone ECU, mało prawdopodobne ale .
Awatar użytkownika
daro70
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 99850
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Podziękował: 120 razy
Otrzymał podziękowań: 72 razy

Post autor: daro70 »

dokładnie trzeba troszkę posiedzieć bo lektury w necie jest sporo na ten temat .
Obrazek
Awatar użytkownika
Fish
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 145000
Silnik: 1.4 16V T-Jet (LPG)
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: Fish »

No w koncu ktos sie przyznaje do LPG w T-Jecie, napiszcie koledzy jakie macie instalacje.

Co do bledu tez go mialem. Nasze bolidy sa bardzo czule na niewlasciwa mieszanke, u mnie takze gazownik nie umial nic poradzic. Sam jezdzilem z podpietym komputerem tydzien i regulowalem mapki, tak wyregulowalem, ze juz od 2 miesiecy blad sie nie pojawil.

Ja obstawiam zla mieszanke, kwestia regulacji, ale zaden gazownik nei poswieci tyle czasu ile samemu mozna mapki wypiescic (uwaga utrata gwarancji, chyba ze sie dogadasz z gazownikiem).
<<FISH>>
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz

Fish,

tu masz linka do forum LPG.

Forum LPG
tom113
Nowy
Nowy

Witam !!!

Dziękuję za info.
Jednakże mam pytanko do "Fisha", co do typu reduktora i układu sterującego, itp.
Chciałbym się dowiedzieć, czy są takie same..... .Może być na priva.
Moje to:
1 reduktor: KME SILVER;
2 ukł. sterujący: STAG 4;
3 listwa wtryskowa: MAGIC JET .

Po drugie - gazownik mówił, że błąd z mieszanką zaczyna się od zera, np.
"P 017...." ? Co potwierdza fiat.

Ponadto miałeś jakiś specjalny program do ustawiania mieszanki ??? Nazwa ?

Pogadam jeszcze z tym gazownikiem - ma on niezłą opinie wśród właścicieli "kuchenek". Jestem jeszcze przed przeglądem-1000km.
Być może będę mu mógł (dzięki Wam Panowie) coś zasugerować.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Fish
klubowicz
klubowicz

emmer pisze:Fish,

tu masz linka do forum LPG.

Forum LPG
znam ale dzieki, nie schodzilem z niego jak mialem problemy :)

[ Dodano: |12 Lip 2011|, o 17:45 ]
tom113 pisze:Jednakże mam pytanko do "Fisha", co do typu reduktora i układu sterującego, itp.
tutaj masz wszystko o moim zestawie i problemie http://www.lineaklubpolska.pl/viewtopic ... &start=165
w mojej ocenie masz lepszy reduktor i wtryskiwacze i z tego co wiem powinno to wszystko ladnie obsluzyc. Zostaje po mojemu sprawa kwestia prawidlowosci montazu ale bardziej regulacja. Skorzystaj z podanego przez emmera forum, tam jest kilku specy, tylko nie rob od razu tego co Ci napisza, tylko poczytaj i wyciagnij wnioski, mnie tam kilku chcialo prawie zajechac silnik.

Mnie sie wydaje, ze mialem wlasnie ten blad o ktorym piszesz, wiem ze go zdiagnozowalem pobieznie bo akurat nie mialem neta przy samochodzie, ale ja wyszedlem z tego jedynie regulacja map.

Ale oprocz tego bledu masz wszystko OK? Jezdzi dobrze?
Pogadaj z tym Twoim gazownikiem skoro taki dobry, do tego musi byc na prawde obeznany sam sie przekonalem.
Jak cos to podesle Ci skreeny jak ja mam ustawiony sterownik bo mamy ten sam, ewentualnie jak juz nic nie zrobisz to dam Ci namiary na goscia, ktory na 100% sobie z tym poradzi, cale forum lpg go zna, jezdza do niego z calej Polski, rozmawialem z ludzmi co u niego byli i robi cuda, sam bym do niego pojechal jakbym nie wybrnal z problemu, oszczedzasz czas i pieniadze.
Powodzenia, jak cos to sluze pomoca.

[ Dodano: |12 Lip 2011|, o 17:48 ]
tom113 pisze:Ponadto miałeś jakiś specjalny program do ustawiania mieszanki ??? Nazwa ?
nie, tylko AcGasSynchro.
Z tego co takze sie dowiedzialem, to strojenie tego T-Jeta mapami to lipa, nalezy stroic po korektach z OBDII, no ale mnie sie udalo, mapy nie sa idealne, ale wlasnie chyba ma tak byc, od 2 miesiecy tylko leje i jezdze juz 4 000 km.

[ Dodano: |12 Lip 2011|, o 17:57 ]
tom113 pisze:Jestem jeszcze przed przeglądem-1000km.
Jesli jezdzi dobrze a tylko masz blad to nie jest tak zle, mnie blad pojawil sie dopiero po przegladzie na 1000 km.
Poczekaj spokojnie do przegladu, maja obowiazek wszystko sprawdzic, faktycznie komp i silnik musza sie przystosowac do tego, nie wierzylem w to ale tak jest, centralka musi sie przystosowac bo na biezaco wprowadza korekty do skladu mieszanki i wszelkie grzebanie zaburza ta adaptacje (to taka autorska mysl, zeby sie nikt nie czepial). W nowych samochodach podobno Check engine przy LPG to normalka na poczatku.
<<FISH>>
tom113
Nowy
Nowy

Witam !!!

Na wstępie dzięki "Fish" za obszerne info....

Hmmmmm .... co do tych mapek itp. Przeglądałem to ale za bardzo sam nie chce się bawić. Uważam, że lepiej to zrobią spece... Wiem, iż może czasami pomagają "za mocno" - ale to oni dysponują sprzętem. Chciałem jedynie coś swojemu gazownikowi zasugerować....

Po drugie, to co dodałeś po trzecim akapicie to tak jakbym go słuchał (tego gazownika), cytuję " komp i silnik musza sie przystosowac do tego, ..., centralka musi sie przystosować ....... i wszelkie grzebanie zaburza ta adaptacje".

Po pierwszym wystąpieniu błędu(i tu nie wiem jaki to był, ale na drugi dzień po założeniu gazu) specjalnie, dodatkowo wysyłał mnie do innego mechaniora celem sprawdzenia tej "adaptacji" i czy coś nie tak z silnikiem, aby upewnić że wsio "cacy".

Poza tym linea jeździ bez zarzutu - żadnych prychań, kichań , czy szarpnięć -- jak na benzynie .... Tylko ten sygnał po odpaleniu "check engine" mnie irytuje.

Aha, co znaczy " zapetlalo wtryski" - za dużo mieszanki (za bogato) ?

Oczywiście, wspomnę mu to co na pisałeś odnośnie strojenia oraz zmiany "ze Staga 4 - Stag 4 plus".

A po niedzieli mam u niego być, na ten przegląd i zobaczymy ...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz

mnie powiedział, że jak nic sie nie będzie działo to przegląd po 1000 km olać. spotkamy się dopiero na wymianie filtra.
Awatar użytkownika
Fish
klubowicz
klubowicz

tom113 pisze:Aha, co znaczy " zapetlalo wtryski" - za dużo mieszanki (za bogato) ?
a dokladnie to nie wiem, nie wydaje mi sie zeby chodzilo o mieszanke, raczej chodzi tutaj o maksymalne otwarcie wtryskiwaczy, ktore nie nadazaja obsluzyc, szczerze to ja bardziej kieruje sie tym wszystkim logika niz jakas wiedza mechaniczna :)

Co do Stag4 plus to mysle, ze masz zaktualizowane bo to sie robi z automatu instalujac na PC nowsze oprogramowanie producenta centralki, nie sadze zeby gazownik nie zaktualizowac sobie softu. Skoro Ci nie prycha i nie kicha to albo rozgarniety gazownik zrobil od razu co trzeba w programie albo akurat Silver + Magiki obsluguja to bez kombinacji.

Jesli ten blad bedzie sporadyczny to po kilku dniach sam Ci zniknie, ale moze sie pojawic ponownie, ja mysle, ze skoro jeszcze nie zagladane bylo do tego od instalacji to skoryguje Ci ustawienia i bedzie dobrze. Powodzenia. Daj znac po rozwiazaniu.

[ Dodano: |13 Lip 2011|, o 22:26 ]
tom113 a tak na marginesie to oplacalo Ci sie ten gaz montowac przy takich przebiegach jakies widze u Ciebie? Chyba ze planujesz pojezdzic wiecej, jesli mozna to ile Cie kosztowala instalacja, ja dalem 2300 zl.
<<FISH>>
tom113
Nowy
Nowy

2400, za listwę 100 zł i za specjalny filtr 100, razem 2600zł
ODPOWIEDZ