Centralny zamek, szyby zapytanie
Centralny zamek, szyby zapytanie
Świeżo kupiłem Lineę z 2008 r. i mam parę pytań:
- czy przy otwartych drzwiach szyby elektryczne powinny działać? (działają z włączonym zapłonem i dopiero po zamknięciu)
- zamek w drzwiach kierowcy zamyka tylko drzwi kierowcy - tak ma być? (centralny z guzika zamyka wszystko)
Czytałem i wiem o problemach z wiązkami w drzwiach, czy to może być to? Dziękuje.
- czy przy otwartych drzwiach szyby elektryczne powinny działać? (działają z włączonym zapłonem i dopiero po zamknięciu)
- zamek w drzwiach kierowcy zamyka tylko drzwi kierowcy - tak ma być? (centralny z guzika zamyka wszystko)
Czytałem i wiem o problemach z wiązkami w drzwiach, czy to może być to? Dziękuje.
- ślimak
- Administrator
- Przebieg: 7000
- Silnik: 2.0 HYBRID
- Rocznik: 2022
- Podziękował: 553 razy
- Otrzymał podziękowań: 445 razy
- Kontakt:
Re: Centralny zamek, szyby zapytanie
Cześć,AdamBig pisze: 03 wrz 2025, 20:23 Świeżo kupiłem Lineę z 2008 r. i mam parę pytań:
- Niezależnie od tego czy otwatre czy zamknięte drzwi - szyby powinny działać
- Szyby otworzysz tylko na właczonym zapołonie, nawet bez włączonego silnika i otwartych/zamkniętych drzwiach.
- wszyskie drzwi z klucza - otwieranie i zamykanie
Wynik
Wiązka drzwi do weryfikacji
Pytanie. Czy wszystkie drzwi - gdzie elektryczne szyby - jest taksamo ?
Elektryczne szyby są tylko z przodu, włącznik od drzwi kierowcy - otwiera szybę kierowcy, w ogóle nie steruje szybą pasażera. W drzwiach pasażera szyba działa z własnego włącznika. Otwarcie drzwi wyłącza sterowanie szybami - nie wiem, podręcznik pisze że otwarcie drzwi blokuje elektryczne szyby... a może to wiązka.
Tylko drzwi kierowcy próbowałem kluczem - zamyka tylko drzwi kierowcy, poprzedni właściciel twierdzi, że jak kupił już tak było. Pilot zamyka i otwiera wszystko - i już wiem że pliot łączy się z kompem w desce, zamki w drzwiach mają inną "drogę".
Dziękuje za pomoc.
Tylko drzwi kierowcy próbowałem kluczem - zamyka tylko drzwi kierowcy, poprzedni właściciel twierdzi, że jak kupił już tak było. Pilot zamyka i otwiera wszystko - i już wiem że pliot łączy się z kompem w desce, zamki w drzwiach mają inną "drogę".
Dziękuje za pomoc.
- smak56
- klubowicz
- Przebieg: 285000
- Silnik: 1.3 multijet
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 368 razy
- Otrzymał podziękowań: 621 razy
Tutaj jest opis naprawy i kilka zdjęć, które mogą pomóc: viewtopic.php?t=705&start=75
smak56
* * * *

* * * *
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 346 razy
- Otrzymał podziękowań: 965 razy
- Kontakt:
Że tak powiem - klasyka gatunku. Możesz w ciemno dobrać się do wiązki pomiędzy drzwiami kierowcy a kabiną - na bank znajdziesz tam obraz spustoszenia, nędzy i rozpaczy
Po "załataniu" wszystko wróci do normy 

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
Dziękuje wszystkim, będe działał.
Swoją drogą jak zobaczyłem Z-kę którą fiat z tego gumowego przepustu zrobił, to się zacząłem drapać kto to tak mądry wymyślił - nie mogła guma iść w poziomie?
Swoją drogą jak zobaczyłem Z-kę którą fiat z tego gumowego przepustu zrobił, to się zacząłem drapać kto to tak mądry wymyślił - nie mogła guma iść w poziomie?

- Paticzek8
- klubowicz
- Przebieg: 291100
- Silnik: 1.4
- Rocznik: 2012
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
Oooo skąd ja znam tą nędzę i rozpaczmwas pisze: 05 wrz 2025, 16:19 Że tak powiem - klasyka gatunku. Możesz w ciemno dobrać się do wiązki pomiędzy drzwiami kierowcy a kabiną - na bank znajdziesz tam obraz spustoszenia, nędzy i rozpaczyPo "załataniu" wszystko wróci do normy
![]()
.
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2025, 22:22 przez Lysolo0o, łącznie zmieniany 1 raz.
- zibi186
- klubowicz
- Przebieg: 195000
- Silnik: 1.4 T-jet + lpg
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 361 razy
- Otrzymał podziękowań: 164 razy
Sorry , ale myślę że akurat tutaj rozwiązanie jest znacznie lepsze niż gdyby wiązka szła w poziomie . Pomyśl: kąt skrętu taki sam , ale na znacznie dłuższym odcinku , co przekłada się bezpośrednio na pracę przewodów na każdym centymetrze długości - tak myślę. Poza tym akurat u nas nie ma praktycznie żadnego problemu , aby zdemontować drzwi i spokojnie naprawić wiązkę. Bez ryzyka konieczności jakichś ustawień drzwi po montażu. PozdrawiamAdamBig pisze: 05 wrz 2025, 16:21 Dziękuje wszystkim, będe działał.
Swoją drogą jak zobaczyłem Z-kę którą fiat z tego gumowego przepustu zrobił, to się zacząłem drapać kto to tak mądry wymyślił - nie mogła guma iść w poziomie?![]()