Wyciek płynu chłodniczego i oleju

Awatar użytkownika
Paticzek8
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 291100
Silnik: 1.4
Rocznik: 2012
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Wyciek płynu chłodniczego i oleju

Post autor: Paticzek8 »

Witam :) Panowie i może Panie dama w opałach :przykry
Potrzebuje pomocy w zlokalizowaniu wycieku płynu chłodzącego i pomocy w wyeliminowaniu jej . Poleceniu mechanika w mojej okolicy lub kogoś kto chętnie pomoże i nie skasuje jak za nowy samochód:(
Ucieka płyn w okolicy silnika nie bardzo był dostęp żeby to zlokalizować dokładnie niżej na foto zaznaczyłam. Wszystkie przewody suche więc to odpada. Cały spód mokry , ścieka gdzieś ciurkiem . Test upg wyszedł ok, temperatura cały czas na odpowiednim poziomie, ogrzewanie też w porządku. To jeden problem drugi z miską olejowa cieknie na łączeniu ,więc trzeba ściągnąć i na nowo ją ogarnąć . Niestety samochód w ciągłej eksploatacji więc możliwości ograniczone :( nie jestem w stanie odstawić samochodu na kilka dni. Sytuacja kryzysowa wręcz.
Śląsk - okolice Tychy/ Oświęcim/ Bielsko
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Motorek4612
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 206000
Silnik: 1.4 t-jet
Rocznik: 2008
Podziękował: 70 razy
Otrzymał podziękowań: 105 razy

Re: Wyciek płynu chłodniczego i oleju

Post autor: Motorek4612 »

No Panowie Dama w opałach... Ja bym pomógł ale do mnie dziewczyna ma za daleko......

Na moje oko, wyciek płynu jest z obudowy termostatu lub z któregoś z króćców, jeżeli chodzi o miskę olejowa to widać iż jest całkiem "świeża" ale ktoś się nie przyłożył przy jej montażu i źle uszczelnił...
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 346 razy
Otrzymał podziękowań: 965 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

Olej może cieknąć z łączenia miski olejowej z silnikiem, ale może też być wyciek z okolicy wybieraka skrzyni biegów - klasyka w silnikach 1.4 8v. Odnośnie wycieku płynu chłodniczego, to może być tak, jak pisze Motorek4612 - okolice termostatu. Najlepiej byłoby podjechać do mechaniora, który specjalnym środkiem czyszczącym oczyściłby wszystkie miejsca, gdzie cieknie i wtedy pojeździć trochę i wlecieć na kontrolę - wtedy powinno ewidentnie być widać, skąd i co cieknie :ink
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
Awatar użytkownika
Motorek4612
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 206000
Silnik: 1.4 t-jet
Rocznik: 2008
Podziękował: 70 razy
Otrzymał podziękowań: 105 razy

Post autor: Motorek4612 »

mwas pisze: 15 lis 2024, 22:58 Olej może cieknąć z łączenia miski olejowej z silnikiem, ale może też być wyciek z okolicy wybieraka skrzyni biegów - klasyka w silnikach 1.4 8v.
Prezes- ale na foto widać że to olej silnikowy , i cieknie z przodu okolice koła pasowego.Wykluczam uszczelniacz wału ciekło by zza koła, a na foto widać ze to z pod miski, dziewczyna wymieniała jakiś czas temu michę i majster chyba się nie przyłożył. Natomiast olej z wybieraka sączył by się po skrzyni i chlapał okollkice dzwonu skrzyni.
ODPOWIEDZ