Mrugający licznik kilometrów
- AdiP
- klubowicz
- Przebieg: 178000
- Silnik: 1.4 8V+lpg
- Rocznik: 2007
Mrugający licznik kilometrów
Wracając dzisiaj pracy jak odpaliłem auto zaczął mi pulsować licznik kilometrów w rytm sekundnika. Zegar i wyświetlasz radia wyświetlało normalnie, żadna kontrolka na wskaźnikach się nie zapaliła.Może to jakiś komunikat ale w instrukcji ani słowa.Spotkał się już może ktoś z czymś takim?
- smak56
- klubowicz
- Przebieg: 285000
- Silnik: 1.3 multijet
- Podziękował: 368 razy
- Otrzymał podziękowań: 621 razy
Re: Mrugający licznik kilometrów
W szukajce wpisz "mrugać", "mruga" lub licznik kilometrów. Jest kilka przypadków - poczytaj. Też miałem.
smak56
* * * *

* * * *
-
- Moderator
- Podziękował: 453 razy
- Otrzymał podziękowań: 329 razy
U mnie mrugał licznik, gdy wróciłem do fabrycznego radia.
W międzyczasie był zakładany tempomat i robione osiowanie (bez fabrycznego radia na pokładzie). Osiowanie, to...nazwijmy to: aktywowanie nowych urządzeń w Linei. Po aktywowaniu tempomatu, Linea "zapomniała" o fabrycznym radiu (bo go tam nie było w trakcie aktywowania tempomatu), co dała mi do zrozumienia, że nie poznaje radia, gdy je tam wsadziłem z powrotem, właśnie poprzez mruganie licznika.
Ponowne osiowanie z już fabrycznym radiem na pokładzie, spowodowało, że licznik kilometrów przestał mrugać.
W międzyczasie był zakładany tempomat i robione osiowanie (bez fabrycznego radia na pokładzie). Osiowanie, to...nazwijmy to: aktywowanie nowych urządzeń w Linei. Po aktywowaniu tempomatu, Linea "zapomniała" o fabrycznym radiu (bo go tam nie było w trakcie aktywowania tempomatu), co dała mi do zrozumienia, że nie poznaje radia, gdy je tam wsadziłem z powrotem, właśnie poprzez mruganie licznika.
Ponowne osiowanie z już fabrycznym radiem na pokładzie, spowodowało, że licznik kilometrów przestał mrugać.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2014, 22:13 przez helletic, łącznie zmieniany 1 raz.
- smak56
- klubowicz
- Przebieg: 285000
- Podziękował: 368 razy
- Otrzymał podziękowań: 621 razy
W moim przypadku nastąpiło to po zbyt szybkim powtórnym odpaleniu auta ("po zaduszeniu"). Po wyłączeniu i odpaleniu w "normalnym" trybie, mruganie ustało. (Jeżeli się powtarza to tak jak pisze ślimak)
smak56
* * * *

* * * *
- AdiP
- klubowicz
Niedoładowany akumulator chyba raczej nie bo 70 kilometrów dziennie robię trasa miasto, chyba że alternator zaczyna siadać 

- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
Tak czy inaczej aku trzeba sprawdzić, spora ilość robionych kilometrów dziennie nie koniecznie musi być gwarancją na długowieczność akumulatora
Masz auto z 2007 roku, ja również
Jeśli Twój przebieg z profilu jest aktualny a akumulator jeszcze fabryczny, to może niestety wskazywać na początek jego końca
Ja mam w tej chwili nastukane ponad 100 tyś km, rocznik ten sam, ale akumulator niestety musiałem wymienić ponad 2 lata temu. Jeśli w aucie nie zostało dodane żadne dodatkowe urządzenie, tak jak pisze helletic, to szukałbym przyczyny niestety w akumulatorze, czasem zbyt szybkie odpalenie auta potrafi wywołać taki efekt - tak jak pisze smak56 - miałem też tak u siebie
Niestety elektronika w Lince jest dość delikatna i lekkie "wahnięcie" napięcia potrafi wywołać czasem bardzo dziwne skutki, np. choinka kontrolek na zegarach 

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
- marco53
- klubowicz
- Przebieg: 160000
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 20 razy
Gdy po zakupie auta pierwszy raz mi się zdarzyło że cyferki głównego licznika mrugały do mnie przyjaźnie - "experci" stwierdzili autorytatywnie "licznik był odkręcany"
Po wymianie aku na nowy usterka zanikła ale dwa dni temu znowu to się stało. Aku ma pół roku, oczko zielone o mało co z niego nie wyskoczy więc odpada że coś z nim nie tak. Ale odkręciłem przewód masowy łaczący aku z karoserją i korpusem silnika (gruby czarny przewód idący od aku w dół do silnika) oczyściłem bo trochę nalotu na łaczach było (Linka też 2007) przykręciłem i znowu licznik kilometrów jest OK.
Może coś takiego przyda się i Twojej Lince
Po wymianie aku na nowy usterka zanikła ale dwa dni temu znowu to się stało. Aku ma pół roku, oczko zielone o mało co z niego nie wyskoczy więc odpada że coś z nim nie tak. Ale odkręciłem przewód masowy łaczący aku z karoserją i korpusem silnika (gruby czarny przewód idący od aku w dół do silnika) oczyściłem bo trochę nalotu na łaczach było (Linka też 2007) przykręciłem i znowu licznik kilometrów jest OK.
Może coś takiego przyda się i Twojej Lince

- AdiP
- klubowicz
Dzisiaj przeprowadzona konsultacja telefoniczna z fachowcami z ASO którzy. stwierdzili że to mógł być jakiś chwilowi spadek napięcia i dlatego licznik mrugał. Jutro klemy do do czyszczenia i będziemy obserwować.
Dzięki wszystkim za sugestie.
Dzięki wszystkim za sugestie.
Ostatnio mialem podobna sytuacje migal wyswietlacz i swiatla problem zostal rozwiazany po wymianie mostka w altrernatorze byly latajace ladowanie od11.30 do 14.50 proponuje podjechac do fachofca zajmujacego sie alternatorani
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
- Iro_2007
- klubowicz
- Przebieg: 172000
- Silnik: 1.4 8V
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
albo to regulator napięcia albo jakaś dioda prostownicza szwankuje (zimne luty) w alternatorze sprawdź czy pulsują światła mijania albo lampka przy lusterku w środku jeśli tak to na pewno jest alternator
FIAT LINEA 1.4 8 V 77 KM *DYNAMIC* 2007r.
- mpsfc
- klubowicz
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 19 razy
Alek, "fachofca"
dżizas!!!
Sprawdzaj pisownię i interpunkcję, przecież edytor podkreśla

Sprawdzaj pisownię i interpunkcję, przecież edytor podkreśla

Piszę poprawnie po polsku. Ortograficznym ofermom, pseudodyslektykom i innym patentowanym leniom mówimy stanowcze nie 

-
- Nowy
- Przebieg: 68000
- Silnik: 1,3 multijet II
- Rocznik: 2013
- Podziękował: 3 razy
miałem taki problem chwilowo. Włączyłem samochód, a po zgaszeniu i ponownym włączeniu znikł. Byłem w ASO komputer nic nie wykazał. Podobno "foch" linki. Zdziwiło mnie to bo auto ma 6,5 tys. przebiegu.
- adamson
- klubowicz
- Przebieg: 41000
- Silnik: 1.4 16V Turbo
- Rocznik: 2018
- Podziękował: 267 razy
- Otrzymał podziękowań: 158 razy
Trzeba się przyzwyczajać
, Linea to kapryśne auto 

FIAT TIPO HB Lounge 1.4 T-jet 120 KM
- emmer
- klubowicz
- Przebieg: 32000
- Silnik: 1.5
- Rocznik: 2017
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
u mnie niekiedy zgaśnie cały ten wyświetlacz między zegarami. po kilku godzinach wraca do życia