Mijania zamiast dziennych
-
- klubowicz
- Przebieg: 400
- Silnik: 1.4 8V
- Rocznik: 2012
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Mijania zamiast dziennych
Może ktoś wie czy w Lineji da się tak ustawić komputer, żeby po włączeniu
zapłony zapalały się tylko przednie mijania, a cała reszta byłą zgaszona?
Wyłącznik świateł uruchamiał całą resztę.
Tak jest na przykład w Mondeo.
zapłony zapalały się tylko przednie mijania, a cała reszta byłą zgaszona?
Wyłącznik świateł uruchamiał całą resztę.
Tak jest na przykład w Mondeo.
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 346 razy
- Otrzymał podziękowań: 965 razy
- Kontakt:
Re: Mijania zamiast dziennych
Ale jaka cała reszta ma być zgaszona ? Mijania to mijania, czyli świeci i przód, i tył, no chyba że chodzi Ci o pozycyjne z przodu, to niestety nie da się ich wyłączyć, świecą razem z mijania z przodu, tylko nie rozumiem po co je wyłączać ? Przeszkadzają komuś ?
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
- leszek1234
- klubowicz
- Przebieg: 150000
- Silnik: 1.4 16V Turbo
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 342 razy
- Otrzymał podziękowań: 185 razy
mwas -o ile zrozumiałem, to chodzi o to , żeby mieć w prosty sposób "światła dzienne" 

- emmer
- klubowicz
- Przebieg: 32000
- Silnik: 1.5
- Rocznik: 2017
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
o moje uciekło. Zapytałem: czemu to ma służyć?
-- 14 maja 2013, o 22:32 --
nie ma takiej możliwości. zresztą to chyba niezgodne z prawem
-- 14 maja 2013, o 22:32 --
nie ma takiej możliwości. zresztą to chyba niezgodne z prawem
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 346 razy
- Otrzymał podziękowań: 965 razy
- Kontakt:
A jak tak, to to tak nie działa i tak się nie daleszek1234 pisze:mwas -o ile zrozumiałem, to chodzi o to , żeby mieć w prosty sposób "światła dzienne"

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
-
- klubowicz
Forum przejrzałem dość dokładnie, na taki sposób rozwiązania problemu się nie natknołem.
Działa to bardzo prosto, po przekręceniu kluczyka świecą tylko światła mijania z przodu.
Reszta nie tzn, pozycyjne, podświetlenia tablicy i wskaźników.
Szczególnie zależny mi na wyłączeniu podświetlania wskaźników w ciągu dnia.
Czyli mamy taki efekt jak światła dzienne bez instalowania dziennych co w lineji jest dość kłopotliwe.
W taki sposób jest to rozwiązanie np. w Fordzie Mondeo MK5, więc raczej jest zgodne z prawem.
Działa to bardzo prosto, po przekręceniu kluczyka świecą tylko światła mijania z przodu.
Reszta nie tzn, pozycyjne, podświetlenia tablicy i wskaźników.
Szczególnie zależny mi na wyłączeniu podświetlania wskaźników w ciągu dnia.
Czyli mamy taki efekt jak światła dzienne bez instalowania dziennych co w lineji jest dość kłopotliwe.
W taki sposób jest to rozwiązanie np. w Fordzie Mondeo MK5, więc raczej jest zgodne z prawem.
-
- klubowicz
Ciężko jakieś ledy dobrać, szukam i nie znajduje nic sensownego.
Umieszczenie za atrapą, jakoś do mnie nie przemawia.
Koło przeciwmgielnych mało miejsca i duży skos, a dziurawienie zderzaka w ogóle nie wchodzi w rachubę.
Ostatnio znalazłem coś takiego
http://allegro.pl/swiatla-do-jazdy-dzie ... 76441.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Dlatego taki pomysł z wykorzystaniem przednich świateł.
Umieszczenie za atrapą, jakoś do mnie nie przemawia.
Koło przeciwmgielnych mało miejsca i duży skos, a dziurawienie zderzaka w ogóle nie wchodzi w rachubę.
Ostatnio znalazłem coś takiego
http://allegro.pl/swiatla-do-jazdy-dzie ... 76441.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Dlatego taki pomysł z wykorzystaniem przednich świateł.
- emmer
- klubowicz
- Przebieg: 32000
- Silnik: 1.5
- Rocznik: 2017
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
ale napisz czego oczekujesz od takich dziennych ze świateł mijania?
mniejszego zużycia prądu? - nieznaczne
oszczędzić akumulator i alternator? - j/w
wypalanie kloszy? - takie samo
mniejsze zużycie paliwa - nieznaczne
jak dla mnie mija się to z celem, ale oczywiście zrobisz jak uważasz. juz bym wolał żeby świeciło się wszystko i nic nie dłubać
mniejszego zużycia prądu? - nieznaczne
oszczędzić akumulator i alternator? - j/w
wypalanie kloszy? - takie samo
mniejsze zużycie paliwa - nieznaczne
jak dla mnie mija się to z celem, ale oczywiście zrobisz jak uważasz. juz bym wolał żeby świeciło się wszystko i nic nie dłubać
-
- klubowicz
Pozbycia się oświetlenia wskaźników w ciągu dnia, a w związku z tym maksymalne podświetlenie LCD.
-
- klubowicz
- Przebieg: 0
- Silnik: kijanka :)
- Rocznik: 2018
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
A nie ma fabrycznej regulacji podświetlania LCD ?pbielsko pisze:Pozbycia się oświetlenia wskaźników w ciągu dnia, a w związku z tym maksymalne podświetlenie LCD.
- Tomek
- Moderator
- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 304 razy
Takie rozwiązanie o którym piszesz miałem bardzo dawno temu w Skodzie 130, rocznik 1988.
Auto było sprowadzone z Finlandii, i jako światła dzienne świeciły właśnie przednie reflektory, ale bez postojówek przednich i tylnych, oraz bez podświetlenia zegarów i rejestracji.
Te "dzienne" włączało się przełącznikiem niezależnym od zwykłych świateł, i można było ten przełącznik tak zostawić, bo światła dzienne gasły po wyłączeniu auta.
Było też jeszcze jedno śmieszne rozwiązanie, bo gdy dzienne były aktywne, a do tego włączone również światła zwykłe, to można było przekręcić stacyjkę w pozycję zero, wyjąć kluczyk, a silnik dalej pracował. Jak się wyłączyło światła, to silnik gasł. To chyba takie zabezpieczenie czarodziejskie żeby nie zapomnieć zwykłych świateł wyłączyć było.
W tamtych czasach to się zastanawiałem po co to to takie w ogóle jest, a to były po prostu dzienne.
To tak gwoli takiej ciekawostki.
Auto było sprowadzone z Finlandii, i jako światła dzienne świeciły właśnie przednie reflektory, ale bez postojówek przednich i tylnych, oraz bez podświetlenia zegarów i rejestracji.
Te "dzienne" włączało się przełącznikiem niezależnym od zwykłych świateł, i można było ten przełącznik tak zostawić, bo światła dzienne gasły po wyłączeniu auta.
Było też jeszcze jedno śmieszne rozwiązanie, bo gdy dzienne były aktywne, a do tego włączone również światła zwykłe, to można było przekręcić stacyjkę w pozycję zero, wyjąć kluczyk, a silnik dalej pracował. Jak się wyłączyło światła, to silnik gasł. To chyba takie zabezpieczenie czarodziejskie żeby nie zapomnieć zwykłych świateł wyłączyć było.
W tamtych czasach to się zastanawiałem po co to to takie w ogóle jest, a to były po prostu dzienne.
To tak gwoli takiej ciekawostki.
- smak56
- klubowicz
- Przebieg: 285000
- Silnik: 1.3 multijet
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 368 razy
- Otrzymał podziękowań: 621 razy
Jest - do "0"CrazyKetchup pisze: A nie ma fabrycznej regulacji podświetlania LCD ?
smak56
* * * *

* * * *
- kk25
- klubowicz
- Przebieg: 150650
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Montuje się tzw. moduł skandynawski, można jeszcze znaleźć na aukcjach takie moduły. Wpina się go w układ żarówek mijania na przekaźnikach i śmiga. Tyle tylko, że w dobie dziennych LED według mnie mija się to celem. Oszczędzamy kilkanaście watów i tyle. H7 dalej się przepalają, klosze dalej żółkną, altek dalej prądu daje w cholerę. Pbielsko, kilku z nas wymontowało światła przeciwmgłowe i tam mamy okrągłe ledy. Dodatkowo ja mam tak układ na przekaźnikach zrobiony, że wykorzystuję instalację fabryczną do lamp ( moduł jest wpięty w skrzynce bezpiecznikowej w ten sposób, że po włączeniu postojówek wyłącza się moduł, przekaźniki zwierają instalację fabryczną i dzienne są obsługiwane przez włącznik świateł przeciwmgłowych)
P.S. Nasze przeciwmgłowe i tak prawie nic nie dają, więc nie było ich żal zdemontować.
P.S. Nasze przeciwmgłowe i tak prawie nic nie dają, więc nie było ich żal zdemontować.
-
- Moderator
- Podziękował: 453 razy
- Otrzymał podziękowań: 329 razy
Takie samo rozwiązanie jest w jednym z autobusów na zajezdni w której pracuję (Mercedes 2002 r. więc nie taki stary śrupTomek pisze:Te "dzienne" włączało się przełącznikiem niezależnym od zwykłych świateł, i można było ten przełącznik tak zostawić, bo światła dzienne gasły po wyłączeniu auta.

W moim autobusie MAN z 2004 r. jest znów tak, że po odpaleniu silnika automatycznie zapala się komplet świateł (mijania, postoje, obrysy), nie jest podświetlony tylko kokpit, zegary, klawisze. Po przełączeniu włącznika świateł w pozycję już choćby postojówek, przyciemnia się multi-wyświetlacz, zapalają się klawisze i podśw. zegarów. Jest to opcja zaprogramowana w sofcie body kompa autobusu.
Więc...być może istnieje taka możliwość w Linach, a o tym nie wiemy? Nic na tym świecie nie można brać za pewnik