[1.4] Migająca kontrolka wtrysku.
-
- klubowicz
- Przebieg: 45000
- Silnik: 1.4 8v
- Rocznik: 2009
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
[1.4] Migająca kontrolka wtrysku.
Mam pytanko, czy komuś podczas jazdy migała i gasła żółta kontrolka od wtrysku.Pierwszy raz zauważyłem to zjawisko podczas dużych mrozów (dwa dni po przeglądzie gwarancyjnym)Miganeła cztery razy i zgasła dwa tygodnie nic i dzisiaj znowu migneła ok. 10 razy poza tym nic się nie działo.
BUŁA
-
- klubowicz
- Przebieg: 103000
- Silnik: 1,4 8v
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
ten sam problem
Witam! Mam linkę z początku produkcji. Od pewnego czasu zapala się na chwilę i gaśnie kontrolka silnika . Dzieje się to zawsze po przejechaniu kilkunastu kilometrów przy obrotach 3800-4000 równym tempem. Kontrolka zaczyna mrugać a po chwili gaśnie. Na kompie wychodzi bląd " wypadanie zapłonów" na cylindrach bodajże 1 i 4. Na ASO stwierdzili że to jest przebicie na masę i mogą byś 3 problemy : 1. świece 2. cewka 3. przewody. Po wymianie świec dalej kontrolka się zapala. Dlatego mam prośbę. Czy ktoś na forum miał już coś takiego i jak sobie z tym poradził. Dodaję, że nie dostrzegam żadnych zmian w pracy silnika , nie szarpie, nie gaśnie, obroty równe, moc ok. Nie chciałbym się wpędzać w koszta stąd szukam porady. Elektryk samochodowy chce za ustalenie przyczyny 150 zł. Z drugiej strony kupno cewki i przewodów to też koszt a może okazać się że przyczyna leży gdzie indziej ( przepływomierz ?, zawór EGR ?, pompa paliwa ? ). Dlatego proszę o pomoc . 

Nigdy więcej "niemowlaka".
- Tomek
- Moderator
- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 304 razy
Witaj. Uważam że dobrze Ci poradzili. Według mnie następna rzecz jaką powinieneś wymienić to przewody. Nie są jakieś specjalnie drogie, a jeżeli swoje dotychczasowe masz od nowości to tym bardziej autu wyjdzie na dobre jak je zmienisz. Cewka to już faktycznie większy koszt, więc zostaw ją ewentualnie na koniec.1. świece 2. cewka 3. przewody.
W międzyczasie sprawdź też kabel masowy silnika.
ryszardtuning pisze:( przepływomierz ?, zawór EGR ?, pompa paliwa ?
Przepływomierza nie posiadasz... EGR też nie posiadasz... pompa paliwa; bardzo wątpliwe.
Wypadanie zapłonów to częsta przypadłość we wszystkich benzynowych autach Fiata, i niestety winowajcą jest zazwyczaj cewka.
-
- klubowicz
- Tomek
- Moderator
- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 304 razy
Przykładowe NGK
przewody
Dość drogie, ale to dobry produkt.
Lub też można się zapytać kolegi darcyna co on tam w ASO ma i za ile
przewody
Dość drogie, ale to dobry produkt.
Lub też można się zapytać kolegi darcyna co on tam w ASO ma i za ile
-
- klubowicz
-
- klubowicz
- Przebieg: 45000
- Silnik: 1.4 8v
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: [1.4] Migająca kontrolka wtrysku.
Wgrywali dwa razy nowe oprogramowanie i kasowali błędy ,ale problem powracał Wymienili w końcu cewkę i jest od pięciu miesięcy spokój.
BUŁA
-
- klubowicz
- Przebieg: 163000
- Silnik: 1.3 IMA
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
[1.4] Migająca kontrolka EOBD
Mnie też dotknęła ta przypadłość, kontrolka zaczęła migać. Działo się to podczas jazdy ze stałą prędkością (ok 110 km/h) na A4. Gdy trochę zwolniłem lampka zgasła. Bez kolejnych przygód dojechałem na święta na Podhale.
Dziś w drodze powrotnej znowu sytuacja się powtórzyła na autostradzie. Akumulator mam sprawny.
Nie wymieniałem do tej pory świec, ani kabli więc zacznę od tego. Kupiłem kable Tesla i świece ZKR7A-10 firmy NGK.
Ciekawe czy skończą się moje problemy
Dziś w drodze powrotnej znowu sytuacja się powtórzyła na autostradzie. Akumulator mam sprawny.
Nie wymieniałem do tej pory świec, ani kabli więc zacznę od tego. Kupiłem kable Tesla i świece ZKR7A-10 firmy NGK.
Ciekawe czy skończą się moje problemy

Henia ;-) red milano