He He... no to po zawodach
Auto było gotowe już wczoraj, ale nie było mnie na miejscu, więc odebrałem dopiero dzisiaj.
No i teraz tak... odnośnie terkotania skrzyni.. winne było zużyte łożysko na wałku głównym. Są na tym wałku dwa łożyska, w których wałek się obraca, wychetłało się jedno, ale wymienione zostały na wszelki wypadek oba. Łożyska były made in Turkey

, teraz są jakieś angielskie.. ponoć lepsze.
Okazuje się, że tego typu awaria jest dosyć częsta we Fiatach, mechanik mówił że robił to już wiele razy.
Na stoliku miał rozłożoną inną skrzynię, i na niej pokazywał mi w którym miejscu te nieszczęsne łożyska były.
A teraz koszty.. trochę trudno to zliczyć, bo robiłem i inne rzeczy przy okazji.. no ale spróbujmy:
1. Naprawa skrzyni biegów, wyciąganie, rozbieranie, wymiana łożysk, przy okazji nowe uszczelniacze na półosie, uszczelnianie wybieraka skrzyni biegów, nowy olej (mój), założony nowy kompletny zestaw sprzęgła Valeo, i przy sprzęgle na wszelki wypadek też jakiś nowy uszczelniacz.
2. Hamulce, z przodu nowe tarcze i klocki (moje), z tyłu przegląd bębnów, czyszczenie, wymiana jednego cylinderka (bo nie przetrwał odpowietrzania), wymiana płynu hamulcowego.
3. Przegląd zawieszenia i wymiana łączników (moje).
Czyli reasumując.. odliczając moje części które zawiozłem w bagażniku, to od mechanika dostałem:
1. Łożyska skrzyni - 110 zł
2. Uszczelniacze - nie wiem za ile
3. Zestaw sprzęgła Valeo - nie wiem za ile
4. Cylinderek - nie wiem za ile
5. Praca mechanika...
Koszt całkowity 1100 zł.
A teraz epilog tego opowiadania..
Morda mi się cieszy, bo auto chodzi jak nowe
Wszystko wreszcie znowu pracuje cichutko i płynnie
Nowe sprzęgło działa niebywale lekko.. jak wyjeżdżałem od mechanika, to w pierwszej chwili pomyślałem że coś jest nie tak, bo tak lekko pedał sprzęgła wpadł w podłogę, i przy pierwszym wrzucaniu biegu nie byłem do końca przekonany, czy silnik jest wysprzęglony, czy nie. A to teraz tak właśnie wszystko pięknie i lekko pracuje
Nowe hamulce

Na razie ostrożnie i nie używam za bardzo
No i mam też pewne ulepszenie na wybieraku, ale o tym napiszę w odpowiedniejszym temacie.