leszek1234 pisze:smak56 - bo co dopiero to rozebrałem, od nowości nie było potrzeby tam zaglądać, biegi chodzą gładko. Zaczep na kulce chodzi leciutko z tą ilością smaru, która tam jest (a jest), metal w gumie jest chyba mosiężny (stąd kolor), linki były smarowane - nie wiem jak widzisz tam rdzę? Ja nie widzę;)
Nie chcę abyś mnie źle zrozumiał. Nie miałem zamiaru Cię urazić, ale podchodzę do tego trochę inaczej.
W myśl zasady, że prewencja jest najlepszą metodą, robię wiele rzeczy "do przodu". U mnie też biegi wchodzą idealnie, co nie znaczy żeby "przy okazji" czyszczenia kolektora nie nasmarować kulek, uchwytów i linek. Używam do tego różnych specyfików. Najpierw myjących, później smarujących a na koniec towot (dużo towotu), który smaruje oraz przez jakiś czas zapobiega dostawaniu się wody i wilgoci. To samo robię z hamulcami z tyłu, różnymi zawiasami, zamkami, uszczelkami i paskami. Każda guma niekonserwowana, po jakimś czasie parcieje, kruszy się itd. Dlatego używam środków do jej konserwacji. Najlepszy wg mnie jest silikon w sprayu, lub inny tłusty środek.
Na Twoim

żółtym oznaczyłem miejsca "szczególnej troski", a czerwonym to nie jest rdza? Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.