Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie
-
Onlinesmak56
- klubowicz
- Przebieg: 285000
- Silnik: 1.3 multijet
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 368 razy
- Otrzymał podziękowań: 621 razy
Re: Co dzisiaj zrobiłem w swoim samochodzie
Zamontowałem wspomniany wcześniej wideorejestrator (http://www.lineaklubpolska.pl/viewtopic ... &start=105" onclick="window.open(this.href);return false;). Przy okazji demolki wnętrza, wymieniłem filtr kabinowy. A po zdjęciu osłony prawego słupka, zamontowałem głośniczek wysokotonowy. Pytanie do tych, którzy zdejmowali osłonę słupka; taż macie ją na takim pasku? Na koniec odkurzyłem wnętrze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
smak56
* * * *

* * * *
- emmer
- klubowicz
- Przebieg: 32000
- Silnik: 1.5
- Rocznik: 2017
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
czyli napompowałeś kółka bogatszym tlenem
żarcik
lukkash i daro 70 - macie naklejki na progach i drzwiach?
przegląd gazu + wymiana filterka. w sumie wszystko ok, ale na skanerze OBD wyszło cosik takiego, że przy temperaturze płynu chłodniczego 91 stopni - komunikat "niska temperatura silnika. pętla otwarta." żadnych niepokojących objawów nie zauważyłem, paramtery w normie. muszę się teraz podpiść Multiscanem i dokładnie popatrzeć. czyżby ten czujnik ze słabszych silników też u mnie gdzieś siedzi i stroi fochy?
jak ktoś ma jakieś pomysły to chętnie poczytam.

przegląd gazu + wymiana filterka. w sumie wszystko ok, ale na skanerze OBD wyszło cosik takiego, że przy temperaturze płynu chłodniczego 91 stopni - komunikat "niska temperatura silnika. pętla otwarta." żadnych niepokojących objawów nie zauważyłem, paramtery w normie. muszę się teraz podpiść Multiscanem i dokładnie popatrzeć. czyżby ten czujnik ze słabszych silników też u mnie gdzieś siedzi i stroi fochy?
jak ktoś ma jakieś pomysły to chętnie poczytam.
-
- klubowicz
- Przebieg: 0
- Silnik: kijanka :)
- Rocznik: 2018
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Pany - napisałem że sceptycznie podchodzę do tematu ale odżałuję te 20 zł i przetestuję.mwas pisze:Azot... wodór... jeden ch....i tak lżejszy nie będziesz
Tak tylko szydzę z pomysłu pompowania opon czymkolwiek, bo dla mnie nie ma to najmniejszego sensu
Bez urazy jakby co
Co pewien czas pojawiają się artykuły w ten deseń : http://auto.dziennik.pl/aktualnosci/art ... zotem.html" onclick="window.open(this.href);return false; więc się poświęciłem dla dobra LKP

ps. Mówisz jeden ch... - ja tam wolałbym próbować odpalać zapałkę w pokoju wypełnionym azotem niż wodorem ;) .
- Tomek
- Moderator
- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 304 razy
Ja sobie cenię takie eksperymenty, dlatego
za poświęcenie.
Sam pompował kół tym azotem nie będę.
W wyczynowych autach ma to sens, ale naszym autom daleko do tego.

Sam pompował kół tym azotem nie będę.
W wyczynowych autach ma to sens, ale naszym autom daleko do tego.
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
smak56, u mnie nic takiego nie było i aż oczy zrobiłem jak patrzyłem na Twoje zdjęciesmak56 pisze:Pytanie do tych, którzy zdejmowali osłonę słupka; taż macie ją na takim pasku?

Zgadzam się w pełni, niemniej z zapałkami do opon raczej nie podchodzimy, bo i po coCrazyKetchup pisze:ps. Mówisz jeden ch... - ja tam wolałbym próbować odpalać zapałkę w pokoju wypełnionym azotem niż wodorem ;) .

Dzięki za link do artykułu bo przyznam szczerze, że do tej pory raczej nie znałem uzasadnienia (takiego jaki podany jest w tym artykule) pompowania opon azotemCrazyKetchup pisze:Co pewien czas pojawiają się artykuły w ten deseń : http://auto.dziennik.pl/aktualnosci/art ... zotem.html" onclick="window.open(this.href);return false; więc się poświęciłem dla dobra LKP.

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
-
Onlinesmak56
- klubowicz
- Przebieg: 285000
- Silnik: 1.3 multijet
- Podziękował: 368 razy
- Otrzymał podziękowań: 621 razy
Przyjrzałem się temu na spokojnie i już chyba wiem do czego służy ten pasek połączony na stałe z osłoną słupka.mwas pisze:u mnie nic takiego nie było i aż oczy zrobiłem jak patrzyłem na Twoje zdjęcie
Mam kurtyny powietrzne i myślę, że uchwyt ten trzyma osłonę w chwili wystrzelenia kurtyny i tym samym chroni głowę przed uderzeniem. Tak to sobie wytłumaczyłem.

smak56
* * * *

* * * *
-
- klubowicz
- Przebieg: 0
- Silnik: kijanka :)
- Rocznik: 2018
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Wg. mnie to najbardziej logiczne wytłumaczenie - tasiemka blokująca latanie osłon przy ewentualnym odpaleniu kurtyn.smak56 pisze: Przyjrzałem się temu na spokojnie i już chyba wiem do czego służy ten pasek połączony na stałe z osłoną słupka.
Mam kurtyny powietrzne i myślę, że uchwyt ten trzyma osłonę w chwili wystrzelenia kurtyny i tym samym chroni głowę przed uderzeniem. Tak to sobie wytłumaczyłem.
- ślimak
- Administrator
- Przebieg: 7000
- Silnik: 2.0 HYBRID
- Rocznik: 2022
- Podziękował: 553 razy
- Otrzymał podziękowań: 441 razy
- Kontakt:
Ja sobie napompuje felgi helem - będzie wesoło
Wysłane z Nokia Lumia 625 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z Nokia Lumia 625 przy użyciu Tapatalka
- emmer
- klubowicz
- Przebieg: 32000
- Silnik: 1.5
- Rocznik: 2017
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
przebadałem multiscanem samochodzik.
osoby chętne poproszę o sprawdzenie i rozwianie moich wątpliwości. na tą chwilę samochód rozgrzany. zimny będę badał wieczorkiem jak ostygnie
po pierwsze temperatura powietrza - u mnie 38 stopni. gdzie jest mierzony ten wskaźnik?
sonda lambda przed katalizatorem - pętla zamknięta, a przy bucie w podłogę pętla otwarta
sonda lambda za katalizatorem - pętla cały czas otwarta (ta mnie niepokoi, zobaczę jak na zimnym silniku)
kontola wentylatora na niskim biegu - słychać jagby przekaźnik ale nic się nie dzieje. na szybkim biegu zasuwa.
dokładam plik. jakby ktos zerknął swoim okiem czy nie widzi jakichś nieprawidłowości to będę wdzięczny.
kiszka - rozszerzenie csv zablokowane na forum. dla zainteresowanycvh wyślę na e-mail.
osoby chętne poproszę o sprawdzenie i rozwianie moich wątpliwości. na tą chwilę samochód rozgrzany. zimny będę badał wieczorkiem jak ostygnie
po pierwsze temperatura powietrza - u mnie 38 stopni. gdzie jest mierzony ten wskaźnik?
sonda lambda przed katalizatorem - pętla zamknięta, a przy bucie w podłogę pętla otwarta
sonda lambda za katalizatorem - pętla cały czas otwarta (ta mnie niepokoi, zobaczę jak na zimnym silniku)
kontola wentylatora na niskim biegu - słychać jagby przekaźnik ale nic się nie dzieje. na szybkim biegu zasuwa.
dokładam plik. jakby ktos zerknął swoim okiem czy nie widzi jakichś nieprawidłowości to będę wdzięczny.
kiszka - rozszerzenie csv zablokowane na forum. dla zainteresowanycvh wyślę na e-mail.
- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz
- Przebieg: 144000
- Silnik: T-Jet z gazem
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 219 razy
- Otrzymał podziękowań: 375 razy
Czujnik temp chyba jest na rurze obok silnika, na wysokości akumulatora. Mierzy temp za turbiną, więc ma prawo być ciepło. W czasie jazdy powinno być chłodniejsze.
- lukkash
- klubowicz
- Przebieg: 222000
- Silnik: 1.3 MultiJet
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Nie wiem jak Daro70, ale ja takowych naklejek nie posiadam. Noszę się z zamiarem zakupu chlapaczy, bo szkoda lakieru.emmer pisze:
Widziałem takie naklejki u Tomka, wyglądały ciekawie.
Dzisiaj wymieniona żarówka postojowa z tyłu, mam nadzieję że projektanta mocowania lampy boli tyłek, bo podczas jej odkręcanie nawtykałem mu h... do tyłka.
= = = = = = = = = = = = =
Łukasz & Kasia - Fiat Linea 1.3 90KM MultiJet Dynamic

było:
* Peugeot 206 1.9D 70KM
http://www.206club.net
*Opel Corsa B 1.2 ECOTEC 45KM
Łukasz & Kasia - Fiat Linea 1.3 90KM MultiJet Dynamic

było:
* Peugeot 206 1.9D 70KM
http://www.206club.net
*Opel Corsa B 1.2 ECOTEC 45KM
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
Zgadza się, zamontuj motylki na śrubachlukkash pisze:mam nadzieję że projektanta mocowania lampy boli tyłek, bo podczas jej odkręcanie nawtykałem mu h... do tyłka.

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
- Tomek
- Moderator
Szczerze polecam. Odezwij się w tej sprawie do willalukkash pisze:Widziałem takie naklejki u Tomka, wyglądały ciekawie.emmer pisze:
- Tomek
- Moderator
Dzisiaj auto ogarnięte wewnątrz, umyte dywaniki, dolany płyn do sprysków, sprawdzony olej i takie tam pomniejsze...
Dzisiaj w pracy widziałem jak koleżka polerował maszynowo służbowe Audi A8, i jak popatrzyłem, to bardzo mi się spodobało... do tego stopnia że zastanawiam się nad kupnem polerki.
Trzeba by namówić paru kumpli, i może kupić jakąś wspólną pracową. Może bym się nauczył wreszcie robić takie rzeczy.
Dzisiaj w pracy widziałem jak koleżka polerował maszynowo służbowe Audi A8, i jak popatrzyłem, to bardzo mi się spodobało... do tego stopnia że zastanawiam się nad kupnem polerki.
Trzeba by namówić paru kumpli, i może kupić jakąś wspólną pracową. Może bym się nauczył wreszcie robić takie rzeczy.