Szkoda całkowita - postępowanie

Informacje ogólne
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Re: Szkoda całkowita - postępowanie

Post autor: emmer »

jak będziesz miał kosztorys to wrzuć, zdjęcia też by mogły być. może postaramy się pomóc koledze w namiarze na graty.
Awatar użytkownika
alvaro
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 205000
Silnik: 1.4 8v + LPG BRC
Rocznik: 2009
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: alvaro »

No i był. Tata był przy oględzinach, bo ja niestety nie mogłem. Pooglądał auto, pofotografował każdy kabelek, nic nie chciał powiedzieć. Chłodnica cała ale brakowało jednego jakiegoś plastiku mocującego i w protokole, że chłodnica do wymiany! Potem doszukał się na drugim reflektorze ułamanego też jakiegoś plastiku wewnątrz auta, co nie miało wpływu na nic - no ale reflektor też do wymiany. Nic dodać, nic ująć, firma chce za wszelką cenę szkodę całkowitą, żeby nie bawić się w naprawy za 20 tys. przez ASO. No cóż... w sumie to się nie dziwię, bo kto w dzisiajszych czasach daje takie ceny zaporowe.
Tata podszedł z ciekawości do przedstawiciela Fiata i zapytał ile u nich kosztowała by wymiana poduszek z systemem elektronicznym to mu zaśpiewali 5 tys. zł :zlośnik
Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 150000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Rocznik: 2007
Podziękował: 342 razy
Otrzymał podziękowań: 185 razy

Post autor: leszek1234 »

ale nie martw się, to dla Ciebie dobrze - dostaniesz maksymalna ilość kasy z tego co mogłeś dostać;)
Awatar użytkownika
alvaro
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 205000
Silnik: 1.4 8v + LPG BRC
Rocznik: 2009
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: alvaro »

Nie wiem czy pozamawiać sobie poszczególne elementy z internetu (przynajmniej te podstawowe), czy zostawić to blacharzowi?

Może ktoś mógłby polecić jakiś sklep z częściami do Liny? Jakbym zamawiał komplet to może by co tanio dostał.

Kiedyś zamawiałem tutaj ale widze, że teraz nie mają do Liny nic
http://regiomoto.pl/czesci-samochodowe" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 285000
Silnik: 1.3 multijet
Podziękował: 368 razy
Otrzymał podziękowań: 621 razy

Post autor: smak56 »

alvaro; wstrzymaj się do opinii rzeczoznawcy. Pośpiech jest dobry przy łapaniu pcheł.
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz

Ale żeby coś doradzić , to trzeba wiedzieć o czym mówimy (o jakich częściach), chyba, że blacharz pokaże ci co za ile kupił i tylko tyle weźmie (no może plus małą prowizję za czas poświęcony na znalezienie). Na pewno, jeśli on będzie kupował, to na tym zarobi (przecież dlatego się tym zajmuje), jeśli Ty kupisz, to ty zaoszczędzisz. Ja bym mu to zostawił, tylko poprosiłbym na samym początku o możliwość skorygowania kosztów zakupu i uznał, że za fatygę też może sobie coś doliczyć. Tylko ustal górna granicę kosztów, żeby wiedział czego się trzymać. No i weź na piśmie , że zrobiono na wszystko co związane z bezpieczeństwem (poduszki, napinacze pasów etc.) - tzn. może być wymienione na fakturze lub w innej formie , że zrobiono - w przypadku następnego (nie daj Boże) wypadku, żeby nie mógł twierdzić, że sam chciałeś aby wystrzelona poduszkę zewrzeć rezystorem i zapsikać pianką montażową (znam coś takiego z autopsji). Najlepiej też doglądać mechanika na bieżąca - niech pokaże co kupił przed zamontowaniem. Wiem, że nieuczciwy na to nie pójdzie, uczciwemu Twoja dociekliwość nie będzie przeszkadzała.
No i smak56 ma rację... nie spiesz się bez potrzeby.
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 346 razy
Otrzymał podziękowań: 965 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

Spokojnie alvaro, koledzy dobrze radzą, pośpiech jest tutaj złym doradcą. Spokojnie poczekaj na decyzję TU i jeśli nie będzie to szkoda całkowita, to spokojnie będziesz mógł oddać auto nawet do ASO i rozliczać się bezgotówkowo, czyli warsztat będzie sam załatwiał wszystkie potrzebne części i rozliczy się z TU na podstawie faktury za naprawę. Będzie decyzja, będziem myśleć :ink
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Podziękował: 219 razy
Otrzymał podziękowań: 375 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

Masz jakieś fotki?
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz

leszek - gwarancja od blacharza na piśmie? chciałbym to zobaczyc.

nie spiesz się. poczekaj na opinię. a jak odpukać będzie szkoda całkowita, to kup to co potrzebne i dopiero wszystko daj do warsztatu. części mechaniczne masz od darcyna albo buherta, blacharkę śmiało można brać na allegro - jest tego sporo.
Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz

emmer - podeślę Ci mój rachunek, ma dwie strony A4 - nie gwarancja tylko jakikolwiek dowód na piśmie. Faktura, na której będą wyszczególnione składowe naprawy , np. wymiana poduszki powietrznej przedniej pasażera - 1500zł, wymiana napinacza pasów pasażera-300zł itd (kwoty rzucam z głowy). Wtedy nie ma wątpliwości za co płaciłeś i o czym wiedziałeś jak jest zrobione. Albo opisany zakres wykonanych robót i może być jedna cena za wszystko - nie wyobrażam sobie inaczej przy poważnej i wieloelementowej naprawie - jak potem dochodzić racji w przypadku reklamacji - albo mechanik powie, że taki sposób naprawy (najtańszy) sam wybrałeś i teraz udajesz Greka, albo w ogóle się wyprze , że to robił. Bez faktury to można naprawić np. wgięty błotnik.
A mając wycenę szkody - mamy gotową listę elementów do naprawy - z mechanikiem tylko uzgadniamy, czy wymiana, czy naprawa, jak zakup, to czy oryginał, czy tani zamiennik.
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz

a to co innego. fakt
Awatar użytkownika
Sebek
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 100
Silnik: 1.0 Turbo
Rocznik: 2023
Podziękował: 170 razy
Otrzymał podziękowań: 110 razy

Post autor: Sebek »

Alvaro Problem ze szkodą całkowitą polega też na tym, że nie zależnie jak dobrze naprawisz auto nie ubezpieczysz już Linki na AC pozostanie ci tylko OC. Ja też miałem taki przypadek, świadomie kupiłem już Linkę po stłuczce, auto niecały rok stare stłuczka w tył do wymiany: 2 błotniki, klapa bagażnika, 2 lampy, tylni pas (okular), wzmocnienie zderzaka i zderzak, podłoga bagażnika była nie tknięta. Auto zrobione na cacy, przy okazji porządnie zakonserwowane wszystkie profile zamknięte bo Linka z fabryki wyjeżdża sucha jak pustynia bez konserwacji, aż się chce płakać ;) Niestety ubezpieczyciele nie chcą dać ochrony AC, bo była wypłacona szkoda całkowita pierwszemu właścicielowi.
FSO 1500, SKODA FAVORIT lpg BRC, FIAT SIENA lpg BRC, RENAULT CLIO II dCi, FIAT LINEA lpg TARTARINI, RENAULT CLIO V, SKODA KAMIQ
Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz

a niby czemu - czy to znaczy, że takie auto jest bezwartościowe??? To nie ma nic do rzeczy - chyba mylisz tematy. Jeśli w okresie ubezpieczenia (najczęściej 12 m-cy) odebrałeś odszkodowanie w kwocie maksymalnej , to więcej nie dostaniesz ( w tym okresie). W następnym, jak określisz wartość samochodu ( a jakąś zawsze ma) to opłacasz składkę i ubezpieczasz od tej wartości (wcześniejsza stłuczka wpływa na wartość auta, tak jak np. przebieg) . Może to co piszesz dotyczy tego samego TU - nie wiem. Zawsze można iść do innego.
Awatar użytkownika
Sebek
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 100
Silnik: 1.0 Turbo
Rocznik: 2023
Podziękował: 170 razy
Otrzymał podziękowań: 110 razy

Post autor: Sebek »

Pierwszy właściciel miał Linkę ubezpieczoną w Benefii, ja na razie mam w Libert Direct i AC nie dali bo stwierdzili że jest na tym samochodzie blokada AC. sprawdzałem również u znajomej która jest agentem ubezpieczeniowym kilku firm i nic z tego :( Może tak jak piszesz Leszek w październiku da radę się auto ubezpieczyć, szkoda całkowita była wypłacona we wrześniu 2013
FSO 1500, SKODA FAVORIT lpg BRC, FIAT SIENA lpg BRC, RENAULT CLIO II dCi, FIAT LINEA lpg TARTARINI, RENAULT CLIO V, SKODA KAMIQ
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz

leszek ma rację - AC zostało wykorzystane na dany okres. w następnym nie powinno być już z tym problemu. chyba że każde TU ma swoje widzimi się.
ODPOWIEDZ