Może nie dzisiaj ale już kiedyś o tym wspominałam i obiecałam, że jak tylko będę miała możliwość to wrzucę fotki z wymiany dźwigni zmiany biegów abyście mieli pogląd jak ta część wygląda na żywo.
Wszystko zaczęło się od tego, że jakoś ciężko było wrzucić trójkę i czasami wsteczny, problem zwaliłam na linki i odwlekałam w czasie ich wymianę aż do dnia kiedy po dłuższej trasie i wachlowaniem drążkiem bo po drodze korki skrzynia biegów odmówiła posłuszeństwa i nie wchodziła trójka. Następnego dnia odpaliłam i cud - naprawiona a zatem codzienny rytuał: zawiezienie Zu do przedszkola, kurs po pieczywo i drobne zakupy i... klops Lina nie miała ochoty wrócić do domu, biegi nie wchodziły. Ubłagałam, żeby tylko do domu dała się odprowadzić bo gdzie ją na pastwę losu zostawiać będę i uległa. Jedynka, dwójka i to by było na tyle. Ledwo dojechałam do domu zerkając nerwowo na sygnalizację świetlną obym tylko nie musiała stawać na czerwonym ( jadąc z zawrotną prędkością 25-30km/h miałam zieloną falę

) Tak odstała swoje do wieczora. Wieczorem umówiłam się z mechanikiem, że odprowadzę Linę - przecież jedynkę i dwójkę mam więc co ja nie dam rady???? Wsiadam a tu d...

nie ma biegów a dźwignia żyje swoim życiem

. No to telefon i już Lina na holu doprowadzona do "lekarza". Oboje obstawiamy

linki.... ale zaglądając pod maskę nie stwierdziłam aby któraś z nich wyskoczyła. Okazało się, że do wymiany jest cała dźwignia zmiany biegów

a linki do przesmarowania i jeszcze pochulają.
Po wymianie biegi wchodzą jak w masło. Lina jeździ zadowolona i ma nową gałkę - niestety nie pokrytą "skórą" jak poprzednio tylko najprostszą jaka była dołączona do dźwigni. Może kiedyś starą poddam renowacji jak zdecyduję się na obszywanie kierownicy.
Poniżej wklejam link do zdjęć

części. Samej wymiany nie mam zarejestrowanej ponieważ nie było mnie wtedy na miejscu
Nr części 55344461.
" onclick="window.open(this.href);return false;