Brak przednich przeciwmgłowych

jarek
Nowy
Nowy
Przebieg: 100
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2007
Podziękował: 1 raz

Brak przednich przeciwmgłowych

Post autor: jarek »

Kupiłem Linkę parę dni temu i wszystko gra oprócz świateł. Nie działają przednie światła przeciwmgielne. Światła drogowe raz działają a raz nie. Sprawdziłem napięcie na żarówkach i na bezpiecznikach i nie ma napięcia. Nie mam pomysłu gdzie może być przerwa może ktoś ma schemat instalacji. Dodam że świecą się kontrolki przy zapaleniu świateł. Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 26 paź 2013, 23:20 przez jarek, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Podziękował: 219 razy
Otrzymał podziękowań: 375 razy

Re: Brak przednich przeciwmgłowych

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

jarek pisze:Sprawdziłem napięcie na ciężarówkach i na ubezpieczeniach i nie ma napięcia.
Jesteś pewien?

Zasada każdego forum, zaczynamy od przywitania się w odpowiednim dziale.
Sprawdź przekaźniki.
Awatar użytkownika
ślimak
Administrator
Administrator
Przebieg: 7000
Silnik: 2.0 HYBRID
Rocznik: 2022
Podziękował: 553 razy
Otrzymał podziękowań: 445 razy
Kontakt:

Post autor: ślimak »

1.Światła przeciw mgłowe działają z włączonymi np. pozycyjnymi - ale to chyba wiesz
2.Potem bym szukał w bezpiecznikach i szukał luzów na nich
3 . Witamy na forum
Toyota sie je..e !!
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: emmer »

no to szukaj na forum awari przełącznika/manetki od świateł - na 99% to będzie to
jarek
Nowy
Nowy

Dziękuję za podpowiedzi choć mam nadzieję i myślę że to nie przełącznik. Zaobserwował że gdy silnik jest zimny po nocy to drogowe świecą a jak się rozgrzeje to nie. Ale zawsze świecà się kontrolki. Jeśli one się świecą to znaczy że przełącznik przełącza tylko prąd nie dochodzi do końca .A może źle rozumuję? Nie podoba mi się. też sposób wymiany żarówek. Jeśli jest. ciemno i trzeba wymienić mijania po lewej to jest to bardzo trudne. Ciekawe jak wybitny specjalista to zaprojektował. Przepraszam za literówki ale mam autouzupełnianie i czasem nie zauwaźę
Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 150000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Podziękował: 342 razy
Otrzymał podziękowań: 185 razy

Post autor: leszek1234 »

A może spróbuj odpiąć i znów zapiąć wtyczki przy bezpiecznikach pod kierownicą, może na tej doprowadzającej napięcie nie ma styku, poruszaj kablami na włączonych światłach i obserwuj, wygląda na klasyczny brak styku, Niezła zagwozdka :pomysli
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz

podjedź do jakiegoś elektryka niech ci pomierzy - nie wydasz kolosalnych pieniędzy a będziesz miał pewność
jarek
Nowy
Nowy

Byłem u elektryka i niestety okazało się że uszkodzony jest moduł sterowania światłami, ten pod kierownicą pod beepiecznikami. Nowy to 1600 zł .Stary ok 250 ale nie wiem czy będzie można go przeprogramować (jest też tam immobilsier). Pomyślałem też nad pominięciem modułu w instalacji felernych świateł, ale nie wiem czy są tego jakieś dodatkowe konsekwencje. Czy miał ktoś taki problem? Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie.
Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 150000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Podziękował: 342 razy
Otrzymał podziękowań: 185 razy

Post autor: leszek1234 »

Kiedyś miałem podobny problem ze środkowym panelem przełączników w Palio - czasami tylko działał. Nowy kosztował kilka stów. Elektryk domyslał się , że gdzieś jest zimny lut - rozebrał go przy mnie a następnie lutownicą jechał wszystkie miejsca lutowania. I pomogło, działało.
Nigdy nie zaglądałem do tego modułu , o którym piszesz, więc nie wiem czy może w grę wchodzić zimny lut i czy można to naprawić powyższą metodą?
Co do przeprogramowania immobilajzera - myslę , że w ASO uzyskasz odpowiedź, powinni to umieć zrobić
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Podziękował: 219 razy
Otrzymał podziękowań: 375 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

Jeżeli odpala lampkę na desce, a lampy nie świecą, to znaczy że elektronika działa. W środku musi być mikroprzekźnik, albo jakiś mocny tranzystor który padł. Poszukaj jakiegoś elektronika samochodowego i za kilkadziesiąt zł Ci to naprawi.
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 346 razy
Otrzymał podziękowań: 965 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

A ja chciałbym jeszcze, żebyś pokazał na zdjęciu co to za moduł świateł:
jarek pisze:ten pod kierownicą pod beepiecznikami.
Bo trochę tam grzebałem i jakoś nie kojarzę tam osobnego modułu, który odpowiada konkretnie za światła :pomysli A pomysł z zimnym lutem jest jak najbardziej sensowny, może tak być, tylko najpierw chciałbym zobaczyć który to dokładnie moduł, wtedy można kombinować jak się do niego dobrać :ink Aha, i jeszcze jedno: w jaki sposób Twój magik doszedł do takich wniosków ?
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz

a jest coś u nas takiego wogóle?
jarek
Nowy
Nowy

Modułu nie widać bo znajduje się dokładnie z tyłu za bezpiecznikami pod kierownicą .Przelutowanie to dobry pomysł, ale zostało to zrobione. Dotarłem do elektryka Fiata.który jak się okazało diagnozował ten problem poprzedniemu właścicielowi i powiedział że nie da się naprawić bo padł jakiś procesor. Ciekawe swoją drogą po co wszystkie światła są podłączone do tego modułu.Te mniej ważne światła jak się przepalą to jest komunikat, a te najważniejsze nie.Dziwne nie? Jest też funkcja odprowadzania do domu -to też pewnie steruje tym moduł. Światła drogowe natomiast to nie wiem po co są do niego podłączone. Chyba tylko po to by mogły się zepsuć. Starczy tego narzekania.trzeba sobie jakoś radzić , w przyszłym tygodniu jadę do elektryka ciekawe co powie na moje pomysły.pominięcia modułu.Bardzo dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi i jestem otwarty na następne zwłaszcza od tych co mieli podobny problem.
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 346 razy
Otrzymał podziękowań: 965 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

Takich z podobnym problemem tutaj to nie kojarzę, więc raczej tacy nic Ci nie powiedzą, bo ich nie ma :lacha Natomiast co do samego modułu: nadal nie mam pojęcia który to element :pomysli Uwierz mi, grzebałem tam dośc mocno :lacha przy montażu tempomatu. Z resztą, nie tylko w swoim aucie, ale i u innych. W tym wątku -> http://www.lineaklubpolska.pl/viewtopic.php?f=38&t=2857" onclick="window.open(this.href);return false; znajdziesz zdjęcia jak wygląda konsola po wyciągnięciu całego body computer'a, a to jest właśnie ten element z bezpiecznikami. Po jego wyjęciu nie kojarzę nic, co mogłoby się za nim znajdować, oprócz kabli oczywiście. Chyba, że ów elektryk mia na myśli, że padł wałśnie cały body, to wtedy cena za ten "moduł" by się zgadzała. Jak będę w domu to zerknę na dokładny schemat elektryczny świateł przednich z eLearn'a i sprawdzę, jak to w rzeczywistości jest podłączone.
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 285000
Silnik: 1.3 multijet
Podziękował: 368 razy
Otrzymał podziękowań: 621 razy

Post autor: smak56 »

Znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/fiat-linea-07-12-1-4- ... 29608.html" onclick="window.open(this.href);return false; - czy chodzi o to?
smak56
* * * *
Obrazek
ODPOWIEDZ