żarówki
-
- klubowicz
- Przebieg: 80000
- Silnik: 1.4 8V
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: żarówki
U mnie było identycznie szczególnie lewa tylna stopu i pozycyjna. Przez 3 miesiące klosz obrywał aż w końcu sie zabrałam za to i pobawiłam sie blaszkami bo brakowało styku i działa wszystko idealnie. Poprzedni właściciel wymieniał żarówki co 3-4 miesiące i 90 % z nich działa.
-
Onlinesmak56
- klubowicz
- Przebieg: 285000
- Silnik: 1.3 multijet
- Podziękował: 368 razy
- Otrzymał podziękowań: 621 razy
Wycofuję się z tego wniosku. Jest on niepoprawny. Światłami pozycyjnymi steruje komputer i dzieli (lub nie) prąd na poszczególne lampy.smak56 pisze: z tym, że prawa lampa bierze "prąd" z lewej.
No, to już cztery dniquantum pisze:Jeszcze świecą

Teraz z mojego podwórka, ale częściowo również jako odpowiedź dla quantum.
Dzisiaj przepaliła się tylna lewa pozycja

Ciekawostka: nie wymieniajcie przepalonej żarówki na włączonych światłach. W przypadku światła pozycyjnego - nowa żarówka nie zaświeci się. Komputer widzi błąd (kontrolka przepalonej żarówki) i odcina dopływ prądu do gniazda! Można niepotrzebnie wyrzucić dobrą żarówkę.
smak56
* * * *

* * * *
- leszek1234
- klubowicz
- Przebieg: 150000
- Silnik: 1.4 16V Turbo
- Podziękował: 339 razy
- Otrzymał podziękowań: 185 razy
smak56- jesteś pewny?, bo jakiś czas temu miałem usterkę polegającą na konieczności klepnięcia w klosz żeby żarówka pozycyjnych zaskoczyła , gdyby było tak jak piszesz to raczej klepanie by nie pomogło...
- emmer
- klubowicz
- Przebieg: 32000
- Silnik: 1.5
- Rocznik: 2017
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
mi wczoraj wyskoczyła informacja że się przepaliła od podświetlenia tablicy rej. dostała "szczała" i świeci dalej
-
Onlinesmak56
- klubowicz
Z takim czymś spotkałem się pierwszy raz. Jeszcze raz; przy włączonych światłach pozycyjnych, w miejsce przepalonej żarówki włożyłem nową, która zgasła po kilku sekundach. Nic nie robiąc z włącznikiem, wyjąłem ją i włożyłem następną, nie świeci. Włożyłem trzecią i też się nie zaświeciła. Wyłączyłem światła, i ponownie włączyłem .... świeci. Te próby robiłem z kolegą chyba z pół godziny. On w swoim aucie też ma szynę can i również miał taki przypadek z przednim pozycyjnym. U niego wymieniona żarówka zaświeciła się po kilku sekundach od włączenia. Komputer myślileszek1234 pisze:smak56- jesteś pewny?, bo jakiś czas temu miałem usterkę polegającą na konieczności klepnięcia w klosz żeby żarówka pozycyjnych zaskoczyła , gdyby było tak jak piszesz to raczej klepanie by nie pomogło...

smak56
* * * *

* * * *
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
"Szczelanie" w lampy z regóły przynosi skutek
Jednakże na dość niedługo, więc emmer - szukuj po woli żaróweczkę na wymianę
Widzę, że z tymi żarówkami to jakas plaga ostatnio - mi padł prawy STOP
A wymieniałem tą żarówę dość niedawno temu ! Na szczęście zapas w domu, chwila roboty (mam motyli zamiast nakrętek
) i po krzyku 

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
-
Onlinesmak56
- klubowicz
Mam takie wrażenie, że jakość tych żarówek (bez względu na producenta) bardzo się obniżyła! 

smak56
* * * *

* * * *
-
- klubowicz
- Przebieg: 61000
- Silnik: 1,4 8v
- Rocznik: 2009
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Tak aż się przepali żarówka. U mnie gaśnięcie pozycji i podświetlenia tablicy poprzedzało spalenie żarówki.mwas pisze:"Szczelanie" w lampy z regóły przynosi skutek
Dziwne, bo przez 3,5 roku wymieniłem tylko jedną żarówkę w pozycji z tyłu, jedną do tablicy i komplet H7, chociaż na światłach jeździłem cały rok

Octavia 3 1,4 TSI Elegance Brąz Topaz
- Rafcio
- Moderator
- Przebieg: 130000
- Silnik: 1.4 Turbo 120KM
- Rocznik: 2013
- Podziękował: 332 razy
- Otrzymał podziękowań: 164 razy
Na skutek ostatnio często poruszanego tematu na temat żarówek moja lina też postanowiła strzelić focha
Wczoraj po włączeniu silnika i włączeniu świateł wyskoczył komunikat że mam sprawdzić pozycyjne tył lewa strona, okazało się że nie świeci żarówka. Po przejechaniu ok 18 km w czasie jazdy komunikat sam zgasł i po dojechaniu do celu okazało się że żarówka świeci. Także rozwiewam tu wątpliwości że wymiana żarówki przy włączonym silniku nie zaświeci - zaświeci. Dwie żarówki Hella zakupione tylko czekam na wolny czas bo w zimie nie chciało by mi się przy tym grzebać

Wczoraj po włączeniu silnika i włączeniu świateł wyskoczył komunikat że mam sprawdzić pozycyjne tył lewa strona, okazało się że nie świeci żarówka. Po przejechaniu ok 18 km w czasie jazdy komunikat sam zgasł i po dojechaniu do celu okazało się że żarówka świeci. Także rozwiewam tu wątpliwości że wymiana żarówki przy włączonym silniku nie zaświeci - zaświeci. Dwie żarówki Hella zakupione tylko czekam na wolny czas bo w zimie nie chciało by mi się przy tym grzebać
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna
1.4 Turbo 120KM Benzyna

-
Onlinesmak56
- klubowicz
Nie napisałem "przy włączonym silniku" tylko, przy włączonych światłach. Napisałem również, że może ta żarówka, która przygasała robiła jakieś zwarcie.Rafcio pisze: Także rozwiewam tu wątpliwości że wymiana żarówki przy włączonym silniku nie zaświeci - zaświeci.
Nie mam żadnego interesu aby pisać Wam o czymś, co nie miało miejsca.
A tak retorycznie: dlaczego niektóra, żarówka zwykła w mieszkaniu (domu) przepala się i najzwyczajniej w świecie nie świeci, a inna nie dość, że się przepala i nie świeci, to jeszcze powoduje przepalenie (wyrzucenie) bezpiecznika? Czasami głównego

smak56
* * * *

* * * *
-
- Nowy
- Przebieg: 68000
- Silnik: 1.4 8V
- Rocznik: 2008
12-11-2013 żarówki cały czas świecą (czyli reasumując ) Wydaję mi się że na ta bolączkę i chyba wszystkie związane z żarówkami należy kupować i wymieniać 2x z obu stron jednocześnie (U mnie to zadziałało ) Niestety nie kupiłem firmowych bo nie było, kupiłem żarówki marki bomans chyba jakieś holenderskie podobno
Pablo
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
Ważne że działają
Widocznie wcześniej miałeś wkładane tam jakieś badziewia, co niestety się zdarza, nawet w autoryzowanych serwisach
Jeśli padną Ci te, które masz w tej chwili, to ja ze swojej storny polecam coś normalnego (żadne super duper hiper milion procent ultra xenon white laser turbo
), tylko najzwyklejsze, ale renomowanej marki. Ja u siebie z przodu na mijania (H7) mam teraz wstawione chyba Hella i powiem szczerze, że śmigają aż miło od ponad 1,5 roku. I główna zasada u mnie: zawsze wymieniam je parami ! Niezależnie, czy padnie przód mijania, przód postojowy, czy cokolwiek z tyłu - zawsze do wymiany idze para 

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
-
- Moderator
- Podziękował: 453 razy
- Otrzymał podziękowań: 329 razy
Ja się przyznam bez bicia, że z tyłu wymieniam w lampach tylko tą stronę, która mi się przepali
...wszystko przez zabudowę, która nie jest łatwa do zdemontowania/zamontowania
! A tak, to wszystkie inne żarówki wymieniam parami