Właśnie jestem na miejscu i zaraz będziemy się dowiadywać co i jak. Z góry wiadomo, że może być problem z dystrybucją w kraju. By to sprowadzić trzeba to będzie zakupić na własną rękę. Podejrzenia guru o kiepską jakość dźwiękową są trochę niepokojące...jeśli wyjdzie na to, że ta stacja jest produkowana w tej samej firmie co np. GMS, to pół biedy. Działam dalej...
Podsumowanie:
Dedykowana stacja multimedialna do GP/Linea jest funta kłaków nie warta. Tuner TV, który jest wbudowany i tak nie użyjemy (i tak mało kto tego używa - u Niemców zadziała, u nas nie, potrzeba MPEG 4 a tam jest 2). Cały sprzęt działa na zwykłym procesorze, przez co jest to powolne jak Atari (spowalnia działanie samego radia - beaaardzo to przeszkadza, oraz działanie nawigacji). Plusem jest wbudowany moduł, dzięki któremu mamy wciąż funkcjonujące sterowanie z kierownicy (oszczędzamy około 400-500 pln na module).
Totalna chińszczyzna (to już nie po prostu chińszczyzna, tylko chińszczyzna z głębokiej wsi). Kupując to możemy się narazić na mierną jakość wykonania. Nasze fabryczne radia z Linei były asygnowane przez Blaupunkta, który pilnował jakości. Tu jest zero kontroli.
Taka stacja powinna kosztować nie więcej niż 800 pln w detalu.
Ja będę jednak zakładał taką stację:
http://www.gms.pl/pl/_sp/115/
Nikogo nie namawiam ani nie zabraniam kupna dedykowanej stacji multimedialnej. Tylko nie liczcie na dobrą jakość dźwięku i kto ma szczęście, to trafi na model, który pohula dłużej niż okres gwarancyjny. Dla mnie dużym minusem też jest brak wejścia na CD/DVD. Brak 3 par wyjść RCA. Brak sterowania subwooferem. Płacenie za tuner, którego i tak nie użyjemy.
Plusem jest posiadanie nawigacji, która nie musi być na szybie, na półeczce nad nawiewami środkowymi, tylko jej działanie może być spowolnione przez słaby procesor. Filmy z SD czy Pendrive...jakoś do mnie to nie przemawia. Słuchać tylko muzy z w/w czytników...również.
Zdecydowanie nie polecam.