Monitor: http://allegro.pl/monitor-4-full-kolor- ... 22284.html
Kamera: http://www.mse.pl/kamery-i-ekrany-lcd-s ... d-zl-.html

Montaż zacząłem od wybadania prądów w tylnej/prawej lampie. Czarny przewód, to masa. Czarny z szarym paskiem, to zasilanie żarówek cofania. Pod nie podłączamy zasilanie kamery. Przewód "Jack" oraz zasilanie żarówki cofania puszczamy do przodu auta, gdzie będzie monitor. Ja wykorzystałem zdjętą podsufitkę i przy okazji puściłem przewody górą, podpinając się plastikowymi opaskami do przewodu antenowego.

tu wspomniana na SB rdza w niespełna 6 letnim aucie

Demontujemy większość konsoli środkowej: radio, środkowe kratki nawiewów. U mnie radio jest niefabryczne, więc część z kratkami nawiewów trzyma się od dołu na 3 wkrętach (niebieskie strzałki). U góry na dwóch plastikowych kołeczkach wpinanych w metalowe gniazda (czerwone strzałki)

wstępna przymiarka

By zrobić otwór na kable a wyrządzić przy tym jak najmniej szkód, rozkleiłem plastik w miejscu niebieskiej linii. Delikatnie podważając śrubokrętem. Następnie frezarką z drobnym frezem od środka (od tyłu konsoli z kratkami nawiewów) zacząłem delikatnie frezować otwór, tak by było go jak najmniej widać od strony półeczki na której będzie stał monitor. Frezujemy tylko część czarną plastiku! Przekładamy kabel (a z chinchami jest co przekładać) i sklejamy to co rozkleiliśmy wcześniej klejem na gorąco, lub lutownicą 100W topiąc plastik. Ja wolałem klej na gorąco, by przez przypadek nie uszkodzić (podtopić) za mocno plastik. Czerwona strzałka, to jeden z dwóch kołeczków mocujących konsolę od góry.

tak to wygląda od frontu (po sklejeniu)

Stopka od monitora wstępnie została przyklejona na taśmę klejącą dwustronną, a następnie przykręcona dwoma wkrętami. Ponieważ fabryczna stopka była w/g mnie za cienka, to przerobiłem zapasową stopkę i połączyłem (skleiłem razem) dwie podstawy ze sobą.

Podłączamy wcześniej wyprowadzonego "Jack'a" i zasilanie od świateł cofania do monitora i robimy porządek w kablach. Składamy najpierw górną konsolę z nawiewami (nie zapomnijcie podpiąć wtyczki od guzików pod nawiewami: awaryjne, bagażnik, grzanie szyby). Na koniec radio.

Monitor po założeniu i sprawdzeniu działania

Kamera umieszczona dokładnie między kloszami oświetlenia tablicy rejestracyjnej. Nawiercony otwór i przewód puszczony w środek zderzaka.

By sięgnąć ręką do przewodu musiałem odkręcić 6 śrub mocujących zderzak od góry (poczynając od prawej strony pod tylną lampą) i odgiąć z czuciem zderzak.

gotowa kamera
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]