złe wskazania temperatury zewnętrznej

Awatar użytkownika
kk25
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 150650
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2008
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: kk25 »

Śruba specjalna o której pisałem wcześniej ma nr eper 46837901. Wychodzi na to, że jak na razie to jestem jedyny, który miał te badziewia. Śruby na imbusa są ocynk, a ta specjalna zwykła czarna. Niestety jak ktoś ma jeszcze takie śruby, to po kilku latach ruda na pewno z niej przejdzie na blachę drzwi :zły

Odnośnie osłon lusterek, to do nas numery eper lewa 735529494, prawa 735529494.
Do Grande numery eper to lewa 735413382 i prawa 735413381

P.S. Dzięki za :pivo :luzak
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Podziękował: 219 razy
Otrzymał podziękowań: 375 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

kk25 pisze:Śruby na imbusa są ocynk, a ta specjalna zwykła czarna. Niestety jak ktoś ma jeszcze takie śruby, to po kilku latach ruda na pewno z niej przejdzie na blachę drzwi
Weź tak nie mów.
Czyli gdybym chciał już zabezpieczyć blachę, to muszę zdjąć lusterko, czyli połamać zaślepki i na dzieńdobry mam -60zł??
will
Moderator
Moderator
Przebieg: 120000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: will »

Sprytnie pomyślane :devil
LINEA 1.4 8V DYNAMIC
Astra K 1.4
Michał
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 63500
Silnik: 1.4 T-Jet

Re: złe wskazania temperatury zewnętrznej

Post autor: Michał »

I mnie ten problem zaczął dotyczyć;/
temperatura na dworze 24 stopnie i na wyświetlaczu -5, -1 , 0, -2, 5, 19, 24, 30, - taki multilotek - i oczywiście "możliwe oblodzenie drogi"
nie przeszkadzałoby mi to gdyby klima chodziła bez zarzutów. daje lekki (minimalny) nawiew.
Po załączeniu ogrzewania tylnej szyby temperatura na wyświetlaczy bez zmian?
Jak odpalam samochód to przez pierwsze parę kilometrów wskazuje dobrze... później zaczyna świrować. Choćby wczoraj, na dworze 24 stopnie, słonecznie, przejechane parę kilometrów i -5 na wyświetlaczu i klima zwalnia.
Auto garażowane, sam myję pod domem, strumienia myjki nie kieruje na lusterka (lusterka myje ścierką)
ASO rozebrało i sucho w środku, czysto w środku;/
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 344 razy
Otrzymał podziękowań: 957 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

Michał, jeśli złączka w ramieniu lusterka jest sucha, to pozostaje tylko: albo przecierające się przewody w połączeniu drzwi z kabiną, albo niestety padający czujnik temperatury w lusterku :oj Tam co innego tak na prawdę nie ma się co popsuć. Możesz jeszcze spróbować zrobić "reset" kompa, czyli na jakieś 10-15 min rozłączyć minusową klemę z aku. Warto spróbować, kiedyś czytałem, że chyba w GP i w Bravo taki manewr pomagał, bo czasem się ta funkcja potrafiła u nich zawiesić :ink
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
Michał
klubowicz
klubowicz

Tacie w Cromie po trzech latach!!! problem zniknął... ale nie chce mi się czekać tak długo
powiedzieli że to wina czujnika, wiązki wykluczyli bo wtedy tez powinien szwankowac centralny zamek i sterowanie szybami - a nie szwankuje.
samego czujnika nie ma... trzeba całe lusterko - 600zł;/
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Kontakt:

Michał pisze:Tacie w Cromie po trzech latach!!! problem zniknął...
A to jest dopiero zagadka...
Michał pisze:powiedzieli że to wina czujnika, wiązki wykluczyli bo wtedy tez powinien szwankowac centralny zamek i sterowanie szybami - a nie szwankuje.
No i jak będziesz ich dalej słuchał, to będziesz bulił siano za byle pierdołę i dalej jeździł z przeświadczeniem, że tempomatu dołożyć się nie da :lacha Bonus polega na tym, że nie wszystkie przewody musiały się poprzecierać, a wtedy pozostałe funkcje w drzwiach będą działały bez najmniejszego zarzutu. Ten czujnik to nic innego jak termistor, zmienia mu się rezystancja reagując na temperaturę. Jeśli więc pomiędzy przewodami (jedynie od czujnika temperatury, pozostałe mogą być nienaruszone) przetrze się izolacja na przewodach i zacznie się tam robić styk, to czujnik jak najbardziej może dostawać świra, bo nie musi być to typowe zwarcie, a jakaś tam rezystancja, jaka powstaje przez resztki izolacji na przewodzie. To, czy wiązka jest cała można stwierdzić tylko organoleptycznie, czyli musisz fizycznie tam zajrzeć i zobaczyć w jakim stanie są przewody.
Michał pisze:samego czujnika nie ma... trzeba całe lusterko - 600zł;/
Jest, jest... trzeba tylko odrobinę pokombinować, żeby go wymienić (trzeba rozebrać lusterko) :ink
Tak na szybko wrzucone zapytanie na Alledrogo... http://allegro.pl/czujnik-temperatury-z ... 82577.html" onclick="window.open(this.href);return false; Powiadasz 600 zł za lustro... wyślij mi je, zapłać 300 zł a ja Ci wyślę sprawne lustro :lacha Ty będziesz do przodu trzy stówki a ja zarobiony jakieś 265 zł :lacha Żartuję oczywiście, tak na poważnie to taki czujnik z aukcji spokojnie powinien pasować, trzeba tylko go wymienić :ink Na upartego koszty można jeszcze bardziej zbić, trzeba tylko zaopatrzyć się w pierwszym lepszym sklepie elektronicznym w odpowiedni termistor i pobawić się później w wydłubanie starego z osłony lusterka :ink Jednakże zanim podejmiesz jakiekolwiek kroki najpierw upewnij się, że to jest na bank wina czujnika :ink
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 285000
Silnik: 1.3 multijet
Podziękował: 368 razy
Otrzymał podziękowań: 621 razy

Post autor: smak56 »

Wydaje mi się, że jak zwykle w ASO "poszli po bandzie. Co ma piernik do wiatraka? Na forum temat wiązki opisywany jest sukcesywnie http://www.lineaklubpolska.pl/viewtopic.php?f=38&t=705" onclick="window.open(this.href);return false;. Nie spotkałem się z wpisem, że nie działa termometr jak nie działał centralny itd. Tak więc myślę, że mwas ma rację.
smak56
* * * *
Obrazek
Michał
klubowicz
klubowicz

wiem że ASO woli wymienić niż naprawić ale wkurzyłem się na maksa... że też nie pogadałem p. Markiem.
a lusterko z czujnikiem 760zł - przepraszam za pomyłkę
Mówił jeszcze że do Albei można było wymienić sam czujnik a przy Linei jest on zintegrowany z lusterkiem
Awatar użytkownika
Rincewind
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 42000
Silnik: 1.6 Diesel
Rocznik: 2016
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: Rincewind »

Jak się nie da wydłubać czujnika, to może dałoby się go odciąć i dolutować zamiennik trochę wcześniej? To nie będzie duży element. Nie ma tam takiego miejsca? Byle nie koło ogrzewania.
Michał
klubowicz
klubowicz

i jak się gada z właścicielem/kierownikiem to problemu nie ma.
powiedział zamawiać i zrobią - sam stwierdził że 760zł za głupie lusterko to bezsens
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 285000
Silnik: 1.3 multijet
Podziękował: 368 razy
Otrzymał podziękowań: 621 razy

Post autor: smak56 »

Rincewind pisze:Jak się nie da wydłubać czujnika, to może dałoby się go odciąć i dolutować
Ja tam zawsze twierdzę, że jeżeli coś ktoś włożył lub złożył to można to wyjąć lub rozłożyć. Dawniej się naprawiało, teraz się tylko wymienia - masakra. :zlośnik
smak56
* * * *
Obrazek
Awatar użytkownika
Rincewind
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 42000
Silnik: 1.6 Diesel
Rocznik: 2016
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: Rincewind »

Tak produkują żeby się nie dało, bo zarabiają na sprzedaży nowych. Poza tym montaż na klej albo jednorazowe plastikowe zatrzaski jest tańszy niż na śrubki.
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Kontakt:

Michał, zanim zamówisz cokolwiek i zaczną rozbebeszać lustro, to upewnij się, że NA BANK uwalony jest ten termistor, a nie, tak jak podejrzewam, wiązka pomiędzy drzwiami a karoserią. Próbowałeś robić reset kompa tak, jak napisałem ?
Michał
klubowicz
klubowicz

nadal źle pokazywał po rozłączeniu. Tzn, przez pierwsze parę kilometrów było dobrze a a później głupiał. Jak wracałem z przedszkola to na dystansie ok 8km wskazania były dobre - i teraz już sam nie wiem;/
czujnika jeszcze nie zamówiłem czekam na rozwój sytuacji - oby to było jednorazowe w co wątpię
ODPOWIEDZ