Dzisiaj dla Linki było sporo wrażeń.... byłem w ASO na sprawdzeniu zbieżności i kontroli paska wielorowkowego... Wzięli Linkę na ścieżkę diagnostyczną. Przeszła WZOROWO (co mnie bardzo cieszy), więc zbieżność jest OK. Niestety sukin... skasowali mnie za to ponad 61 zł

A chciałem tylko sprawdzenia geometrii kół przednich, a nie pełnej diagnostyki

No ale trudno, przynajmniej mam pewność, że tam jest wszystko OK. Pasek wielorowkowy okazał się.... zużyty

Więc został od razu wymieniony. Koszt w ASO - ok 130 zł za wszystko. Ale niestety, mechanik "przy okazji" oględzin auta stwierdził początek przedmuchu na połączeniu wydechy zaraz za katalizatorem, oraz, co gorsze - nieszczelność w układzie klimatyzacji

A dokładniej: połączenie przewodów klimatyzacji z chłodnicą

Dodatkowo chłodnica klimy ma już tak wyrąbane lamelki (owady, kamyczki oraz wszystko, co wpadnie w dolne kratki przedniego zderzaka), że nadaje się do wymiany

Koszt: w ASO nowa chłodnica to ponad 1200 zł

Plus oczywiście wymiana, ok 230 zł. Po jakimś rabacie i kombinacjach ASO może mi zrobić całość za ok 1200 zł

Jestem w trakcie poszukiwania zamienników, bo nie mam zamiaru płacić tak kosmicznych pieniędzy za kawałek metalu

Konkluzja: kontrolujcie u siebie stan chłodnicy.