Używana linea pomoc w zakupie , gaz opłaca się?

Różnosci
Piotrix
Nowy
Nowy

Używana linea pomoc w zakupie , gaz opłaca się?

Post autor: Piotrix »

Cześć zastanawiam się nad kupnem używanego 5 letniego fiata linea z silnikiem tjet,120km , szukam opinii na temat tego auta jakie jest koszty utrzymania , awaryjność itp.

I mam zamiar go przerobić na gaz czy się opłaca ? i jakie koszty są takiej instalacji ? z tym silnikiem 120km jak to wygląda , szukam porad opinii na ten temat , dzięki:)
Awatar użytkownika
Tara78
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 230000
Silnik: TDI
Rocznik: 2008
Podziękował: 55 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy
Kontakt:

Re: Używana linea pomoc w zakupie , gaz opłaca się?

Post autor: Tara78 »

Bardzo dobry wybór co do marki, modelu i silnika. Ja właśnie jestem przed założeniem gazu. Koszt mojej instalacji będzie w granicach 3200-3400. Chłopaki z forum mają T-Jet,y z LPG i bardzo sobie chwalą. Podstawą jest wybranie odpowiedniej instalacji i znalezienie dobrego gazownika, który ją dobrze ustawi. Jeśli chodzi o awaryjność to poduszki mcpersona, w tym wieku i łożyska z tyłu. W zależności ile Twój bolid będzie miał przejechane lub ze względu na wiek to trzeba zrobić rozrząd. Na forum jest dział ogłoszenia z Linkami i było tam kilka fajnych propozycji. Jest też dział sprawdzenie VIN gdzie część z tych aut już nie jest owiana tajemnicą :). Gdybym teraz miała kupować Fiata to w 1 kolejności tam bym zajrzała. Na co uważać? Na nieuczciwość sprzedającego i ja bym jeszcze pytała o to czy był wymieniany rozrząd, kiedy wymieniane były płyny i olej w silniku i skrzyni, akumulator, mcpersony i łożyska z tyłu(ale to akurat usłyszysz podczas jazdy próbnej). Zwróciłabym uwagę czy działa klima czy ma osłonę pod silnikiem i z wygód blu&me :). Ważny jest także stan lakieru i środka(czy nie był bity).Fajnie gdyby sprzedający mógł udokumentować wszystkie naprawy czy proste wymiany w samochodzie. Zagazowanie się opłaca jak w każdym aucie biorąc pod uwagę ilość km jakie robisz w ciągu roku bo niestety benzynę bardzo lubi i moja Kreska potrafi spalić 9l w mieście. W drodze na zlot w zeszłym roku komputer pokazał średnie spalanie 7,8. Jazda samochodem z tym silnikiem to sama przyjemność. Ja osobiście polecam. Jeśli o czymś zapomniałam to Chłopaki z forum na pewno dopowiedzą :). Pamiętaj, że im więcej będziesz musiał zainwestować w samochód po zakupie tym może więcej uda Ci się urwać z ceny. Sprzedajemy samochód bo albo sie psuje, albo ma w niedługim czasie planowane wymiany czy naprawy bez których jego sprawność znacznie by spadła lub z powodów bardziej przyziemnych jak powiększenie rodziny czy przesiadka na coś większego. Warto całą zdobytą wiedze od darcyna wykorzystać w momencie zakupu :). Pozdrawiam i życzę udanego zakupu :)
Ostatnio zmieniony 31 mar 2013, 17:50 przez Tara78, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kiedyś dla ludzi byłam zawsze miła, teraz traktuję ich z wzajemnością"
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Podziękował: 219 razy
Otrzymał podziękowań: 375 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

Musisz przekopać forum, szukać szukać szukać. Każdy nowy zakłada temat typu "mówcie co wiecie, czekam na odpowiedzi"
Na zachętę tu jest o LPG cały dział.
http://www.lineaklubpolska.pl/viewforum.php?f=34" onclick="window.open(this.href);return false;
a tu usterki http://www.lineaklubpolska.pl/viewtopic.php?f=40&t=575" onclick="window.open(this.href);return false;
darcyn
klubowicz
klubowicz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: darcyn »

Daj link do auta, zalatw vin
enter
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 0
Silnik: 1,4
Rocznik: 2011
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: enter »

zgadzam się z wypowiedzią Tary. przed zakupem oczywiście zbadać karoserię czujnikiem lakieru, autem najlepiej jechać do mechanika i sprawdzić silnik i podwozie. Przed zakupem sprawdzić czy opony nie są ścięte.
Pozdrawiam Enter
Awatar użytkownika
nieznany15
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 104000
Silnik: 1.4
Rocznik: 2007

Post autor: nieznany15 »

Tara78 jak jeszcze szukasz dobrego gazownika zapraszam do mnie, ostatnio gość z Wawy przyjechał specjalnie gazować Bravo niestety 1.4 90km bo w stolicy sami partacze a ten zakład u mnie jest naprawdę dobry sorry za OT.
Posiadam Fiata Bravo
Awatar użytkownika
Tara78
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 230000
Silnik: TDI
Podziękował: 55 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy
Kontakt:

Post autor: Tara78 »

Nieznany15, dzięki już mam speca i zestaw instalacji wybrany :)
"Kiedyś dla ludzi byłam zawsze miła, teraz traktuję ich z wzajemnością"
helletic
Moderator
Moderator
Podziękował: 453 razy
Otrzymał podziękowań: 329 razy

Post autor: helletic »

Wszystko o T-Jet na forum, ja się nie wypowiadam, bo mam 8V...ale co do gazu: musiał bym mieć diesla, który by palił 4-4,5 l ON/100 km, żeby mi się opłacało zamienić benzynę+gaz na diesla np. Więc już masz porównanie, że LPG się baaardzo opłaca :ink ! Nie wspomnę o tym, że 120 KM pod maską, to coś pięknego!
enter
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 0
Silnik: 1,4
Rocznik: 2011
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: enter »

czy mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy, ile $ przeznaczasz na zakup, może uda się upolować Emotiona :) czy może masz już jakiś konkretny Egzemplarz na oku?
Pozdrawiam Enter
Piotrix
Nowy
Nowy

Post autor: Piotrix »

Jeszcze nie mam nic na 100% upatrzonego dopiero się rozglądam porównuję ,choć linea jest bardzo ciekawa bo za rozsądne pieniądze całkiem sporo się dostaje całkiem fajne duże auto , planuję wydać około 20tyś z hakiem zależy co ciekawego się spotka ,

Rozmyślam jeszcze nad Fiatem Grande Punto , Chevrolet Lacetti coś tego typu mnie interesuje :)
Awatar użytkownika
nieznany15
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 104000
Silnik: 1.4

Post autor: nieznany15 »

Owszem spory bagażnik ale z tyłu osoba mające 190cm nie ma za wygodnie.
Posiadam Fiata Bravo
Awatar użytkownika
Adamek1982

Post autor: Adamek1982 »

Piotrix pisze:Cześć zastanawiam się nad kupnem używanego 5 letniego fiata linea z silnikiem tjet,120km , szukam opinii na temat tego auta jakie jest koszty utrzymania , awaryjność itp.

I mam zamiar go przerobić na gaz czy się opłaca ? i jakie koszty są takiej instalacji ? z tym silnikiem 120km jak to wygląda , szukam porad opinii na ten temat , dzięki:)
Ja posiadam Linke 1.4 77 KM, mam zamontowany gaz LPG firmy BRC, jestem z niego zadowolony,nie mam demona szybkosci z tym silnikiem ale mam pojazd bardzo ekonomiczny i niskie spalanie.Zapłaciłem za instalacje 2800 zł w Tarnowie w firmie Czakram i polecam LPG w tym aucie i ten zakład do montażu
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: emmer »

gaz w t-jecie? zakładać. niedługo stuknie 70.000 na lpg. jeszcze trochę pojeżdżę i mi się samochód zwróci. podstawa to porządne graty i kumaty gazownik.
Awatar użytkownika
Szulcik74
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 100000
Silnik: 1.4 16V 120KM
Rocznik: 2010
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: Szulcik74 »

Teraz moja opinia na temat T-jet, spalanie: miasto 9-10 litrów w lecie w zależoności do stylu jazdy 11-12 w zime. Na trasie spalanie ok 8litrów a na autostradach 11-12 litrów ale przy prędkościach 180-190km/h. Generalnie brawurowo nie jeżdżę ale jeżdżę szybko. Awaryjnośc i jakośc wykonania - przeciętna mam auto 1 rok i 9 m-cy 20000 i miałem kilka drobnych usterek - wymiana przewodu turbiny (lekko pocił się), spasowanie drzwi i klapy, teraz na przeglądzie muszę zgłosic stuki w zawieszenie które pojawiły podczas zmian pogodowych (podobno wystarczy nasmarowac, no cóż zobaczymy) oraz źle naklejoną okleinę prawego słupka (interwencja w FAP bo ASO olewają takie drobnostki). Pocieszające jest, że były to drobne usterki które nie wymagały długich oczekiwań na części przy braku możliwości używania auta ani też wymuszonych postojów awaryjnych. Koszt przeglądów gwarancyjnych to 450 zł -wymiana oleju z czyszczeniem klimy i 700 przegląd gwarancyjny po 20000. Generalnie dobre auto, ja miałem do tej pory stare lub małe auta, zawsze używane wiec to obecne autko bije na głowę każdy mój poprzedni samochód (a były nim w momencie kupna: 12 letnia astra, 4 letnie tico, 8 letni 125p) wiec nie narzekam. Nic ci nie doradzę na temat lgp i nie znam nikogo kto ma lpg.
Awatar użytkownika
leszek1234
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 150000
Silnik: 1.4 16V Turbo
Podziękował: 342 razy
Otrzymał podziękowań: 185 razy

Post autor: leszek1234 »

mam to auto 3 i pół roku - rewelka!!! . Moc jak moc, ale ten moment obrotowy 206 Nm przy niewielkich obrotach... mniam. Codziennie czerpię przyjemność z jazdy nim. Czasami się ścigam, czasami relaksuję mając świadomość, co mam pod maską. Można się nauczyć jeździć ze spalaniem średnim ok.7 l/100km (ja mam 6,8 a zawalidrogą nie jestem:). Ale uprzedzam - jak moja żona wsiadła to miała 12! Nie zagazowałem, bo ...sam nie wiem - wszystkie poprzednie gazowałem. Ale chyba to dobry pomysł. U mnie obecnie przeważyły względy bezpieczeństwa (garaż pod domem). Przeglądy przy obecnych olejach co 30tys.km - koszt ok 600-700 zł ze wszystkim. Blue&me - też świetny. Reszta jak w innych autach z drugiej ręki... Miałem kupić żonie drugie auto i pierwszą moja myślą było- druga Linea t-jet (ona chciała). Ale lubię różnorodność, poza tym nie weszłyby dwie do garażu. W przypadku nowego - wadą jest duża utrata wartości, co dla Ciebie jest akurat zaletą:)
ODPOWIEDZ