Głośne wycieraczki

Awatar użytkownika
halkowsky
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 8500
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2012
Podziękował: 11 razy

Głośne wycieraczki

Post autor: halkowsky »

Witam. Wczoraj zauważyłem głośną pracę swoich wycieraczek. Odgłos ten był tak dokuczliwy, :-<< że aż musiałem wyłączyć automatyczne włączanie, i sam zająć się ich obsługą co jakiś czas. Hałas przypominał ten który słychać kiedy na szybie jest za mało wody i wycieraczka wręcz po niej trze panic . No, ale na mojej według mojego uznania wody było wystarczająco , i nie powinienem był słyszeć takich odgłosów. Temperatura zewnętrzna też nie była aż tak niska, bo termometr pokazywał 0 °C, więc nie ma co gadać o zamarzniętych wycieraczkach. No, ale przecież nawet w niższych temperaturach powinny działać bezszelestnie :pomysli . Teraz kiedy przejadą po szybie to naprawdę jest głośno w kabinie :oj . Jak myślicie dlaczego tak się dzieje? Czy koś może miał już taki problem? Co zrobić z tym fantem? czy trzeba kupić inne wycieraczki? Powoli Ci z Fiata zaczynają mnie naprawdę wku....ć.:red
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
helletic
Moderator
Moderator
Podziękował: 453 razy
Otrzymał podziękowań: 329 razy

Re: Głośne wycieraczki

Post autor: helletic »

Nie ma się co wku...ć, tylko wymień wycieraczki :ink
Poza tym przebieg masz aktualny w profilu? Bo jeśli tak, to albo Tobie ktoś podmienił na placu pióra na już zużyte, albo masz założone jakieś podróbki...sam już nie wiem :pomysli ...moje pierwsze pióra padły po niecałych trzech latach i to chyba z tego co pamiętam nie całkiem, bo jeszcze by podziałały.
Ostatnio zmieniony 09 mar 2013, 8:46 przez helletic, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
krakus02
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 16V TJet
Rocznik: 2008
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: krakus02 »

przez kilka lat jeździłem na wycieraczkach valeo, byłem z nich bardzo zadowolony, złego słowa nie mogę powiedzieć, aż do ostatniej wymiany... po trzech miesiącach użytkowania zaczęły pracować głośno, a dodatkowo zostawiać rozmazane obszary... może tym razem kupiłem jakieś podróby :(
teraz zmieniłem na boscha, jak na razie jest perfekcyjnie
„Śmiej się, śmiej, ale mój model to ferrari wśród Fiatów, oczywiście kiedy ja prowadzę" :ryczy
Awatar użytkownika
makrys
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 99550
Silnik: 1.3 multijet
Rocznik: 2007
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: makrys »

U mnie jest podobnie. Kupiłem z 2-3 miesiące temu valeo i zaczeły głośno pracować oraz nie dokońca zaczeły zbierać wodę. :red
Myślę aby kupić coś nowego- może BOSCH-a :pomysli
will
Moderator
Moderator
Przebieg: 120000
Silnik: 1.4 8v
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: will »

Ja mam oryginały powoli się kończą, ciekaw jestem jakiej firmy zakładali w fabryce bo kupiłbym w ciemno nigdy nie piszczały. jest tam coś napisane 3-SWF 178.629 7166 GERMANY

To są jakieś valeo tak wynika z netu
Obrazek
LINEA 1.4 8V DYNAMIC
Astra K 1.4
Awatar użytkownika
halkowsky
klubowicz
klubowicz

helletic pisze:Nie ma się co wku...ć, tylko wymień wycieraczki :ink
Poza tym przebieg masz aktualny w profilu? Bo jeśli tak, to albo Tobie ktoś podmienił na placu pióra na już zużyte, albo masz założone jakieś podróbki...sam już nie wiem :pomysli ...moje pierwsze pióra padły po niecałych trzech latach i to chyba z tego co pamiętam nie całkiem, bo jeszcze by podziałały.
Kurcze też już sam nie wiem. Przebieg i rocznik mam aktualny. Trochę dziwne by było żeby ktoś je podmienił bo raczej nikt nie miałby okazji. Sprawdziłem markę wycieraczek.Valeo - Made in Germany ( a właściwie jakie są montowane fabrycznie? ), nie wiem chyba moje :pomysli . Przed chwilą włączałem wycieraczki nawet kilkakrotnie i to na prawie sucho, i efektu darcia szyby nie było. Zobaczę może to był taki ich mały wybryk. Dzięki za podpowiedzi. :ok)
CrazyKetchup
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 0
Silnik: kijanka :)
Rocznik: 2018
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: CrazyKetchup »

Może miałeś źle ułożone pióro - czasami jak jest trochę lodu to zauważyłem że pióro może się źle ułożyć na szybie i hałasuje. Ja mam 11 000 przejechane i od nowości nie było problemu.
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 344 razy
Otrzymał podziękowań: 957 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

halkowsky, jeśli masz założone Valeo to najprawdopodobniej kotś Ci przy nich gmerał bo oryginały były identyczne jak Valeo, ale nie miały napisu Valeo. Jeśli już słyszysz nieprzyjemne ogdłosy pracy wycieraczek to oznacza to początek ich końca. Poobserwuj przez najbliższy czas ich zachowanie oraz to jak zbierają z szyby (czy nie rozmazują). Jak będzie nie tak, zwłaszcza w niższych temperaturach, to nie zastanawiaj się i wymieniaj pióra, najlepiej na jakieś porządne. Ja w tej chwili mam Valeo, dość niedawno wymieniane i jak na razie jest fajnie, ale jak najbardziej można również się zainteresować Boshem albo dorwać oryginały Fiatowskie - te są na prawdę godne polecenia, u mnie podobnie jak u kolegów, oryginały wytrzymały prawie 3 lata :luzak
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
Awatar użytkownika
halkowsky
klubowicz
klubowicz

Ten napis Valeo dostrzegłem na gumie był ledwo widoczny. Pytanie tylko czy to możliwe aby były zamontowane od nowości?
Awatar użytkownika
buhert
klubowicz
klubowicz
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: buhert »

Ja i tak nie kupowałbym na swoją rękę wycieraczek tylko najpierw sprawdził co powie gwarant

U mnie fabryczne wycieraczki wytrzymały 3 lata (3 zimy) i 23.000km - teraz już rozmazują i są do wymiany (a rok ich produkcji 2008).

Miałem przypadek, że przy schodzeniu wycieraczek w dół (przy samym końcu ich pracy) było słychać głośne
przetarcie gumą na samym dole - takie "dobicie" do pozycji wyjściowej, ale im to przeszło po jakimś czasie.

Dla zabawy możesz wyczyścić porządnie szybę i wycieraczki - może to coś da a jak nie to do gwaranta i pytać
czy po 7200km wycieraczki mają tak pracować :) - może trafisz na jakiegoś typka i wymieni na nowe za friko :smak

PS: Na Twoim miejscu z każdą pierdołą bym jeździł do ASO bo auto jest na gwarancji - ja tak robiłem i swoje wywalczyłem :)
Awatar użytkownika
mpsfc
klubowicz
klubowicz
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: mpsfc »

W mojej fabrycznie były SWF. Może mechanizm? Ja miałem wymieniany na gwarancji ale objawem był głośny pisk.
Piszę poprawnie po polsku. Ortograficznym ofermom, pseudodyslektykom i innym patentowanym leniom mówimy stanowcze nie :)
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Podziękował: 219 razy
Otrzymał podziękowań: 375 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

Jeśli wycieraczki skaczą to psiknij czasem spryskiwaczem.
Awatar użytkownika
halkowsky
klubowicz
klubowicz

Właśnie wróciłem z 300-tu kilometrowej wycieczki. Wycieraczki uspokoiły się. Może ta wczorajsza temperatura + grad, który wczoraj padał złożyły się na tę wczorajszą głośną pracę wycieraczek. Będę obserwował, bo na razie chyba tylko tyle mogę zrobić.

Zapytam Was jeszcze poza tematem drodzy klubowicze, z jakiej blachy wykonana jest Linea? Czy jest to nierdzewka? Bo tak przynajmniej sądziłem.
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: emmer »

raczej ocynk.

wycieraczki po prostu miałeś zamarznięte. jeżeli nie dostaną nawiewu ciepłego powietrza tylko na szybę to tak szybko się roztajają. ja podniosłem na zimę o jeden ząbek do góry i jest o niebo lepiej, ale znowu spryskiwacz wali po ramieniu jak wycieraczki są w dolnej pozycji. na wiosnę znowu wrócą do swojej nominalnej pozycji
will
Moderator
Moderator
Przebieg: 120000
Silnik: 1.4 8v
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: will »

Nie ma chyba karoserii z blachy nierdzewnej ja o takich nie słyszałem chyba że alu ale to nie w Fiatach.
LINEA 1.4 8V DYNAMIC
Astra K 1.4
ODPOWIEDZ