Centralny zamek-brak możliwości zamknięcia
-
- klubowicz
- Przebieg: 52000
- Silnik: 1.3 M-Jet
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 1 raz
Centralny zamek-brak możliwości zamknięcia
Witam wszystkich forumowiczów,
dopadła mnie taka przypadłość. Mianowicie od strony kierowcy wewnątrz auta po wciśnięciu klamki od drzwi nie ma żadnej reakcji ze strony centralnego zamka. Od strony pasażera problem nie występuje można zamykać i otwierać centralny wszystkich drzwi.
Od strony kierowcy można jedynie otworzyć wszystkie drzwi po uprzednim wciśnięciu klamki od strony pasażera.
Podjechałem w tej sprawie do zaprzyjaźnionego kolegi, który podpiął centralkę auta pod komputer diagnostyczny, ale ten żadnej usterki nie wykrył, nie wyskoczył żaden błąd. Podejrzenie padło na switch, który znajduje się w klamce drzwi.
Prośba z mojej strony, czy ktoś z Was miał taki problem i jak go rozwiązał.
Czekam na wszelkie uwagi i rady.
Pozdrawiam
dopadła mnie taka przypadłość. Mianowicie od strony kierowcy wewnątrz auta po wciśnięciu klamki od drzwi nie ma żadnej reakcji ze strony centralnego zamka. Od strony pasażera problem nie występuje można zamykać i otwierać centralny wszystkich drzwi.
Od strony kierowcy można jedynie otworzyć wszystkie drzwi po uprzednim wciśnięciu klamki od strony pasażera.
Podjechałem w tej sprawie do zaprzyjaźnionego kolegi, który podpiął centralkę auta pod komputer diagnostyczny, ale ten żadnej usterki nie wykrył, nie wyskoczył żaden błąd. Podejrzenie padło na switch, który znajduje się w klamce drzwi.
Prośba z mojej strony, czy ktoś z Was miał taki problem i jak go rozwiązał.
Czekam na wszelkie uwagi i rady.
Pozdrawiam
staary
- Tomek
- Moderator
- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 304 razy
Sprawdź wiązkę.. bo sygnał do zamknięcia, oraz sygnał do otwarcia, jest podawany dwoma różnymi przewodami, i może się zdarzyć że w jedną stronę działa, a w drugą już nie.mikiele pisze:Jeśli miałaby być wiązka to dlaczego działa w jedną stronę. Moim zdaniem jeśli to wiązka to w ogóle by nie działało.
- smak56
- klubowicz
- Przebieg: 285000
- Silnik: 1.3 multijet
- Podziękował: 368 razy
- Otrzymał podziękowań: 621 razy
Nie chcę zakładać nowego tematu, ale proszę o informację na temat zachowania się w Waszych samochodach diody czuwania (na lewych przednich drzwiach). Przy zablokowanym i odblokowanym centralnym zamku jak również przy otwieraniu i zamykaniu drzwi . Zachodzi podejrzenie, że kradnie prąd (nie dioda, ale coś co ona sygnalizuje). Z góry dziękuję za info.
smak56
* * * *

* * * *
- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz
- Przebieg: 144000
- Silnik: T-Jet z gazem
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 219 razy
- Otrzymał podziękowań: 375 razy
- smak56
- klubowicz
Po otwarciu zamka u mnie dioda świeci ciągle około 5 minut, po czym gaśnie. Zapala się po otwarciu obojętnie których drzwi. Świeci się w również w czasie jazdy. Wg instrukcji (str.12) po odblokowaniu drzwi dioda zgaszona! (jadę do ASOKuzyn_z_Sosnowca pisze:drzwi zaryglowane dioda mruga
drzwi odblokowane dioda świeci
podczas otwierania i zamykania nie patrzyłem

smak56
* * * *

* * * *
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 346 razy
- Otrzymał podziękowań: 965 razy
- Kontakt:
smak56, podczas zaryglowanego zamka - dioda sobie mruga. Po odryglowaniu dioda zapala się na stałe i świeci przez jakiś czas, potem gaśnie. Zapala się ponownie, jak otworzy się drzwi. Po zamknięciu drzwi - nadal świeci po czym gaśnie po pewnym czasie. Po przekręceniu kluczyka chyba się zapala na stałe i świeci do momentu, aż komputer automatycznie nie zarygluje drzwi po przekroczeniu 20 km/h. Jeszcze muszę to potwierdzić, ale z tego co kojarzę, to tak to właśnie wygląda u mnie 

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
- smak56
- klubowicz
emmer, mwas, dokładnie jest tak jak obydwaj piszecie. Nie mam włączonej funkcji automatycznej blokady drzwi. Zaraz zejdę, włączę ją i zobaczę jak się ustrojstwo zachowa. Tylko pytanie: dlaczego wg instrukcji dioda po odblokowaniu ma nie świecić? (wiem, że w instrukcji różne rzeczy wypisują
) Byłem w ASO, problem nie jest znany; w poniedziałek umówiłem się na examinera.

smak56
* * * *

* * * *