[1.4] Lekki zgrzyt przy zmianie biegu 2 na 3

helletic
Moderator
Moderator
Podziękował: 453 razy
Otrzymał podziękowań: 329 razy

Post autor: helletic »

Tylko uważaj na te warsztaty specjalizujące się w skrzyniach biegów...mojej szwagierki chłopak skończył szkołę jako mechanik, specjalność skrzynie biegów automatyczne i niby robił w zakładzie specjalizującym się tylko w skrzyniach biegów. Zakład wykazał się totalną ściemą i brakiem znajomości tematu. Oczywiście widząc co tam się dzieje zwolnił się jak najprędzej. Jako że jesteśmy z jednego fyrtla, to zapytam się speca, gdzie by tu naprawić skrzynie biegów. W końcu już trochę robi w tym, to mam nadzieję, że poleci coś godnego uwagi.

P.S. z jakiej dzielnicy jesteś? Ja z Rataj. A ponoć ostatnimi czasy najwięcej włamań do aut jest na Piątkowie i Ratajach...
aver
Nowy
Nowy
Przebieg: 120000
Silnik: 1,4 8V + LPG
Rocznik: 2008

Post autor: aver »

Jakby nie był to dla Ciebie problem, to podpytaj się proszę o jakiegoś godnego uwagi mechanika znającego się na rzeczy. W końcu "zabawa" ze skrzynią biegów to nie wymiana filtrów czy oleju, a i to niektórzy potrafią schrzanić. Logika wskazuje, że specjalistyczne zakłady powinny znać się na rzeczy, ale masz racje, różnie z tym bywa... :bezzdania

Mieszkam pod Poznaniem, kawałek za Kiekrzem, ale codziennie śmigam do miasta, bo z czegoś trzeba żyć :P Do auta mi się włamali w biały dzień na ul. Bednarskiej (Jeżyce), zaraz przy skrzyżowaniu Żeromskiego z Dąbrowskiego. Poszedłem z narzeczoną do fryzjera by obgadała szczegóły fryzury ślubnej, nie było nas ok godziny.... Najlepsze jest to, że policja doskonale wie kto to zrobił, ale nikt gnoja za rękę nie chwycił. Nikt nic nie widział, nikt nic nie słyszał... Jak ja bym go dorwał... za kradzież powinni łapy ucinać. :zły Najgorsze jest to, że szybę można wstawić, laptopa kupić nowego, ale danych z komputera nie odzyskam, teraz mam z tego powodu sporo problemów.

Tak na przyszłość, bo może się komuś przydać :)
Koszt wymiany szyby tylnych lewych drzwi (materiał + robota):
- POLCAR: 520zł (z rabatem 480zł)
- NordGlass: 230zł

Wiem, że w serwisie zawsze jest trochę drożej, ale różnica ponad 100% to trochę przegięcie.
AVER
Awatar użytkownika
Otomek
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 0
Silnik: R6 2,8 184KM
Rocznik: 1985
Podziękował: 9 razy

Post autor: Otomek »

aver pisze:Tak na przyszłość, bo może się komuś przydać
Koszt wymiany szyby tylnych lewych drzwi (materiał + robota):
- POLCAR: 520zł (z rabatem 480zł)
- NordGlass: 230zł

Wiem, że w serwisie zawsze jest trochę drożej, ale różnica ponad 100% to trochę przegięcie.
A jaką mają w NordGlassi-e, bo imho w Polcarze wstawią taką co ma oznaczenia Fiat? Wiadomo, że szyby wytwarza kilku dostawców, a oznaczenia robi się wg. wytycznych odbiorcy. Te z logiem producenta samochodu zawsze dla kupującego będą droższe (mimo, że produkcja kosztuje tyle samo).

Znajomy kupował szybę do W124 Coupe. Szyba ze znakiem SIGLA - kosztowała jakoś ok. 1000pln, a identyczna ze znakiem SIGLA oraz MB kosztowała już 1800pln. Trochę to boli. :smutny
helletic
Moderator
Moderator
Podziękował: 453 razy
Otrzymał podziękowań: 329 razy

Post autor: helletic »

Otomek pisze:A jaką mają w NordGlassi-e, bo imho w Polcarze wstawią taką co ma oznaczenia Fiat?
a kupujący (przynajmniej ja) pierwsze na co zwraca uwagę, to czy szyby są oryginalne. Pierwszy stopień do oceny auta pod kątem bez wypadkowości.

Co do warsztatu dobrego w naprawie skrzyń biegów, to polecono mi Przeźmierowo, ul. Łanowa 25, także z okolic Kiekrza masz "żabi skok" :ink
aver
Nowy
Nowy
Przebieg: 120000
Silnik: 1,4 8V + LPG
Rocznik: 2008

skrzynia biegów

Post autor: aver »

Dzięki za namiary... podjadę tam w wolnej chwili i pogadam co i jak... Musze spradzić w jakich godzinach mają czynne, może dzisiaj na pogaduchy tam wpadnę...

Co do szyby to w POLCARze wstawili mi oczywiście z logiem fiata. Na nowej szybie jest nowe (to okrągłe) logo, na pozostałych jeszcze podłużny fiat. Producent też jest inny, ale nie zmienia to faktu ze firmowane przez fiata. Nordglass wstawia szyby ze swojej własnej stacji czyli z logiem "NORDGLASS". Szyba to szyba, zwłaszcza boczna, jakiejsc wielkiej fantazji w jej budowie nie ma. W koncu nie sa to szyby pancerne :) ... ale różnica w cenie jest spora.
AVER
ODPOWIEDZ