Drżenie podczas hamowania
- alvaro
- klubowicz
- Przebieg: 205000
- Silnik: 1.4 8v + LPG BRC
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Drżenie podczas hamowania
Witam!
Zauważyłem ostatnio takie coś - kiedy samochód jest zimny, nie odpalany całą noc, rano jak zaczynam jazdę przy pierwszym naciśnięciu hamulca czuję lekkie drżenie pod pedałem hamulca (jakby coś obcierało, metal?) i odgłos jakby w prawym przednim kole.. tka jakby coś szurało po tarczach. Kiedy hamuję drugi i kolejny raz już tego czegoś nie ma.
Co to może być? Czy to normalne?
Zauważyłem ostatnio takie coś - kiedy samochód jest zimny, nie odpalany całą noc, rano jak zaczynam jazdę przy pierwszym naciśnięciu hamulca czuję lekkie drżenie pod pedałem hamulca (jakby coś obcierało, metal?) i odgłos jakby w prawym przednim kole.. tka jakby coś szurało po tarczach. Kiedy hamuję drugi i kolejny raz już tego czegoś nie ma.
Co to może być? Czy to normalne?
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
Nie przejmowałbym się tym zbytnio
Może Linka rano budzi się do życia
Generalnie ja przestałem się przejmować takimi rzeczami, może tarcze załapały trochę wilgoci i chłodniejszego powietrza w nocy i delikatnie zmieniły kształt
Po rozgrzaniu hamulców
wszystko wraca do normy
Jak nie słyszysz żadnych dziwnych dźwięków później podczas dnia, to nie zawracaj sobie tym głowy
Ja np zauważyłem, że jak ostro przygrzeje, a auto postoi w na otwartym słoneczku, to hamulce działają tak, jakbym miał funkel nówka klocki
Wystarczy delikatnie depnąć na pedał a auto od razu reaguje
Po kilku hamowaniach wszystko robi się po staremu 

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz
- Przebieg: 144000
- Silnik: T-Jet z gazem
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 219 razy
- Otrzymał podziękowań: 375 razy
- cichy
- klubowicz
- Przebieg: 217000
- Silnik: 2.0 110KM HDi
- Podziękował: 104 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
- Kontakt:
Też bym to obstawiał, czasami u mnie coś takiego występuje podczas hamowania a raczej występowało bo jakoś od dłuższego czasu tego nie mam. Kiedyś jak w ASO się pytałem (ze trzy lata temu) czy jest to normalne, odpowiedzieli że to ABS się tak zachowuje.Kuzyn_z_Sosnowca pisze: ABS się włącza
Sympatyk forum :-)
-
- Nowy
- Przebieg: 172000
- Silnik: 1,3 multijet
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 2 razy
Jest wprost do nieuwierzenia, nie było to w "lince" lecz w fokusie - po uruchomieniu w zimie po dłuższym postoju przy pierwszej próbie hamowania pedał hamulca podskakiwał w rytm dobregop tanga. Okazało się, że postój dłuższy na zaciągniętym ręcznym spowodował deformację tarcz. Po kilkunastu hamowaniach problem zelżał , a potem ustąpił - może nie dotyczy tylko fordów?