Poduszka (airbag) pasażera

Awatar użytkownika
M
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 40500
Silnik: 1,3 MultiJet
Rocznik: 2007
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy
Kontakt:

Post autor: M »

zaczyna się robić ciekawie Panowie i Panie...
z dwojga złego dobrze że pawe1_c zauważył to na postoju a nie nie daj Bóg w czasie jakiegoś zdarzenia.
CrazyKetchup
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 0
Silnik: kijanka :)
Rocznik: 2018
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: CrazyKetchup »

Tak dla uzmysłowienia co niektórym jakie sił pojawiają się przy odpalaniu airbaga trochę nietypowe wykorzystanie poduszki przez naszych wschodnich sąsiadów : [youtube][/youtube]
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: emmer »

pamietam jak kiedyś głośno było jak w którymś fordzie (chyba mondeo), na postoju wypaliła poducha pasażera wprost w bawiącą się w samochodzie dziewczynkę. nie pamiętam juz jak to się skończyło, ale dziecko bardzo ucierpiało, a rodzice walczyli o odszkodowanie.
Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Podziękował: 104 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy
Kontakt:

Post autor: cichy »

emmer, było coś takiego jak się nie mylę to w Rzeszowie, dziewczynka jest kaleką do końca życia a rodzice się sądzili a jak to się skończyło to nie wiem ale to jest bardzo smutna historia.
Sympatyk forum :-)
CrazyKetchup
klubowicz
klubowicz

Sąd Apelacyjny w Rzeszowie podtrzymał wyrok Sądu Okręgowego. Importer i dealer forda będą musieli zapłacić 200 tysięcy złotych zadośćuczynienia, ponad 30 tysięcy złotych odszkodowania oraz rentę dziewczynce, która została kaleką po wybuchu poduszki w samochodzie
Wczoraj Sąd Apelacyjny w Rzeszowie podtrzymał wcześniejszy wyrok Sądu Okręgowego. - Jestem szczęśliwy, że wreszcie, po blisko trzech latach zapadł wyrok w tej sprawie. Moja córka zostanie zabezpieczona finansowo na przyszłość. Wysokość zadośćuczynienia jest dla nas satysfakcjonująca -powiedział Ryszard W - ojciec Moniki po zakończeniu procesu. Przyznano w nim najwyższe w polskim sądownictwie zadośćuczynienie. W grudniu 1998 roku w fordzie mondeo wybuchła poduszka powietrzna....

http://rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,246959.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.rmf24.pl/fakty/news-ford-zap ... nId,154949" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
wally007
klubowicz
klubowicz
Silnik: 1.4 8v
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: wally007 »

całkiem przypadkowo od jakiegoś czasu coś mi brzęczało pod deską rozdzielczą, ale nie mogłem tego zlokalizować, dopiero parę dni temu zlokalizowałem to miejsce i zgadnijcie gdzie to jest...? nad poduszką powietrzną, a dzisiaj przeczytałem tego posta i ręce mi opadły... muszę zobaczyć czy jest tam jakieś dojście jak się wyciągnie schowek i coś dalej z tym robić
1.4 8V błękitny fox-trot ACTIV-comfort
Awatar użytkownika
cichy
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 217000
Silnik: 2.0 110KM HDi
Podziękował: 104 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy
Kontakt:

Post autor: cichy »

wally007, W ASO powiedzieli żeby cokolwiek zrobć to trzeba demontować deskę. Jak będziesz to robił od strony schowka to tylko po omacku.
Sympatyk forum :-)
Awatar użytkownika
Rafcio
Moderator
Moderator
Przebieg: 130000
Silnik: 1.4 Turbo 120KM
Rocznik: 2013
Podziękował: 332 razy
Otrzymał podziękowań: 164 razy

Post autor: Rafcio »

Ta podusia wysunęła się jak by pasażer był śpiący :ryczy
A tak na poważnie to lepiej sobie nie wyobrażać co by było gdyby pasażer był w środku podczas wystrzału :przykry
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna :jazda
CrazyKetchup
klubowicz
klubowicz

Pytanie za 100 pkt - jak tam jest poduszka zamontowana - znalazłem zdjęcie poduszki z góry :
Obrazek
i jakoś nie widzę uchwytów itp. - z dołu też raczej nic nie widać - tylko niech mi nikt nie mówi że na wcisk to jest zrobione :zdiwiony .
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 285000
Silnik: 1.3 multijet
Podziękował: 368 razy
Otrzymał podziękowań: 621 razy

Post autor: smak56 »

Byłem dzisiaj w ASO /nabijałem klimę/ i mając dużo czasu pogawędziłem o tym i o owym. Rzuciłem temat poduszki w schowku. Jeden z panów /kumaty/ natychmiast wszedł w FAP i nie znalazł podobnego przypadku. Stwierdził jedynie, że "albo odkręciły się, albo ktoś nie przykręcił śrub mocujących poduszkę"?. Nie mogłem pociągnąć dalej tematu, gdyż gość musiał wyjść.
smak56
* * * *
Obrazek
darcyn
klubowicz
klubowicz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: darcyn »

pewnie nie mógł cię słuchać. aso nienawidzi "forumowiczów"
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Podziękował: 219 razy
Otrzymał podziękowań: 375 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

CrazyKetchup pisze:Pytanie za 100 pkt - jak tam jest poduszka zamontowana - znalazłem zdjęcie poduszki z góry :
Poduszka jest przytwierdzana do deski, a potem całość montowana w samochodzie.
Awatar użytkownika
ślimak
Administrator
Administrator
Przebieg: 7000
Silnik: 2.0 HYBRID
Rocznik: 2022
Podziękował: 553 razy
Otrzymał podziękowań: 441 razy
Kontakt:

Post autor: ślimak »

wally007 pisze:całkiem przypadkowo od jakiegoś czasu coś mi brzęczało pod deską rozdzielczą, ale nie mogłem tego zlokalizować, dopiero parę dni temu zlokalizowałem to miejsce i zgadnijcie gdzie to jest...?
U mnie co jakiś czas występowały stuki i właśnie w tym rejonie. Cały czas tłumaczyłem sobie to,że mam bu...l w schowku. Niestety będzie trzeba się poświęcić i sprawdzić temat. Może ta podusia sobie tam swobodnie leż na jakiejś półce wewnątrz deski. W momencie wystrzału powinna być jak ładunek kierunkowy i skierowana w przeznaczone miejsce. Jak sobie skacze na dziurach to w razie wystrzału może np otworzyć się w kierunku mało odpowiednim. I wtedy na h... tak poducha, ale... to moje zdanie. Jak znajdę chwilę podjadę do kolegi do ASO i sprawdzi mi ułożenie i stan mojej poduchy. Niestety trzeba dmuchać na zimne...
Toyota sie je..e !!
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Podziękował: 219 razy
Otrzymał podziękowań: 375 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

Jak się otworzy w złym miejscu to pasażer(ka) dostanie w twarz kawałkami deski rozdzielczej. Połamany plastik jest dosyć twardy i ostry. Dołożyć do tego jeszcze bezwładność człowieka podczas stłuczki i mamy niezłą masakrę.
Awatar użytkownika
smak56
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 285000
Silnik: 1.3 multijet
Podziękował: 368 razy
Otrzymał podziękowań: 621 razy

Post autor: smak56 »

darcyn pisze:pewnie nie mógł cię słuchać. aso nienawidzi "forumowiczów"
Nie, było sympatycznie. Pan powiedział mi ciekawe rzeczy o zaworze turbo /jakaś literówka/ w T-jecie, który powoduje utrzymanie obrotów turbiny, dowiedziałem się o czyszczeniu kolektora ssącego jakąś innowacyjną metodą /bez konieczności rozbierania/, podyskutowaliśmy o przekaźniku, który u Ciebie kupiłem itd. No a przede wszystkim nabita klima i dobra cena. Owocny pobyt. :)
smak56
* * * *
Obrazek
ODPOWIEDZ