Demontaż uszczelki tylnej szyby
-
- klubowicz
- Przebieg: 90000
- Silnik: 1.4 v8
- Rocznik: 2007
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Demontaż uszczelki tylnej szyby
Panowie, czy ktoś z was może demontował tą listwę bo chyba mi się gromadzi pod nią rdza, uszczelka nie jest taka równa są delikatne wybrzuszeni. Konkretnie mi chodzi o tą uszczelkę.

- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz
- Przebieg: 144000
- Silnik: T-Jet z gazem
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 219 razy
- Otrzymał podziękowań: 375 razy
- mpsfc
- klubowicz
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 19 razy
Miałem demontowaną 2 lub 3 razy przez serwis, za każdym razem do wyrzucenia. Podobno można ją delikatnie zdjąć przesuwając w którąś stronę ale żadnemu panu z ASO to się nie udało.rs8 pisze:czy ktoś z was może demontował tą listwę
Piszę poprawnie po polsku. Ortograficznym ofermom, pseudodyslektykom i innym patentowanym leniom mówimy stanowcze nie 

- smak56
- klubowicz
- Przebieg: 285000
- Silnik: 1.3 multijet
- Podziękował: 368 razy
- Otrzymał podziękowań: 621 razy
No to mogę iść do ASO do pracy ale na mistrza, gdyż wieczorem na parkingu je zdjąłem aby napisać jak to się robi.mpsfc pisze:żadnemu panu z ASO to się nie udało.
rs8 jeżeli jest jak u mnie to masz rację, że to rdza. Na dwóch listwach przy ich końcach pod czarnym coś puchnie ale nie chcę tego ruszać aby nie pogorszyć wyglądu. Jeżeli jednak będziesz chciał je zdjąć to służę opisem i zdjęciami.
mpsfc ma rację, że jest to dość delikatna sprawa, i że trzeba przesunąć.
Przednią zrobisz sam, gdyż jest łatwiejsza i trzeba mniej siły: mianowicie po otwarciu drzwi i opuszczeniu szyby (łatwiej) odciągasz uszczelkę od przodu drzwi (za lusterkiem) do góry (żółte strzałki), tak aby wysunęła się z mocowania i tak delikatnie do połowy uszczelki. Następnie przesuwasz uszczelkę do przodu ok. 5-7.mm (na foto czerwona strzałka) i dalej podnosimy uszczelkę. Na koniec wysuwamy ją do siebie z zaczepu, jest jeden (foto 2). Do zrobienia tylnej potrzebny jest kolega albo silne ręce (ja miałem kolegę). Otóż najpierw trzeba przesunąć uszczelkę do przodu - bardzo ciężko (czerwona strzałka i kolega), następnie wypiąć dwa zaczepy (z dwóch stron listwy - żółte strzałki) a na koniec wysunąć uszczelkę do góry. UWAŻAĆ ABY NIE ZAGIĄĆ uszczelki (chyba, że do wyrzucenia)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2018, 0:01 przez smak56, łącznie zmieniany 1 raz.
smak56
* * * *

* * * *
- Tomek
- Moderator
- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 304 razy
Szkoda że nie dołączyłeś zdjęcia tej opuchlizny.smak56 pisze:rs8 jeżeli jest jak u mnie to masz rację, że to rdza. Na dwóch listwach przy ich końcach pod czarnym coś puchnie
Podejrzewam że jak w większości aut, w tych listwach są metalowe bądź aluminiowe wzmocnienia, i to one rdzewieją i puchną.
Fajny opis

- smak56
- klubowicz
- Przebieg: 285000
- Silnik: 1.3 multijet
- Podziękował: 368 razy
- Otrzymał podziękowań: 621 razy
Jest dokładnie tak jak piszesz.will pisze: metalowe wzmocnienia są wewnątrz listwy( oblane guma) i nie stykają się z karoseria
[ Dodano: |20 Kwi 2012|, o 00:32 ]
Tomek, zrobiłem kilka zdjęć ale w miarę wyszły dwa. Chodzi o to aby przedstawić problem. Takich miejsc mam z 5-6 na wszystkich listwach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2018, 0:05 przez smak56, łącznie zmieniany 1 raz.
smak56
* * * *

* * * *