Gazu ???SZAMAN pisze:wyszło mi 7,4 przy prędkosciach 140-160.
Spalanie
- emmer
- klubowicz

- Przebieg: 32000
- Silnik: 1.5
- Rocznik: 2017
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
to jest akurat temat o spalaniu LPG, ale dopisze jeszcze tutaj.
wybacz ale jestem strasznym niedowiarkiem na temat spalania i jeżeli ktoś mi mówi że przy prędkościa 140-160, t-jet pali mu 7,4 litra to łapię się za głowę. jak dla mnie wynik nierealny. chyba że jest to jazda 100-110 i czasami 150 km/h wtedy mogłoby tak byc.
wybacz ale jestem strasznym niedowiarkiem na temat spalania i jeżeli ktoś mi mówi że przy prędkościa 140-160, t-jet pali mu 7,4 litra to łapię się za głowę. jak dla mnie wynik nierealny. chyba że jest to jazda 100-110 i czasami 150 km/h wtedy mogłoby tak byc.
- Rafcio
- Moderator

- Przebieg: 130000
- Silnik: 1.4 Turbo 120KM
- Rocznik: 2013
- Podziękował: 332 razy
- Otrzymał podziękowań: 164 razy
Od dłuższego czasu tankuję gaz tylko na Statoilu i spalanie wychodzi mi 9,5-9.8 l LPG a ostatnio 2 razy pod rząd zatankowałem na Bliskiej ponieważ skusiła mnie niższa cena i przy podobnych odcinkach które pokonywałem nie potrafiłem zejść poniżej 11 litrów LPG.
Podsumowując na gazie z Bliskiej silnik pracował bez zarzutu ale spalał go więcej. Widocznie jest mniej kaloryczny. A sąsiadka która pracuje na tej stacji mówiła żebym nie tankował tam gazu no ale polak zawsze ciekawy
Podsumowując na gazie z Bliskiej silnik pracował bez zarzutu ale spalał go więcej. Widocznie jest mniej kaloryczny. A sąsiadka która pracuje na tej stacji mówiła żebym nie tankował tam gazu no ale polak zawsze ciekawy
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna
1.4 Turbo 120KM Benzyna
- chromek
- klubowicz

- Przebieg: 113000
- Silnik: 1.4 8v LPG
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 15 razy
Ja ostatnio na trasie Katowice- Rzeszów-Mielec-Sandomierz-Katowice miałem spalanie 8,3l/100 (realnie - czyli tankowanie/przebieg) z klimą włączoną nonstop, prędkość 80-110km/h licznikowe. Niestety na trasie Katowice-Wrocław-Legnica-Katowice już wyszło 9,7l/100 (140km/h licznikowe). A na codzień, czyli jazda po GOPie to trzyma się w okolicach 9-9,5l/100 - cały czas mowa o LPG 
-
duskap
- klubowicz

- Przebieg: 113000
- Silnik: 1,4 T-Jet+LPG
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Bliska to tańsza linia Orlenu. Statoil bierze gaz od Orlenu. Zatem teoretycznie tu i tu jest dokładnie to samo.Rafcio pisze:Od dłuższego czasu tankuję gaz tylko na Statoilu i spalanie wychodzi mi 9,5-9.8 l LPG a ostatnio 2 razy pod rząd zatankowałem na Bliskiej ponieważ skusiła mnie niższa cena i przy podobnych odcinkach które pokonywałem nie potrafiłem zejść poniżej 11 litrów LPG.
- Tomek
- Moderator

- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 306 razy
Też tak sądzę. Jedyne co... to może coś zachachmęcone przy wskazaniach dystrybutora, ale na markowej stacji to też mało prawdopodobne.duskap pisze:Bliska to tańsza linia Orlenu. Statoil bierze gaz od Orlenu. Zatem teoretycznie tu i tu jest dokładnie to samo.
Podobno ważną rzeczą też jest wartość ciśnienia z jaką pompowany jest gaz.
Większe ciśnienie - więcej gazu wtłoczy.
Mniejsze ciśnienie - mniej gazu wejdzie do butli.
Ktoś mi o tym mówił... ale ja się na tym nie znam...
- mpsfc
- klubowicz

- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 19 razy
Tomek Ty emerycieTomek pisze: szalony wynik 5,8 się wyświetla
Do butli wejdzie tyle gazu na ile pozwoli zawór bezpieczenstwa.Tomek pisze:Większe ciśnienie - więcej gazu wtłoczy.
Mniejsze ciśnienie - mniej gazu wejdzie do butli.
Piszę poprawnie po polsku. Ortograficznym ofermom, pseudodyslektykom i innym patentowanym leniom mówimy stanowcze nie