emmer,
jak robiłem 1 wersję moich przycisków to pod koniec pokazałem jak wygląda ta listwa z przyciskami od środka.
Generalnie listwa z elektroniką posiada styki pod każdą zaślepką, jeśli włożyć gumki kontaktowe i wymienić / zmodyfikować zaślepki tak aby można było je wciskać i aby naciskały one te gumki stykowe to byłyby 4 dodatkowe w pełni funkcjonalne przyciski dające "sygnał" podczas naciśnięcia (czyli chwilowe/ dzwonkowe).
Podstawowa kwestia to odpowiednia modyfikacja zaślepek bo są one wyższe od funkcjonalnych guzików (aby nie można było ich wcisnąć) i nie posiadają "kołeczków" plastikowych do naciskania gumek (są puste w środku). Same gumki można wziąć z jakiegoś starego pilota od TV kalkulatora czy niektórych klawiatur komputerowych (nie wszystkie są "na gumkach").
Do tego trzeba by się wpiąć w kostkę podłączaną do tej listwy i dorobić kawałek elektroniki zamieniającej impulsy na system bistabilny (pierwszy impuls "włącz", drugi impuls "wyłącz") dla każdego przycisku i w zależności od mocy urządzenia sterowanego wsadzić przekaźnik o odpowiedniej obciążalności.
Tak więc trochę zabawy by z tym było i kto wie czy nie zastosowałem "prostszego" rozwiązania
a tak na poważnie - extra pomysł. czekamy na realizację.
Ja także

- aż przyjdzie czujnik a pogoda pozwoli posiedzieć chwilę przy Lince osobom nie posiadającym garażu