Światła postojowe i mijania (tył)
- Piotr_K8401
- Nowy
- Przebieg: 53
- Silnik: 1.4 8v
- Rocznik: 2008
Światła postojowe i mijania (tył)
Witam serdecznie!
Mam ostatnio taki problem na komputerze wyświetliło mi się by skontrolować światło mijania tylne prawe. Sprawdziłem faktycznie nie świeciło. Po wymianie żarówki nadal nie świeciło. Postanowiłem sprawdzić bezpieczniki wyjąłem wszystkie osiane w książce jako bezpieczniki świateł i jakie było moje zdziwienie gdy lewe tylne światło mijania nadal świeciło (wszystkie inne nie) do dziś nie wiem gdzie coś mogło zawinić.
Czy ktoś miał może taki problem albo czy bezpieczniki nie są źle opisane w książce. Czekam na wasze porady zanim będę musiał wydać parę stów na elektryka.
Mam ostatnio taki problem na komputerze wyświetliło mi się by skontrolować światło mijania tylne prawe. Sprawdziłem faktycznie nie świeciło. Po wymianie żarówki nadal nie świeciło. Postanowiłem sprawdzić bezpieczniki wyjąłem wszystkie osiane w książce jako bezpieczniki świateł i jakie było moje zdziwienie gdy lewe tylne światło mijania nadal świeciło (wszystkie inne nie) do dziś nie wiem gdzie coś mogło zawinić.
Czy ktoś miał może taki problem albo czy bezpieczniki nie są źle opisane w książce. Czekam na wasze porady zanim będę musiał wydać parę stów na elektryka.
Pozdrawiam:
Piotr
Piotr
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
Piotr_K8401, przede wszystkim, to z tyłu nie ma świateł mijania
Z tyłu są zawsze i to w każdym samochodzie światła pozycyjne
W światłach mijania siedzą u nas żarówki H7 i nie są one monitorowane przez komputer, czyli jak się taka przejara, to kontrolka się nie zapala. Cała reszta żarówek, łącznie z żarówką oświetlenia tablicy rej., jest podpięta bezpośrednio pod komputer i NIE MA do nich jako takich bezpieczników - o wszystko dba komputer. Jeśli przepaliła Ci się żarówka z tyłu, wymieniłeś ją a ona nadal nie świeci, to albo wstawiłeś przejaraną żarówkę, albo nie świecenie się światła nie wynika z przepalonej żarówki, tylko masz gdzieś przerwę na przewodach. Może się też zdarzyć tak, że wymienisz żarówkę, ona będzie świecić, ale kontrolka będzie się nadal palić. Wtedy będzie to oznaczało, że wstawiłeś żarówkę niezgodną parametrami z tą, co powinieneś wstawić, czyli albo za słabą, albo za mocną.

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz
- Przebieg: 144000
- Silnik: T-Jet z gazem
- Podziękował: 219 razy
- Otrzymał podziękowań: 375 razy
- mpsfc
- klubowicz
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 19 razy
Obstawiam tak jak Maciej, ja miałem taka przygodę, zamiast żarówki 5 W wstawiłem 10 W, nie różnią się wizualnie.mwas pisze:wstawiłeś żarówkę niezgodną parametrami z tą, co powinieneś wstawić, czyli albo za słabą, albo za mocną.
Witamy serdecznie na forum

Piszę poprawnie po polsku. Ortograficznym ofermom, pseudodyslektykom i innym patentowanym leniom mówimy stanowcze nie 

- Piotr_K8401
- Nowy
Dałem 5W sprawdzałem. Kontaktowałem się z serwisem fiata i dali mi trzy wersje prawdopodobne:
1) styki w lampie się uszkodziły
2) uszkodzenie kabla w wiązce
3) podobno jest czujnik świateł (tzw. komputer świateł - pierwsze słyszę) i tam mogło coś paść
Jak uda mi się to naprawić dam znać co to było.
1) styki w lampie się uszkodziły
2) uszkodzenie kabla w wiązce
3) podobno jest czujnik świateł (tzw. komputer świateł - pierwsze słyszę) i tam mogło coś paść
Jak uda mi się to naprawić dam znać co to było.
Pozdrawiam:
Piotr
Piotr
- mwas
- Prezes
- Kontakt:
Takie rzeczy to chyba tylko w wersjach bardzo bogato wyposażonychPiotr_K8401 pisze:podobno jest czujnik świateł (tzw. komputer świateł - pierwsze słyszę) i tam mogło coś paść

Piotr_K8401, najłatwiej jest sprawdzić styki w lampie, trzeba tylko mieć miernik. Trzeba rozkręcić lampę, podłączyć do kostki, włączyć światła i sprawdzić, czy dochodzi napięcie do żarowy, która nie świeci. Miernikiem przykłada się do PLUSa żarówy, a minus do masu lub minusa jakiejkolwiek innej żarówy. Jak napięcia nie będzie, to oznacza, że napięcie gdzieś się gubi, wtedy trzeba sprawdzić styki w samej lampie, czy jest przejście od wtyczki do żarówki itd. Jest trochę kombinacji, życzę Ci tylko, żeby się nie okazało, że gdzieś wiązka jest padnięta, bo żeby to wymienić to chyba z pół auta trzeba by rozbebeszyć

- emmer
- klubowicz
- Przebieg: 32000
- Silnik: 1.5
- Rocznik: 2017
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
a nie mieliśmy już takiej usterki na forum?. napewno była. tylko nie chce mi sie szukać.
[ Dodano: |27 Sty 2012|, o 12:28 ]
klik

[ Dodano: |27 Sty 2012|, o 12:28 ]
klik
- krzyspi
- klubowicz
- Przebieg: 110250
- Silnik: 1.4 8V
u mnie był problem z pozycjami i przeciwmgielnym z tyłu... albo wymiana nic nie dała albo zaraz się paliła żarówka... ostatnio jakoś tak z kolegą mieliśmy chwilę i.. wyciągnęliśmy bezpiecznik (pod maską) od przeciwmgielnych i był cały...przełożyliśmy go w inne miejsce i światła są i reszta też dalej działa...chyba to jakaś magiczna sprawa z tymi światłami bo do dziś nie mogę tego racjonalnie sobie wyjaśnić...
"Będziemy wiecznie gnać.. ...nie próbuj nas zatrzymać... ...BO DROGA TO NASZ DOM"
- mwas
- Prezes
- Kontakt:
Tomek, zagadka pewnie została rozwiązana, tylko krzyspi nie podzielił się przyczyną problemu, a usterkę raczej usunął, bo do tej pory śmiga autem i był nawet na zlocie
Może on jak zerknie w ten wątek, to skrobnie co i jak było u niego
[ Dodano: |27 Sty 2012|, o 13:55 ]
Heh... krzyspi, wyprzedziłeś mnie sowim postem
Pozdrowionka 

[ Dodano: |27 Sty 2012|, o 13:55 ]
Heh... krzyspi, wyprzedziłeś mnie sowim postem

- krzyspi
- klubowicz
- Przebieg: 110250
- Silnik: 1.4 8V
mwas, wiem wiem że nie ma...zajełem się w sumie przeciwmgielnym ale od tamtego czasu minęły chyba ze dwa miesiące i odpukać żadnych problemów nie widać..szczerze mówiąc nie mam pojęcia jakie to ma ze sobą powiązanie ale jak na razie działa...dokładnie który to jest to dam znać później bo teraz mam przy sobie tylko służbowe auto..
"Będziemy wiecznie gnać.. ...nie próbuj nas zatrzymać... ...BO DROGA TO NASZ DOM"
- Piotr_K8401
- Nowy