Amfibia

Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 32000
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Amfibia

Post autor: emmer »

dzisiaj po raz kolejny zauważyłem że mój samochód zmienił się w akawrium. woda z tyłu za fotelem pasażera, woda pod nogami kierowcy. na razie udało mi się wymontować fotel kierowcy, zdjąc dywanik w połowie auta, wyciągnąc wygłuszenie. woda i smród. jeszcze nie zlokalizowałem przyczyn zalania ale wlazłem już pod deskę rozdzielczą. na razie podłoga cała, wszytskie zgrzewy ok, od spodu ładnie. żródło wody jest gdzieś pod deską w rejonie pedałó w górę. podejrzewam że podszybie gdzieś puszcza. jutro ciąg dalszy walki.

pytanko do darcyna: ile mnie będzie kosztował nowa wykładzina? tę trochę zdezelowałem, zresztą jest tak nasiąknięta że raczej będzie do wyrzucenia. wygłuszenie pod wykłądzinę pewnie kupię gdzieś na allegro?

wszystkie wskazówki mile widziane. jak się ociepli, to wyciągam wszytsko z samochodu, kładę od nowa przy okazji czymś wygłuszę.

najpierw tylko muszę znaleźć ten piep...ny przeciek
will
Moderator
Moderator
Przebieg: 120000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: will »

emmer obstawiam zatkane odpływy w podszybiu i woda przez filtr powietrza.Sprawdź czy nie masz liści w tych rurkach odpływowych.
LINEA 1.4 8V DYNAMIC
Astra K 1.4
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Przebieg: 131000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowań: 304 razy

Post autor: Tomek »

emmer, sprawdź czy filtr kabinowy nie jest mokry.
Trop który zaproponował will może być bardzo prawdopodobny.
A może jeszcze coś nie poszło przy wymianie przedniej szyby u Ciebie, i tam jest jakaś nieszczelność :pomysli , chociaż to było już dawno temu...

P.S. Wolał bym chyba ratować Twoją wykładzinę, bo te nowsze dużo brzydsze są, chociaż też nie pamiętam którą Ty dokładnie masz.
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Podziękował: 219 razy
Otrzymał podziękowań: 375 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

Ja obstawiam źle przyklejoną szybę. Miałeś przecież spotkanie z kanistrem. Plastikowe podszybie to tylko ozdoba, szyba pod nim kończy się nad rynną, z której ma lecieć odpływami na ziemie(lub alternator). Woda może wchodzić pod gumę wokół szyby w miejscu styku z listwą dachową. Ta guma to też ozdoba, szczelność zapewnia klej, którego gdzieś pewnie brak.
Awatar użytkownika
mireks
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 159000
Silnik: 2.0 Multijet
Rocznik: 2012
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy
Kontakt:

Re: Amfibia

Post autor: mireks »

emmer pisze: pytanko do darcyna: ile mnie będzie kosztował nowa wykładzina? tę trochę zdezelowałem, zresztą jest tak nasiąknięta że raczej będzie do wyrzucenia.
emmer wykładzina Linei jest podklejona tworzywem kauczukowym i nie przesiąka. Dlatego zrobił Ci się widoczny basen w samochodzie. Być może wyciągnie jej nie ma sensu jeśli można ją wyprać odkurzaczem piorącym. Gorzej, jeśli ta woda dostała Ci się pod wykładzinę, to wtedy może Ci zacząć korodować podłoga ponieważ nie ma szans na to, aby wilgoć odparowała spod wykładziny.
Temat do przemyślenia.
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz

woda przez filtr kabinowy odpada, bo to jest po lewej stronie. a temat z szybą jak najbardziej może byc trafny. samochód wysechł więc po robocie bede go polewał wodą. zobaczymy. woda wlazła pod wykładzinę, ale i dostała się na wykładzinę, ponieważ przy fotelu jest powycinana i po prostu podczas jazdy się przelała. raczej wszystko już wysuszyłem tylko wypiperzyłem to wygłuszenie spod tej wykładziny bo do niczego sie juz nie nadawało. tzeba tam bedzie chyba przykleić maty.

wiedziałem, że cos bedzie nie tak bo wczoraj podniosłem zadowolenie z samochodu.
Awatar użytkownika
mireks
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 159000
Silnik: 2.0 Multijet
Rocznik: 2012
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy
Kontakt:

Post autor: mireks »

emmer pisze:woda przez filtr kabinowy odpada, bo to jest po lewej stronie. a temat z szybą jak najbardziej może byc trafny. samochód wysechł więc po robocie bede go polewał wodą. zobaczymy. woda wlazła pod wykładzinę, ale i dostała się na wykładzinę, ponieważ przy fotelu jest powycinana i po prostu podczas jazdy się przelała.

wiedziałem, że cos bedzie nie tak bo wczoraj podniosłem zadowolenie z samochodu.
emmer, obniż zadowolenie do 60%. Może samo przestanie przeciekać :ryczy
Dobrze, że masz możliwość wysuszenia samochodu. Można się wtedy bawić. Ciekawą sprawą jest kiedy zaczęło Ci przeciekać, bo może faktycznie pozatykały Ci się te odpłwy odprowadzające wodę spod szyby?
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz

własnie że są drożne. od tego wczoraj zacząłem
Awatar użytkownika
mpsfc
klubowicz
klubowicz
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: mpsfc »

Michał, tytuł tematu powinien brzmieć "Łódź podwodna" bo amfibia pływa :ryczy
A poważnie to współczuję, miałem podobną sytuacje w seicento, winne okazały sie zatkane odpływy.
Piszę poprawnie po polsku. Ortograficznym ofermom, pseudodyslektykom i innym patentowanym leniom mówimy stanowcze nie :)
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz

moja tez pływa :) zmienie na akwarium
Awatar użytkownika
alvaro
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 205000
Silnik: 1.4 8v + LPG BRC
Rocznik: 2009
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: alvaro »

No i jakieś wnioski z "olewania" auta? ;)
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz

jeszcze w robocie. wieczorkiem dam znać.
Awatar użytkownika
kk25
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 150650
Silnik: 1.4 8V
Rocznik: 2008
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: kk25 »

Ja też stawiam raczej na źle przyklejoną szybę. Przyszły mrozy, materiały zaczęły pracować i mogła zrobić się nieszczelność. Michał, musisz dokładnie zdiagnozować problem i jeśli to szyba, to reklamować w ASO ( tam przecież naprawiałeś spotkanie z kanistrem). W takim przypadku na pewno trzeba będzie demontować szybę i wklejać ją na nowo. Przy okazji trzeba sprawdzić, czy nigdzie nie wdała się korozja. Gotówkowo, to za demontaż i montaż szyby ASO krzyczy około 200 zł, zestaw klejowy natomiast kosztuje około 100 zł.
Awatar użytkownika
emmer
klubowicz
klubowicz

a więc tak: osoby które nie wymieniły jeszcze odpływów na nowe to najwyższy czas to zrobić. ja wymieniłem tylko po stronie pasażera i to był mój błąd (chociaż drugi nowy leżał w garażu). po trzech latach użytkowania ten stary po stronie kierowcy tak sie ustawił (ale jakim cudem sam), że woda spływająca z niego trafiała bezpośrednio na przewód od sprzęgła. ten w takiej plastikowej osłonie wchodzi do wnętrza, a z nim jednoczesnie woda. podłoge tak mamy skonstruowaną, ze pomimo tego że fotel pasażera stoi na takim progu woda bez przeszkód płynęła nawet do tyłu.

tak więc usterka zdiagnozowana i usunięta.

przy okazji kumpel zwrócił mi uwagę na zbiorniczek płynu hamulcowego/sprzęgła. nie można dopuścić do zapalenia się kontrolki wskazującej na zbyt niski poziom płynu. najlepiej żeby był zawsze na max. a dlaczego - a dlatego, że czujnik jest niżej niż niż przewód do sprzęgła, a więc prawdopodobnie jak zapala sie kontrolka czujnika to sprzęgło już nie dostaje płynu i jest lipa.
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 344 razy
Otrzymał podziękowań: 957 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

emmer, dzięki za info. Rozumiem, że mówiąc odpływy masz na myśli te nowe od GP ?
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
ODPOWIEDZ