markus2021 pisze:Autko nadal w Aso, po zadzwonieniu kierownik mówił coś a słabym aku. i go pod prostownikiem męczą

po podpięciu pod komputer nie wykazywał błędów

. lecz jeszcze będą obserwować czy czasem nie winny jest aku. 1 roczny

. A Wczoraj mi wciskał iż ja jestem winny bo odpinam aku.

,wnika z tego ze w naszych autach nie można odpinać aku bo świrują centralki , tylko jak ja pamiętam to nie odpinałem aku.

ani razu

Myślę, że spece z ASO nie wiedzą co jest przyczyną usterki i wymyślają różne teorie w nadziei, że się przyznasz do którejś z nich. A później zręcznie dopasują do tej teorii całą litanię grzeszków użytkownika i zwalą całą winę na Ciebie.
W swoim samochodzie (też mam 1.3 Mj) nie odpinałem jeszcze od nowości akumulatora. Nie zdarzyło mi się również aby akumulator mi się rozładował do tego stopnia aby tak poważnie jak u Ciebie świrował sterownik silnika. Akumulator nie był nigdy ładowany. Ale faktem jest, że podczas porannego rozruchu w zimowej porze zdarza się, że zapali mi się lampka z emblematem samochodu i kłódeczki. Silnik pracuje normalnie, natomiast z niewiadomych przyczyn nie można otworzyć klapy bagażnika z konsoli samochodu. Z pilota klapa się otwiera. Po ponownym uruchomieniu silnika wszystko wraca do normy. Temat zbyt mało wydajnych akumulatorów jest w Linei powszechnie znany.
Może być również tak, że podczas rozruchu zimnego silnika sterownik faktycznie bardziej niż zwykle świruje. To wynik znacznie większego niż normalnie spadku napięcia pod obciążeniem rozrusznika, co może być symptomem awarii akumulatora nawet wówczas, gdy jest to jedno roczny egzemplarz. Należałoby sprawdzić woltomierzem jakie jest napięcie na akumulatorze podczas rozruchu silnika. Nie wiem przy jakim poziomie zaczyna głupieć sterownik silnika, ale wydaje mi się, że jeśli napięcie spada poniżej 12 V (normalnie pod podczas jazdy i postoju jest chyba 14,4), to w zasadzie akumulator nie nadaje się do użytku ponieważ wiecznie będzie coś nie tak z "elektryką".
Z drugiej jednak strony jeśli podczas montażu alarmu coś zostało źle podpięte i sterownik silnika jest przez to w chwili rozruchu zasilany zbyt niskim napięciem, to nie pomoże nawet akumulator z promu kosmicznego
U Ciebie pojawia się zbyt dużo błędów w komputerze sterującym. Jest mało prawdopodobne aby wysiadł Ci sterownik albo taka ilość czujników w jednym okresie czasu.