ustawienie spryskiwacza
- Szulcik74
- klubowicz
- Przebieg: 100000
- Silnik: 1.4 16V 120KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
ustawienie spryskiwacza
Witam, wydaje mi się że mam za nisko ustawione dysze spryskiwacza bo psika mi na 1/4 szyby czy ktoś wie jak można samemu te dysze ustawić?
- mireks
- klubowicz
- Przebieg: 159000
- Silnik: 2.0 Multijet
- Rocznik: 2012
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
- Kontakt:
Re: ustawienie spryskiwacza
Musisz zaopatrzyć się w niezbyt dużej wielkości śrubokręt i wetknąć jego końcówkę do wtryskiwacza prostopadle do osi natrysku. Śruba do regulowania kąta ustawienia spryskiwacza jest wyprowadzona na lewą stronę samochodu. Jeśli się spojrzy z bliższej odległości, to widać wyraźnie szczelinę do wetknięcia śrubokręta.Szulcik74 pisze:Witam, wydaje mi się że mam za nisko ustawione dysze spryskiwacza bo psika mi na 1/4 szyby czy ktoś wie jak można samemu te dysze ustawić?
- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz
- Przebieg: 144000
- Silnik: T-Jet z gazem
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 219 razy
- Otrzymał podziękowań: 375 razy
Ja robiłem to tak - gdy skończył się płyn, zastąpiłem go 0,5l wody destylowanej (szkoda płynu, a woda nic nie zaszkodzi). Przy okazji rozebrałem cały układ i wyczyściłem wężyki, złączki oraz same dysze. Dysze ustawiłem tak, aby strumień (na postoju) skierowany był nieco poniżej górnej krawędzi szyby. Na postoju spryskiwacza nie używam, dlatego nie leję za siebie ani na klapę bagażnika. Podczas jazdy strumień płynu kierowany jest idealnie na środek szyby skąd zabierają go wycieraczki.
FIAT Tipo SW Business Lounge T-Jet 1.4 @ 120KM
- Tomek
- Moderator
- Przebieg: 131000
- Silnik: 1.4 V8 + LPG
- Rocznik: 2009
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowań: 304 razy
Ja używam sprysków głównie na postoju. Gdy pryskamy podczas jazdy to płyn zawsze dostaje się na boczne szyby. Trochę to irytujące, nie macie może jakiegoś patentu na to ???
Wiele aut ma po bokach przedniej szyby coś jak takie jakby plastikowe ceowniki, żeby płyn nie ściekał na boki, a we Fiacie niestety nic takiego nie ma...
Wiele aut ma po bokach przedniej szyby coś jak takie jakby plastikowe ceowniki, żeby płyn nie ściekał na boki, a we Fiacie niestety nic takiego nie ma...
- emmer
- klubowicz
- Przebieg: 32000
- Silnik: 1.5
- Rocznik: 2017
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
mam i ja. trochę to wkurzające gdy jedziesz dłuższą trasę a ten płyn wyschnie na bocznych szybach i zostaje brud.Tomek pisze:Ja używam sprysków głównie na postoju. Gdy pryskamy podczas jazdy to płyn zawsze dostaje się na boczne szyby. Trochę to irytujące, nie macie może jakiegoś patentu na to ???