Koledzy i koleżanki, zwracam się do Was z prośbą, abyście podali Wasze najbardziej optymalne warianty dojazdu do Zakopca. Chodzi mi przede wszystkim o dojazd z regionów północno-zachodnich Polski, a przede wszystkim o sam końcowy etap podróży, czyli którędy ze Śląska

Do tej pory warianty, jakie ćwiczyłem, to:
- najbardziej standardowy, A4 do Krakowa i dalej zakopianką oraz
- przez Imielin, Oświęcim, Wadowice, Suchą Beskidzką, Jordanów i dalej zakopianką
Jako że planuję tam wypad na sylwestra, będę tam zmierzał dokładnie w piątek 30 grudnia, spodziewam się więc, że w ten dzień na zakopiance może być masakra

I tutaj właśnie prośba o Wasze opinie i ewentualne doświadczenia (o ile ktoś takowe posiada) z dojazdów w ten rejon w podobne dni oraz propozycje alternatyw. Najbardziej rozważam dojazd przez Bielsko-Białą, Żywiec, kawałek przez Słowację, Chochołów i wjazd do Zakopanego od strony południowej, ale nie wiem jak ta trasa wygląda i jak to czasowo wychodzi w porównaniu ze standardem. Jeśli ktoś ćwiczył taki wariant, to z miłą chęcią wysłucham wrażeń i opinii

Wszelkie sugestie mile widziane

Oczywiście zachęcam również do podzielenia się Waszymi doświadczeniami z dojazdu od drugiej strony, czyli ze wschodnich rejonów Polski

Kto wie, może lepiej mi będzie pojechać przez Lubelszczyznę