Parada Parowozów w Wolsztynie

Gdzie byłem,którędy jechałem...
Awatar użytkownika
krakus02
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 16V TJet
Rocznik: 2008
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: krakus02 »

mireks pisze:Pochwal się gdzie takie makiety można obejrzeć?

Czy to była jednorazowa impreza czy może jest to regularna wystawa?
mireks, Krakowski Klub Modelarzy Kolejowych organizuje co roku na początku grudnia takie wystawy modeli i na Hali Tramwajowej w Muzeum Inżynierii Miejskiej rozstawia wielką makietę połączonych stacji kolejowych. Pociągi poruszały się między stacjami, na której ruch koordynowany był przez zawiadowców, którzy porozumiewali się telefonami. Przy każdej stacji znajdowały się zegary, na których czas płyną odpowiednio do skali modeli i przejeżdżanych przez nich drogi. Pociągi poruszały się według rozkładu, obserwując bezbłędnie działające semafory. :)
„Śmiej się, śmiej, ale mój model to ferrari wśród Fiatów, oczywiście kiedy ja prowadzę" :ryczy
Awatar użytkownika
mireks
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 159000
Silnik: 2.0 Multijet
Rocznik: 2012
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy
Kontakt:

Post autor: mireks »

krakus02 pisze:
mireks pisze:Pochwal się gdzie takie makiety można obejrzeć?

Czy to była jednorazowa impreza czy może jest to regularna wystawa?
mireks, Krakowski Klub Modelarzy Kolejowych organizuje co roku na początku grudnia takie wystawy modeli i na Hali Tramwajowej w Muzeum Inżynierii Miejskiej rozstawia wielką makietę połączonych stacji kolejowych. Pociągi poruszały się między stacjami, na której ruch koordynowany był przez zawiadowców, którzy porozumiewali się telefonami. Przy każdej stacji znajdowały się zegary, na których czas płyną odpowiednio do skali modeli i przejeżdżanych przez nich drogi. Pociągi poruszały się według rozkładu, obserwując bezbłędnie działające semafory. :)
Skoordynowanie takiej wielkiej makiety musiało być niezłym wyzwaniem :)
Ciekawe jak później każdy z właścicieli doszukał się w którym miejscu makiety po wyłączeniu zasilania stanął jego pociąg, bo przecież wszystko trzeba było złożyć do pudła i wywieźć do stałej lokalizacji :zdiwiony
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 346 razy
Otrzymał podziękowań: 965 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

Oj obejrzałbym sobie tą wystawę... krakus02, oni to wystawiają tylko na jeden dzień ? Czy może funkcjonuje to przez jakiś czas ? Na początku stycznia wybieram się w tamte okolice, więc byłaby możliwość, żeby to odwiedzić :pomysli
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
Awatar użytkownika
krakus02
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 16V TJet
Rocznik: 2008
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: krakus02 »

mireks pisze:Skoordynowanie takiej wielkiej makiety musiało być niezłym wyzwaniem
Oprócz kilku zawiadowców, którzy na stałe przypisani są do swoich miejsc, każdy z właścicieli swoich składów kontroluje przejazd pociągu. Nie wiem jak to było technicznie rozwiązane, ale zarządzający pociągiem mieli sterowniki, które podczas przejazdu składu przepinali, co kilka metrów do makiety. Każdy pociąg miał płynne zatrzymanie i rozruch, a dodatkowo wydawał odgłosy pracy i hamowania!!!

zdjęcia

mwas pisze:oni to wystawiają tylko na jeden dzień ? Czy może funkcjonuje to przez jakiś czas ?
Wystawa ta trwała 3 dni, od piątku do niedzieli, ale co jakiś czas organizują takie spotkania-wystawy-zloty w różnych częściach kraju
„Śmiej się, śmiej, ale mój model to ferrari wśród Fiatów, oczywiście kiedy ja prowadzę" :ryczy
ODPOWIEDZ