zawieszenie przednie

Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Przebieg: 98000
Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
Rocznik: 2010
Podziękował: 344 razy
Otrzymał podziękowań: 957 razy
Kontakt:

Post autor: mwas »

mireks, a jesteś pewny, że są one takie same haj w Grande ?? Pamiętam, że jak zmieniałem u siebie, to z hurtowni najpierw wziąłem właśnie takie dedykowane do G. Punto, ale potem się okazało, że musiałem je wymienić, bo te od grande miały troszkę inną średnicę śruby :pomysli Wiem, że te łączniki w katalogu Fiata mają numer 51815479, a ja zastosowałem zamiennik TRW - model dla naszych auto to JTS566 a one pasują m.in. do Fiorino oraz do jakiegoś modelu Peugeota i Citroena :ink Ale powiem szczerze, że tych 80 kilka PLN to w sumie niedrogo jak na oryginał, coś mi się kołacze, że ode mnie chcieli więcej za nie w ASO :pomysli
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
Awatar użytkownika
mireks
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 159000
Silnik: 2.0 Multijet
Rocznik: 2012
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy
Kontakt:

Post autor: mireks »

mwas pisze:mireks, a jesteś pewny, że są one takie same haj w Grande ?? Pamiętam, że jak zmieniałem u siebie, to z hurtowni najpierw wziąłem właśnie takie dedykowane do G. Punto, ale potem się okazało, że musiałem je wymienić, bo te od grande miały troszkę inną średnicę śruby :pomysli Wiem, że te łączniki w katalogu Fiata mają numer 51815479, a ja zastosowałem zamiennik TRW - model dla naszych auto to JTS566 a one pasują m.in. do Fiorino oraz do jakiegoś modelu Peugeota i Citroena :ink Ale powiem szczerze, że tych 80 kilka PLN to w sumie niedrogo jak na oryginał, coś mi się kołacze, że ode mnie chcieli więcej za nie w ASO :pomysli
mwas co do pewności kompatybilności z GPunto nie jestem pewien, ale sprzedawca powiedział, że to te same elementy. Te 84 złotówki są liczone razem z nakrętkami. Dostałem dobry rabat na części stąd cena atrakcyjna. Normalnie sam tylko łącznik według kilku ASO to cena ok. 94 złociszy.
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Kontakt:

mireks pisze:Normalnie sam tylko łącznik według kilku ASO to cena ok. 94 złociszy.
Coś mi się kołacze, że one po tyle właśnie stały w ASO, coś ok 100 PLN/szt :pomysli Co do kompatybilności z G. Punto jestem pewien, że są inne, chyba że sprzedawcy chodziło np. o Punto Evo, to tego niestety nie jestem w stanie potwierdzić. Swoje kupowałem w zaprzyjaźnionej hurtowni motoryzacyjnej i płaciłem za nie po rabacie ok 55 PLN / szt :luzak Również były od razu z nakrętkami :ink
darcyn
klubowicz
klubowicz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: darcyn »

grande ma zawieszenie żywcem wzięte z opla!! wg programu na pewno nie pasuje. jak jest na żywo nie sprawdzalem.
evo to to samo co grande
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Kontakt:

Więc potwierdza się po raz kolejny, że sprzedawcy nie wiedzą, co sprzedają :lacha
Awatar użytkownika
buhert
klubowicz
klubowicz
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: buhert »

darcyn pisze:grande ma zawieszenie żywcem wzięte z opla!!
a nie odwrotnie skoro pół Corsy to Grande z silnikiem itd(?) :smak

Corsa = Grande
Combo = Doblo
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Rocznik: 2008
Podziękował: 219 razy
Otrzymał podziękowań: 375 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

...
Nemo = Fiorino = Bipper
Croma = Vectra = AR159 = Sabb9-3
will
Moderator
Moderator
Przebieg: 120000
Silnik: 1.4 8v
Rocznik: 2007
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: will »

1+2=3 :ink
LINEA 1.4 8V DYNAMIC
Astra K 1.4
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz

Linea więcej w przednim zawieszeniu(jeśli nie wszystko) z Qubo/Fiorino niż z GP.... z którym i tak dużo rzeczy jest wspólnych

Qubo/Fiorino też jest Tureckie
Ostatnio zmieniony 04 lis 2011, 20:03 przez Kuzyn_z_Sosnowca, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomek
Moderator
Moderator
Przebieg: 131000
Silnik: 1.4 V8 + LPG
Rocznik: 2009
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowań: 304 razy

Post autor: Tomek »

Linea więcej w przednim zawieszeniu(jeśli nie wszystko) z Qubo/Fiorino niż
Same niezwykle popularne auta :zlośnik
Awatar użytkownika
mireks
klubowicz
klubowicz
Kontakt:

Łącznik stabilizatora - aktualizacja.

W poprzednim poście z dnia 3 listopada godz. 20:16 tego wątku napisałem, że:
  • 1) łącznik jest taki sam dla wszystkich modeli Linei
    2) łącznik jest taki sam jak w Grande Punto (informacja od sprzedawcy)
    3) lewy i prawy łącznik są takie same czyli nie ma zagrożenia zakupu nieodpowiedniego egzemplarza
    4) należy bezwzględnie zakupić w komplecie nakrętki 2 szt. na łącznik ponieważ fiat zmienił skok gwintu i stare nakrętki nie pasują do nowych łączników
i dodatkowo mwas 3-go listopada o 21:33 w tym wątku napisał , że łączniki w katalogu Fiata mają numer 51815479 i miał rację. Ten element został wprowadzony do obiegu części zamiennych w kwietniu 2010 r. (podaje z ePERem - katalogiem Fiata dostępnym online tutaj).

Element ten pasuje także do samochodów (dane za ePerem):
(FIAT) - 3S GRANDE PUNTO INTERNAT.(2008-....)
(FIAT) - 3M LINEA (2007-....)
(FIAT) - 3N N. FIORINO FIAT-QUBO (2007-....)

Natomiast mi się trafił łącznik o kodzie 50515276 (zakup w ASO FIAT). Część pasuje do samochodów:
(FIAT) - 4B PUNTO EVO ABARTH (2010-....)
(FIAT) - 3J PUNTO EVO (2009-....)
(FIAT) - 3X GRANDE PUNTO ACTUAL (2009-....)
(ALFAROMEO) - X6 ALFA MITO (2008-....)
Edit - nie kupujcie tego łącznika - jest dłuższy o ok. 10 mm od łącznika 51815479. Więcej info w dalszej części wątku. Łącznik bez problemu da się włożyć do samochodu, ale samochód w lewych lub prawcyh zakrętach może inaczej się układać na boki

W tym zestawieniu brak Linei, ale życie udowodniło, ze to ta sama część, bo ją mam zainstalowaną w samochodzie.
W tym miejscu nie wypada pominąć faktu, że miłośnicy tuningu mogą sobie swobodnie wstawić łącznik o podanym przeze mnie numerze i będą mogli mieć cząstkę abartha w trzewiach Linei. Dodam tylko, że przybyło mi po wymianie łącznika ok 5 KM mocy więc coś w tym jest :ryczy

Jak się to ma więc do moich wcześniejszych twierdzeń?
Ad 1), 2) i 3) - podtrzymuje moje doktorskie wywody
Ad 4) po przeprowadzeniu dochodzenia i w odpowiedzi na post Covala z dnia 3 listopada godz 20:33 stwierdzam, że skok gwintu jest taki sam tj. nakrętki są typu M10x1,25. Nic się więc nie zmieniło w kwestii gwintu (stan na listopad 2011). Widziałem na własne oczy jak stara i nowa nakrętka pasująca do nowego łącznika wkręca się na stary łącznik stabilizatora. Na wszelki jednak wypadek warto kupić komplet śrub. To wydatek zaledwie 3 zł za parkę, a w przyszłości będziemy mieć mniej problemów z wymianą uszkodzonego elementu (zapieczenie, zardzewienie i inne niespodzianki).

Jak wygląda sam łącznik?
Wszyscy to zapewne wiedzą, ale gdyby jednak ktoś się zastanawiał co mu tak wali na nierównościach w zawieszeniu, to na rysunku poniżej pokazuję gdzie się ten element znajduje po prawej i lewej stronie przedniego zawieszenia (widoczna tylko prawa strona), a na fotce zamieszczam wizerunek sprawcy.

Koszty:
Oryginalny łącznik fiata: 81 - 95 zł (w zależności od ASO)
Nakrętki 2 szt. - 2x1,60 zł
Robocizna mechanika - 20 zł za jedną stronę

Czas wymiany: 20 minut jeśli śruby się nie zapiekły

mireks

PS. Piwa mogę w każdej ilości przyjąć na III LKP :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2011, 18:39 przez mireks, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rafcio
Moderator
Moderator
Przebieg: 130000
Silnik: 1.4 Turbo 120KM
Rocznik: 2013
Podziękował: 332 razy
Otrzymał podziękowań: 164 razy

Post autor: Rafcio »

A mi coś się zdaje że znowu padł łącznik ale teraz tylko prawy. Kurde te łączniki to chyba z kartonu robią
OPEL ZAFIRA TOURER
1.4 Turbo 120KM Benzyna :jazda
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz

mireks, się rozpisałeś :) Czyli kupujemy łącznik "do Fiata" i jedziemy.

rafcio082 pisze:A mi coś się zdaje że znowu padł łącznik ale teraz tylko prawy. Kurde te łączniki to chyba z kartonu robią
Mój się skończył po 12 tyś km. Zależy po jakich drogach jeździmy. Dlatego myślałem o markowych zamiennikach np Billstein czy Lemforder. Kosztują tyle co oryginał, który nie wiadomo kto robi. Liczę, że będą wytrzymalsze.
Awatar użytkownika
mwas
Prezes
Prezes
Kontakt:

mireks pisze:PS. Piwa mogę w każdej ilości przyjąć na III LKP
mireks, o to to się nie martw, browar będzie :ink Jednak biorąc pod uwagę Twój wywód filozoficzny stwierdzam, że: owszem, te elementy może i pasują od Grande Punto, ale zapewne w drugą stronę nie :lacha Pewnie jest tak, że średnica śruby od Grande jest ciut cieńsza, jak u nas, dlatego od Grandziaka niby pasują (w sensie, że da się je wcisnąć w odpowienie miejsce), trwam jednak przy nadziei, że nie padną Ci one zbyt szybko, bo po prostu zaczną latać z uwagi na mniejszą średnicę śruby niż powinny być :lacha Dlatego ja zostaję przy swoim: w razie potrzeby montować będę dedykowane do naszych aut modele (czyli takie do: Cubo/Fiorino/Linea + do tego Peugeot i Citroen, ale modeli nie pamiętam :ink).
Coval pisze:Mój się skończył po 12 tyś km. Zależy po jakich drogach jeździmy. Dlatego myślałem o markowych zamiennikach np Billstein czy Lemforder. Kosztują tyle co oryginał, który nie wiadomo kto robi. Liczę, że będą wytrzymalsze.
Coval, moje padły ok 10 tys km temu, poprzednie wytrzymały ok 50 tys, z tymi na razie nic się nie dzieje i mam nadzieję, że tak zostanie. Trzeba jednak brać pod uwagę, że Ty masz T-Jet'a, który niestety ma troszkę cięższy przód, jak u nas, zwykłych 8V :ink Może to mieć zapewne wpływ na szybsze ich padanie u Was, T-Jet'owców :ink
Awatar użytkownika
mireks
klubowicz
klubowicz
Kontakt:

mwas pisze:mireks, biorąc pod uwagę Twój wywód filozoficzny stwierdzam, że: owszem, te elementy może i pasują od Grande Punto, ale zapewne w drugą stronę nie :lacha Pewnie jest tak, że średnica śruby od Grande jest ciut cieńsza, jak u nas, dlatego od Grandziaka niby pasują (w sensie, że da się je wcisnąć w odpowienie miejsce)
mwas wydaje mi się, że tutaj nie może być mowy o innych średnicach tulej w GP i Linei, w które wciska się końcówki łącznika stabilizatora, bo średnica gwintu określa wielkość otworów tulej w drążku stabilizującym i amortyzatorze. Na moje oko te łączniki były takie same :pomysli
No ale może nie wszystko wiem?
ODPOWIEDZ