Witam
Postanowiłem zrobić ten post bo chyba jako pierwszy jestem już po wymianie rozrządu w sensie łańcucha w mjet 1,3
Wymieniany był w ASO Katowice ul.Kościuszki, wymiane doradziły mi 2 osoby oraz pracownik ASO po wstępnych oględzinach głosowych
Faktycznie samochód chodzi teraz o wiele ciszej nie ma już takiego metalicznego dzwięku a do tego ogólnie działa o wiele lepiej
Wymiana nie była na gwarancji
To ciekawe dlaczego tak się stało przy tak, stosunkowo, małym przebiegu.
W instrukcji nie znalazłem żadnych informacji na temat przebiegu przy jakim należy wymienić rozrząd.
Rozmawiałem kiedyś na ten temat z zaprzyjaźnionym mechanikiem z serwisu Fiata i twierdził, że jeśli pilnuje się uważnie poziomu oleju w silniku, który smaruje również łańcuch rozrządu to powinien wytrzymać nawet 300.000 km (czyli domniemany przez Fiata dożywotni przebieg silnika), dlatego w instrukcji nie ma na ten temat żadnej informacji.
W poprzednim aucie (Fiat Siena) miałem informacje w instrukcji, że należy wymienić pasek po 105.000 km, ale to był pasek a nie łańcuch.
WoReK a kontrolowałeś poziom oleju, bo jeśli auto miało poprzedniego właściciela to oczywiście nie wiadomo?
No chyba, że to po prostu taki pech że łańcuch był wadliwy i poleciał.
Kto chce - szuka sposobu,
kto nie chce - szuka powodu.
więc koszt części razem z wymianą wyszły 840 zł więc Tomek był najbliżej
Pozatym wraz z wymianą rozrządu miałem umyte lub wytarte auto z zewnątrz oraz odkurzone w środku także na dzień dzisiejszy naprawde polecam te ASO
Samochód kupiłem używany i jest duża szansa że licznik został przestawiony ja pilnuje poziomu oleju i trzymajcie kciuki że teraz już tylko będzie lepiej
W najbliższym czasie będę w poznaniu na delegacji może się załapie na jakiś mini zlot