zawieszenie przednie
- ROMANO3
- Nowy
- Przebieg: 20000
- Silnik: 1.4 8v
- Rocznik: 2010
zawieszenie przednie
W momęcie przejazdu przez przejazd kolejowy słychać tąpnięcie gdzieś w okolicy przedniego zawieszenia i kolumny kierowniczej.Jest to też wyczuwalne na kierownicy.W serwisie po oględzinach uważają że jest wszystko w porzadku ale w 12 letnim matizie żony jest dużo lepiej.autko ma 6 tyś przebiegu i czy normalne jest jak traci częściowo przyczepność na śliskim to czuć szarpanie podczas ruszania.
- emmer
- klubowicz
- Przebieg: 32000
- Silnik: 1.5
- Rocznik: 2017
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
no niestety zawieszenie przednie nie jest najmocniejszą stroną tego modelu. przejrzyj forum, jest obszerny temat. tąpniećie z tego co pamiętam, to efekt braku bałwanków - może i uciebie jest taki kwiatek. zrywanie przyczepności też nie nowośc. niestety taki urok tego samochodu. odnośnie pierwszego problemu to nie jest normalna rzecz. jeżeli ASO twierdzi że tak to po prostu zmień ASO
- Kuzyn_z_Sosnowca
- klubowicz
- Przebieg: 144000
- Silnik: T-Jet z gazem
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 219 razy
- Otrzymał podziękowań: 375 razy
- mwas
- Prezes
- Przebieg: 98000
- Silnik: 1.4 MultiAir 170 KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 344 razy
- Otrzymał podziękowań: 957 razy
- Kontakt:
ROMANO3, tak jak radzą koledzy: możesz to olać i czekać do kolejnego przeglądu, albo... zmień po prostu ASO. Ja proponuję przede wszystkim sprawdzić bałwanki i łączniki stabilizatorów - to są najczęstsze przyczyny stuków (tąpnięć) w przednim zawieszeniu. Skoro ASO twierdzi, że tak ma być, bo to jedyne co pozostaje to zmienić ASO, bo tak na pewni NIE MA BYĆ ! Masz świeże auto z tym samym silnikiem co ja, więc pewnie i masz gwarancję. U mnie ostatnio jak pojawiły się stuki, to jedne ASO też stwierdziło, że wszystko jest OK i tak widocznie ma być... Inny serwis obadał sprawę, i okazało się, że łącznik stabilizatora dostał już po d..ie, tylko że ja na nim zrobiłem 50 tys. km ! Oczywiście, po wymianie jest błoga cisza (jak w 20to letnim Golfie
- żarcik taki
) Ja na Twoim miejscu walczył bym z tą "przypadłością", jak nie w tym, to w innym ASO.

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir 170 KM
-
- klubowicz
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
może to będzie wyglądać na mały off-topic ale nie chce zakładać nowego tematu. otóz wracając w nocy, w czasie mgły o konsystencji mleka w ostatniej chwili zauważyłem martwego lisa na drodze. w czasie wymijania jednak prawe koło jeszcze na nim podskoczyło, ale dało się w tym momencie usłyszeć metaliczne stuknięcie. czy waszym zdaniem coś mogło ulec awarii? próbowałem pare km dalej troche go kołysać na boki, ale zachowywał sie normalnie.
-
- klubowicz
- Przebieg: 0
- Silnik: 1.4 8v
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Grzesioklb, coś drogo Ci to policzyli 120zł za odkręcenie 2 nakrętek skasowali 53zł:pomysli sporo,a cena samego łącznika jeszcze nie kładzie na kolana,a tu link:
http://www.fiat-lancia-alfa.pl./lacznik ... ednie.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.fiat-lancia-alfa.pl./lacznik ... ednie.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- cichy
- klubowicz
- Przebieg: 217000
- Silnik: 2.0 110KM HDi
- Podziękował: 104 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
- Kontakt:
ENDRIU, znalazłem jeszcze tańszy http://allegro.pl/lacznik-stabilizatora ... 86315.html" onclick="window.open(this.href);return false; oraz http://allegro.pl/lacznik-stabilizatora ... 27799.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Sympatyk forum :-)