otóż po problemach z komputerem w serwisie umówiony zostałem na czwartek i diagnoza sie odwlecze. nie mniej jednak zdziwił mnie fakt ze przy okazji suszenia lampy (z powodu źle założonej uszczelki) za wymiane żarówki przeciwmgielnej skasowali z mojego ojca 7.50+2.50 za żarówke można powiedzieć że jeszcze nie raz mnie zaskoczą
Kłopoty z odpalaniem ciepłego silnika jednoznacznie wskazują na błędy czujnika... którego... to może być ciekawe doświadczenie.
Gdyby czujnik "padł" to sprawa prosta... diagnostyka wykaże i po problemie, tutaj...
Ostatnio walczyłem z podobnym problemem w aucie Syna. auto nie odpalało przy ciepłym silniku... trzeba było kręcić kilkakrotnie, odpalać w wciśniętym pedałem gazu..
Po kilkunastu próbach serwisu (!) szczęśliwie dla mnie zdiagnozowano usterkę czujnika położenia wału, który "akurat" zgłosił właściwy kod błędu, wcześniej różne kody zgłaszały inne czujnik "ogłupione" usterką tego właściwego... wcześniej sprawdzono chyba wszystko co było w torze paliwowo / elektrycznym...
Reasumują... diagnosta - tak, odpalanie z pedałem gazu "w podłodze" - nie, te czasy dawno minęły...
Linea 1.4 8v & LPG r.2007 wersja Dynamic 85 KKm (Syn)
Linea 1.4 Turbo r.2009 wersja Dynamc 56 KKm (To ja)
mam pytanko.
czy ktos z was miał takie zdarzenie w lince T- jet ,ze jak ciepławy silnik to po uruchomieniu na pracę jałowa obroty ustawiają sie prawidłowo na 900,a przy zimnym po nocy czy kilku godz stania przy odpaleniu obroty ustawiają sie na 1300-1500.po dodaniu gazu normują sie do 900.autko na gwarancji bo dopiero trzy miesięczne,ale ciekawość co powiedzą w ASO.czy to może być wina turbinki?
Ciekawe.
Dodam ,ze to pojawiło sie od dwóch tygodni.
Pozdrawiam
Nie wiem jak T-jet ale w 8V na dzień dobry na zimnym silniku jest 1200 na jałowym i w miarę rozgrzewania się silnika schodzą stopniowo do 800-900 i to chyba prawidłowe zachowanie
Odrzucam Waszą rzeczywistość i tworzę sobie własną
SZAMAN, to normalne. Zimny silnik dostaję mieszankę bogatszą w paliwo, aby rozruch był łatwiejszy i szybciej nagrzał się katalizator. Jak złapie trochę temperatury obroty ustawiają się poniżej 1000.
Nie gazuj zimnego silnika. Najlepiej po odpaleniu od razu rozpocząć jazdę. Delikatnie i spokojnie. Wtedy silnik szybko i równomiernie się nagrzewa.
Dziękuje wam bardzo za odpowiedzi tylko zastanawia mnie czemu miesiąc- dwa temu przy włączeniu bardzo szybko schodziło ,powiem więcej ,ze prawie zawsze ustawiało sie na 900-1000.
Co do obecnej sytuacji to własnie tak robię ; nie przygazowuje tylko ruszam spokojnie z parkingu i po kilkunastu metrach wszystko dochodzi do normy.
W podzięce za info przesyłam kilka zdjęć w mojej galerii .mam trochę bzika na punkcie tuningowania ,ale delikatnego bez skrzynek po jabłkach na klapie.Wewnątrz mam przód i tył pasażerów podświetlony oczywiście - niebiesko ,jak również bagażnik i ....kierownicę ( to chyba rzadkość.Nie wspomnę o grillu w czerwieni...i to nie koniec.Jestem elektronikiem i dlatego jest mi to nie obce. Kiedyś zrobię zdjęcie nocne..efekt pędzącego smoka-dragona w świetle reflektorów.
pozdrawiam
SZAMAN o widzę że będę miał się kogo poradzić przy zabawach i dorabianiu up-gradów do linki - elektroniką się trochę interesuję i kilka rzeczy zdarzyło mi się polutować (niektóre nawet działają ) jedna z efektowniejszych to zegar binarny w obudowie twardego dysku
Galeria super
Listwy z tyłu i pedały sam wykonałeś czy zamawiałeś gdzieś? Bo oryginały to chyba nie są?
Podoba mi się pomysł z zasłonięciem dziurki na kluczyk na klapie - w sumie użyłem jej tylko raz żeby sprawdzić czy kluczyk działa więc by mi jej nie brakowało
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odrzucam Waszą rzeczywistość i tworzę sobie własną