Spalanie T-Jet

duskap
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 113000
Silnik: 1,4 T-Jet+LPG
Rocznik: 2008
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: duskap »

buhert pisze:
duskap pisze:buhert, zażynasz silnik :) I to na dotarciu :)
srali muchy będzie wiosna będzie trawa lepiej rosła :lacha zazdrość przez Ciebie przemawia :smak

Ostatnie tankowanie - spalanie wyszło 6,6l :zlośnik jeździmy dalej :)
Nie. Po prostu takie są fakty. Zażynasz silnik na dotarciu. Prawie wcale nie wkręcasz go na wyższe obroty. Również w swoim cudzie po naprawie hamulców osiągnąć mogę takie spalanie ale nie jest to korzystne dla silnika. ABy osiągnąć takie spalanie w mieście, korkach to naprawdę niziutkie obroty, gaz ledwie wciskany, co chwila wyższy bieg.
Dwumas Ci długo nie potrzyma.
Awatar użytkownika
Kuzyn_z_Sosnowca
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 144000
Silnik: T-Jet z gazem
Podziękował: 219 razy
Otrzymał podziękowań: 375 razy

Post autor: Kuzyn_z_Sosnowca »

duskap pisze:Dwumas Ci długo nie potrzyma.
Trochę to wkurzające, kupujesz auto za niemałą kasiorę i musisz jeździć tylko w taki sposób, bo jak nie to zniszczysz "to", albo uszkodzisz "co innego". Nie każdy jest inż. lub przynajmniej interesuje się zagadnieniami techniki motoryzacyjnej. 80% ludzi kupuje auto wsiada i jeździ jak chce. Potem nagle okazuje się że DPF albo dwumasa do kosza. Nie powinno tak być.

Ostatnio musiałem dużo i szubko jeździć po mieście i miałem 11,4L na 100km. Teraz nieco spokojniej i mam 9L/100km. Trasa 7,3l/100km.
Awatar użytkownika
buhert
klubowicz
klubowicz
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: buhert »

duskap pisze:ABy osiągnąć takie spalanie w mieście
po pierwsze drogi kolego znający się na "docieraniu silników" - nie jeżdżę w mieście(gdybym jeździł to kupiłbym sobie Seicento albo Pandę a nie limuzynę) - a jeśli już to jest to "przelot przez miasto"
pisałem że moje spalanie to 80% trasa i 20% miasto :zlośnik
duskap pisze:Prawie wcale nie wkręcasz go na wyższe obroty.
po drugie - obroty rzędu do 3500 obrotów przy normalnej jeździe i od czasem pogoń do 5000 obrotów jak się ktoś trafi
to nie obroty prawda(?) :zlośnik
duskap pisze:Po prostu takie są fakty
no tak są - w TVN :ink

Poza tym na stronie "7" tego tematu jest taki użytownik jak jay_21 - potwierdzał że ma(miał) podobne spalanie czyli można
Mam prośbę - jeśli irytuje Cie moje spalanie napisz mi PW to przestanę pisać w tym temacie ile pali mi T-JET
i zaoszczędzimy sobie śmiechu z ''zażynaniem silnika'' które "robię" :smak
i wtedy zawsze będzie panowała opinia w necie że Turbodoładowane jednostki dużo palą(nie tyle ile w katalogu)
i że to co piszę Fiat w katalogu na temat średniego spalania T-JETa to "bajka" :P
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jay_21
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 67000
Silnik: 1.4 T-Jet
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: jay_21 »

buhert, na co dzień mam teraz większe spalanie, bo jeżdżę 50/50 miasto/autostrada :) Ale jak jeździłem tylko autostradą to takie spalanie jest jak najbardziej możliwe do osiągnięcia

[ Dodano: |8 Kwi 2011|, o 16:51 ]
duskap, dwumasie nic nie będzie, o ile nie będziesz dawał pełnego buta przy niskich obrotach. Przy toczeniu się w korku nie ma to wpływu. Jak przy niskich obrotach delikatnie manewrujesz gazem to nic się nie stanie.
Linea 1.4 T-Jet Red Flamenco Dynamic
Awatar użytkownika
buhert
klubowicz
klubowicz

jay_21 pisze:Ale jak jeździłem tylko autostradą to takie spalanie jest jak najbardziej możliwe do osiągnięcia
dziękuje - moje spalanie to 80% trasa i "jest jak najbardziej możliwe do osiągnięcia" :P
Awatar użytkownika
jay_21
klubowicz
klubowicz

buhert, ale co jak co to taka ekonomiczna jest dla mnie zbyt męcząca... :jazda
duskap
klubowicz
klubowicz

buhert, pisz ile wlezie o spalaniu :) Bez naszych wymian zdań byłoby nudno w tym temacie. Hmm... obroty 3500 - 5000 i takie spalanie... w Erze :)
Awatar użytkownika
buhert
klubowicz
klubowicz

duskap pisze:Hmm... obroty 3500 - 5000 i takie spalanie
"...po drugie - obroty rzędu do 3500 obrotów przy normalnej jeździe i od czasem pogoń do 5000 obrotów..."

pogoń nie trafia się wiele razy bo godnych rywali w moich rejonach mało. Ostatnio TDi w Octavii było no to śmiech na sali takie coś pojechać :lacha
Q
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 0
Silnik: 1.4 8v 77KM
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Q »

buhert, tylko uważaj żebyś Octavii z niebieskimi światełkami nie "pojechał" :ink
Odrzucam Waszą rzeczywistość i tworzę sobie własną :ink
Awatar użytkownika
buhert
klubowicz
klubowicz

Q pisze:buhert, tylko uważaj żebyś Octavii z niebieskimi światełkami nie "pojechał" :ink
nie wiem czy też tak masz ale Linea w tym kolorze sprawia że wielu kierowców zwalnia bo myśli że to jakaś policja jak do nich "dojeżdżam" :zlośnik

a co do Octavii to wiem wiem - ale ta którą pojechałem to był jakiś zielonkowaty kolorek i to jeszcze Kombi :lacha

i chyba ten TDi 90konny bo ja jeszcze nie zacząłem a ten już coś nie mógł :lacha przy 140 odpuścił :jazda

a 5000obr było bo mnie zaczął pod górkę wyprzedzać no to bez przesady żeby Szkoda mnie objeżdżała a jak zobaczyłem "TDi" no to dawaj :)
Awatar użytkownika
jay_21
klubowicz
klubowicz

buhert pisze:a 5000obr było bo mnie zaczął pod górkę wyprzedzać no to bez przesady żeby Szkoda mnie objeżdżała a jak zobaczyłem "TDi" no to dawaj
czyli mam rozumieć, że po szczeniacku utrudniłeś mu manewr wyprzedzania? :red
Awatar użytkownika
ślimak
Administrator
Administrator
Przebieg: 7000
Silnik: 2.0 HYBRID
Rocznik: 2022
Podziękował: 553 razy
Otrzymał podziękowań: 441 razy
Kontakt:

Post autor: ślimak »

buhert pisze:a co do Octavii to wiem wiem - ale ta którą pojechałem to był jakiś zielonkowaty kolorek i to jeszcze Kombi

i chyba ten TDi 90konny bo ja jeszcze nie zacząłem a ten już coś nie mógł przy 140 odpuścił

a 5000obr było bo mnie zaczął pod górkę wyprzedzać no to bez przesady żeby Szkoda mnie objeżdżała a jak zobaczyłem "TDi" no to dawaj
Nie popieram takiego zachowania tj. ani wyprzedzania pod górkę, ani utrudniania wykonywania manewru - jeżeli widziałeś,ze auto już mu nie daje się bardziej rozkręcic powinieneś odpuścić i nawet w kodeksie drogowym jest tak gdzie mniej więcej napisane. Tymczasem za zachowanie na drodze ode mnie masz :red. Niczego to nie zmienia, ale...
Toyota sie je..e !!
duskap
klubowicz
klubowicz

E tam. Kolega buhert pewnie tylko żartował i dał mu dokończyć manewr :) A za górką się odegrał :)
Awatar użytkownika
Sebastian
klubowicz
klubowicz
Przebieg: 35000
Silnik: 1.4 16v
Rocznik: 2017
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Sebastian »

Mnie niebiescy skasowali 500zł i10 punktów za to że jakiś koleś się nie dał wyprzedzić. Co go fiat będzie wyprzedzał.I od tego czasu ja odpuszczam niech sobie jedzie i tak go dopadnę na światłach. :zlośnik
Awatar użytkownika
jay_21
klubowicz
klubowicz

Ok ale wróćmy już do tematu o spalaniu a o wyczynach pochwalmy się w innym wątku :)
ODPOWIEDZ