Rysy na przedniej szybie
- karol_zydek
- klubowicz
- Przebieg: 170000
- Silnik: 1.4
- Rocznik: 2008
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 42 razy
Rysy na przedniej szybie
Witam. Czy miał może ktoś podobny problem do mojego?? Po zimie mam pełno rys na przedniej szybie... Myślałem że ktoś zrobił je złośliwie ale wykluczyłem to po dokładniejszym obejrzeniu ich. Rysy wyglądają jakby powstały podczas zdrapywania lodu w zimie ale wątpię żeby plastikowa drapaczka mogła zrobić takie coś
Jeśli ktoś zna jakiś sposób aby te ryski zlikwidować proszę o pomoc. Dzięki z góry

Pzdro Karol
-
- klubowicz
- Przebieg: 0
- Silnik: 1.4 8v 77KM
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Znam to z autopsji...
Sama skrobaczka nie powoduje rys ale skrobaczka w połączeniu z brudem (piaskiem) już tak.
Sam szukałem ale jedyną skuteczną i 100% metodą jest wymiana szyby ( a zimą używanie odmrażacza zamiast skrobaczki ).
Można polerować tlenkiem ceru (chyba tak się nazywa), są też specjalne politury do szyb - i polerka mechaniczna - ale to usuwa tylko bardzo drobne ryski - większych nie wypolerujesz bo zrobisz soczewkę na szybie która przeszkadza znacznie bardziej niż same ryski (a i przy polerowaniu małych trzeba baaardzo uważać).
Albo się do nich przyzwyczaisz i poczekasz aż się coś szybie stanie, albo wymienisz szybę od razu - niestety droga zabawa..
Sama skrobaczka nie powoduje rys ale skrobaczka w połączeniu z brudem (piaskiem) już tak.
Sam szukałem ale jedyną skuteczną i 100% metodą jest wymiana szyby ( a zimą używanie odmrażacza zamiast skrobaczki ).
Można polerować tlenkiem ceru (chyba tak się nazywa), są też specjalne politury do szyb - i polerka mechaniczna - ale to usuwa tylko bardzo drobne ryski - większych nie wypolerujesz bo zrobisz soczewkę na szybie która przeszkadza znacznie bardziej niż same ryski (a i przy polerowaniu małych trzeba baaardzo uważać).
Albo się do nich przyzwyczaisz i poczekasz aż się coś szybie stanie, albo wymienisz szybę od razu - niestety droga zabawa..
Odrzucam Waszą rzeczywistość i tworzę sobie własną 

- karol_zydek
- klubowicz
- Przebieg: 170000
- Silnik: 1.4
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 42 razy
- Szulcik74
- klubowicz
- Przebieg: 100000
- Silnik: 1.4 16V 120KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
mi dwa razy nie chciało sie wyjmować wycieraczki z bagażnika i po psiknięciu odmrażaczem zeskrobałem plastikową częścią skrobaczki i efekt jest taki mam już rysy na dwóch bocznych szybach. Na przyszłość ostrzegam NIGDY nie skrobcie plastikowymi skrobaczkami NIGDY!!!!. A czy można kupić jakieś osłony na boczne szyby na zimę?
- cichy
- klubowicz
- Przebieg: 217000
- Silnik: 2.0 110KM HDi
- Podziękował: 104 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
- Kontakt:
można, tutaj masz zdjęcie dodane przez Marcina http://www.lineaklubpolska.pl/viewtopic ... &start=345" onclick="window.open(this.href);return false;Szulcik74 pisze:A czy można kupić jakieś osłony na boczne szyby na zimę?
Sympatyk forum :-)
- Szulcik74
- klubowicz
- Przebieg: 100000
- Silnik: 1.4 16V 120KM
- Rocznik: 2010
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
Dla wszystkich chcących usunąć rysy na szybie chciałbym polecić firmę motiveglass http://www.motiveglass.pl" onclick="window.open(this.href);return false; W końcu nie wytrzymałem i zdecydowałem się usunąć feralne rysy bo mnie strasznie denerwowały. Kilka rys zostało bo ich po prostu nie zauważyłem natomiast te najgorsze, podane obróbce całkowicie zniknęły!!! Nie była tania usługa bo jedna rysa była dość głęboka ale ja uważam ta firma to rewelacja. Po prostu gościu który mi to robił stosuje jakąś kosmiczną technologie i szyba po naprawie wygląda jak nowa. Potrafią zrekonstruować nawet mocno sfatygowane szyby do antyk-mobilów. Zarekomendowali mi skrobaczki firmy Murska z mosiężną końcówką, które nie rysują szyb. W razie pytań piszcie chętnie doradzę.